GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus VIVO TAB RT review – ofensiva tabletelor cu Windows 8 RT

Testat pe data de 23 octombrie 2012
Pe scurt: Asus-ul VIVO TAB RT este o evolutie a tabletelor Asus din seria Transformer, fiind la fel de bine construita, dar mai usoara si mai compacta. Pretul mare si situatia curenta a ecosistemului Windows 8 RT trag in jos scorul general.
Produs testat: Asus VIVO Tab RT   Testat de: Andrei Girbea    Nota: 3.5/5    Pret: 2800 - ? Lei

Aruncand un ochi peste piata tabletelor la momentul actual, veti observa ca topurile vanzarilor sunt dominate de iPad-uri si de o mana de dispozitive cu Android. MIcrosoft, un nume atat de mare in domeniul software-ului, lipseste la apel.

Si aceasta deoarece cei de la Microsoft si-au planuit ofensiva in segmentul tabletelor odata cu lansarea noului lor sistem de operare, Windows 8, pregatita pentru sfarsitul acestei luni.

In ultimele zile m-am jucat putin cu Asus-ul VIVO TAB RT, despre care va voi povesti mai multe in acest articol, si care se prezinta ca una dintre cele mai interesante tablete cu Windows 8 RT ce vor aparea in acest an.

Atentie, am spus Windows 8 RT, deoarece noul Windows vine in doua versiuni, una destinata computerelor obisnuite, construite pe platforme hardware x86, si una adaptata platformelor ARM, ce motorizeaza tabletele sau telefoanele mobile actuale.

Exista destul de multe diferente intre ele, insa pe scurt, dispozitivele cu Windows 8 RT nu vor fi compatibile cu programele obisnuite pe care le rulati pe computerele cu Windows, ci vor rula aplicatii proprii, special concepute pentru platforma ARM, Microsoft oferind un Windows Store in care veti putea gasi aceste aplicatii.

Mai multe insa despre Windows 8 RT si despre Asus VIVO TAB RT veti afla din randurile de mai jos.

Asus VIVO TAB RT - tableta cu Windows 8 RT, pe platforma Nvidia Tegra 3

Asus VIVO TAB RT – tableta cu Windows 8 RT, pe platforma Nvidia Tegra 3

Ce este?

Asus-ul VIVO TAB RT este, dupa cum ziceam mai sus, o tableta. Una dintre putinele tablete ce vor rula Windows 8 RT disponibile inca de la lansarea noului sistem de operare si cu siguranta una dintre cele mai interesante optiuni, alaturi de Surface-ul RT.

Ce face?

Pai, ce face o tableta. Ruleaza aplicatii si incearca sa raspunda cat mai bine cerintelor utilizatorilor de astfel de dispozitive, fie ca vorbim despre browsing, consum de continut multimedia si muzica, rularea de jocuri sau editarea documentelor.

Aici intervin insa particularitatile noii platforme software, dupa cum puteti afla din review-ul video de mai jos, sau citind restul articolului.

Ce mi-a placut?

Apreciez ca cei de la Asus evolueza si asculta feedback-ul utilizatorilor, dupa cum va spuneam si atunci cand am testat Zenbook Prime-ul UX31A. Astfel, Vivo TAB-ul RT preia aspectele pozitive ale seriei Asus Transforme, si ajusteaza micile neajunsuri.

Cu alte cuvinte, ableta arata bine si pare solida. Este mai usoara si putin mai compacta ca tabletele Asus cu Android, lucru de apreciat. Pe partea din spate se imbina aluminiul cu plasticul, dedesubtul sau ascunzadu-se antenele GPS, wireless si HSPA+, in cazul versiunii testate de noi.

Pe laterale, porturile au fost putin rearanjate, si am apreciat ca slotul microHDMI este acum acoperit cu un mic capacel din plastic, iar slotul microSD este protejat de un card dummy.

VIVO TAB-ul RT vine si cu undocking station, cel ce ofera o tastatura, un trackpad, o baterie si un port USB full-size. Dock-ul este la randul sau mai compact decat cel intalnit pe Infinity sau pe PAD-ul TF300, si tocmai de aceea tastele sunt putin mai mici si mai inghesuite, lucru ce va afecta experienta utilizarii zilnice. Mai mult insa m-a deranjat faptul ca cititorul de carduri SD a fost lasat pe din’afara.

Imi place insa noul sistem de andocare, acum muchia de legatura fiind mai putin evidenta, iar intreaga actiune de conectare si deconectare a tabletei de docking fiind mult mai fluida. Pe tableta, locasurile de andocare din partea de jos sunt mai compacte, unul dintre ele ascunzand si conectorul pentru incarcare. Asus-ul ofera in pachet si un adaptor de la acest conector la un USB normal, fapt ce aduce portul USB pe tableta, fiind astfel rezolvata o alta plangere a utilizatorilor de tablete Transformer.

Pe partea din fara a tabletei gasim un ecran de 10.1 inch, cu rezolutie HD ready si in general destul de bun, chiar daca nu se ridica la nivelul display-ului de pe Infinity, cu a sa rezolutie Full HD si luminozitate de 600 nits. Imediat sub ecran vom gasi un buton haptic cu sigla Windows, ce tradeaza sistemul de operare ce ruleaza pe aceasta tableta.

Acestea fiind spuse, sa discutam despre noul Windows 8 RT si experienta utilizarii acestuia.

La inceput, s-ar putea ca noua interfata Metro si gesturile integrate de Microsoft, care iti permit controlarea majoritatii functiilor importante ale sistemului, sa fie destul de dificil de prins, mai ales daca te astepti ca Windowsul 8 sa se asemene cu Windows-ul 7 sau versiunile mai vechi cu care esti obisnuit.

Modul de operare al noului sistem s-a schimbat, Microsoft introducand pe langa intefata clasica de tip Desktop si un mod touch-friendly, numit Metro UI. Acesta este populat de o multime de ferestre ce reprezinta aplicatiile tale, ce se updateaza in timp real cu informatii. Astfel, doar aruncand o privire pe homepage, vei vedea daca ai primit un email nou, daca ai vreo notificare de pe Facebook, cum e vremea, ce ai notat in Calendar pentru ziua respectiva si multe altele. Iar acest lucru este de apreciat.

OS-ul Windows 8 RT reprezinta principalul punct de interes al tabletei

OS-ul Windows 8 RT reprezinta principalul punct de interes al tabletei

Mi-a placut si modul in care Microsoft a implementat gesturile pe ecranul tactil, gesturi ce iti permit sa lansezi aplicatii, sa le inchizi, sa schimbi rapid intre ele, sa accesezi sistemul de optiuni, sa faci o cautare sau sa accesezi sistemul de multitasking. Mi-a placut si existenta clasicului desktop, chit ca acesta va fi folosit rar pe o tableta precum aceasta de fata, cu Windows 8 RT.

Aplicatiile de baza oferite de Microsoft sunt OK, chiar daca in unele cazuri destul de limitate, insa te ajuta sa iti realizezi taskurile zilnice. O versiune Preview a Office 2013 RT este incarcata automat pe VIVO TAB RT si pe toate tabletele cu Windows 8 RT, oferind acces la Word, Excell, PowerPoint si OneNote. E drept, nu la toate functiile disponibile in versiunea clasica a suitei, insa pachetul per total va fi apreciat de cei ce doresc sa foloseasca tableta si pentru lucru. Dar aici este o chichita, despre care va voi povesti imediat.

Una peste alta, Windows-ul 8 RT se misca bine, este fluent, si odata ce ai inteles cum functioneaza, destul de intuitiv. Platforma hardware Nvidia Tegra 3 si cei 2 GB de RAM motorizeaza tableta Asus si doar in cazuri extreme va da semne de oboseala, experienta utilizarii zilnice fiind in mare una pozitiva.

Desigur, ar mai fi multe aspecte de mentionat, le pastram insa pentru articolul in care vom diseca Windows-ul 8 RT.

Ce scartaie?

Desi per total VIVO TAB-ul RT si noul OS Microsoft lasa o impresie pozitiva, exista destule aspecte unde lucrurile scartaie. Voi trece peste lentoarea pornirii de aplicatii si peste delayul de 1-2 secunde existent intre momentul in care lansezi un program si momentul in care este gata de lucru, care pe mine unul m-a cam deranjat. Voi trece si peste unele ciudatenii ale OS-ului si peste faptul ca in destule cazuri, pentru a il putea configura cum vrei, va trebui sa apelezi fie la Control Panel, fie la un mouse (rearanjarea elementelor pe homepage dolosind doar touch-ul pentru mine ramane un mister).

Nu voi trece insa peste ceea ce conteaza: gaurile ecosistemului Windows 8 RT. Dupa cum va spuneam, tabletele ce vor rula OS Microsoft pe platforme ARM nu sunt compatibile cu software-ul destinat computerelor x86. Astfel, pentru aplicatii, trebuie sa apelam la magazinele Windows. Prin care in acest moment bate vantul.

Exista insa suficiente aspecte ale OS-ului care scartaie

Exista insa suficiente aspecte ale OS-ului care scartaie

E drept, m-am jucat cu tableta Asus-ul putin inaintea lansarii oficiale a OS-ului, si poate ca un update masiv al acestor magazine se va produce pe 26. Insa in acest moment aplicatiile third party sunt putine, si de multe ori indoielnice ca si calitate. Astfel, nu veti gasi o aplicatie decenta de Twitter sau Facebook, o aplicatie buna pentru citirea stirilor zilnice si nu veti gasi jocuri cu adevarat interesante, decat titluri precum Cut the Rope. Si acestea sunt doar exemple banale.

Ma asteptam ca astfel sa stea lucrurile, in conditiile in care ecosistemul Windows 8 RT abia se naste, iar iOS-ul si Android-ul au niste ani buni in fata. Sper ca acest lucru sa se rezolve cat mai rapid insa, altfel tabletele cu Windows 8 RT nu vor putea deveni o optiune interesanta prea curand.

Si acum sa devenim carcotasi. Aplicatiile de baza sunt in multe cazuri mult prea simpliste, precum cea pentru eMail sau cele pentru redarea muzicii si videourilor. Personal, nu apreciez nici sistemul de notifications, mi-ar fi placut sa pot vedea undeva toate notificarile centralizate, nu doar distribuite pe tile-uri. Poate exista asa ceva si nu m-am prins eu unde? In plus, exista si unele bube ce tin strict de tablete VIVO TAB RT, precum aparitia tastaturii tactile atunci cand selectati un camp text si aveti dokcinul conectat.

Apoi, Microsoft impinge ca atuu al tabletelor cu Windows 8 RT pachetul Office 2013 RT, insa daca citim ce scrie in partea de jos a paginii, cu litere de nu le vezi nici cu lupa, afli ca Office 2013 RT Stundent & Home, cel preinstalat, nu poate fi folosit pentru business sau lucru, ci e doar destinat uzului personal. Adica il poti folosi doar asa, de placere. Desigur, daca vrei sa il folosesti LEGAL pentru business, poti face upgrade sau cumpara o licenta de Office 365, dar acest lucru zic ca ar fi trebuit specificat clar in reclame. In plus, pachetului Office 2013 RT inclus ii lipseste exact cea mai importanta parte a sa: Outlook-ul.

Si ar mai fi cate ceva de mentionat si despre tableta, precum ecranul destul de modest pentru gama de pret in care se invarte VIVO TAB-ul RT si lipsurile unitatii docking station.

Asus-ul VIVO TAB RT este o tableta interesanta, dar cu sanse destul de limitate in fata tabletelor de top din ecosistemele rivale

Asus-ul VIVO TAB RT este o tableta interesanta, dar cu sanse destul de limitate in fata tabletelor de top din ecosistemele rivale

Sa-l cumpar?

Una peste alta, tabletele cu Windows 8 RT raman totusi destinate fun-ului si mai putin business-ului. Iar aici aplicatiile third party conteaza extrem de mult, tocmai de aceea VIVO TAB-ul RT si alte tablete de acest gen au mult de suferit in fata competitorilor.

VIVO TAB-ul RT mai are un neajuns de partea sa. Va fi scump, undeva pe la 2800 de lei estimez eu, in versiunea de baza, Wi-Fi only cu 32 GB spatiu de stocare. Iar in aceasta gama de pret, va concura cu Asus-ul Infinity sau cu actualul iPad, ce au de partea lor ecosisteme mult mult mai bine puse la punct. In plus, tableta celor de la Microsoft, Surface-ul RT, se estimeaza ca va costa circa 2400 de lei.

Asus VIVO TAB RT vs Apple iPad 3

Asus VIVO TAB RT vs Asus Transformer Infinity 3

Cei de la Asus mentioneaza ca atuu-uri ale VIVO TAB-ului RT constructia, silueta, faptul ca va fi oferit cu docking station (pentru care insa va trebui sa platiti in plus), si ne spun ca la randul lor vor avea o tableta ceva mai ieftina cu Windows 8 RT, in lunile viitoare.

Insa aici discutam doar despre VIVO TAB RT, care, dupa parerea mea este un dispozitiv scump in contextul actual al pietei si situatia ecosistemului Windows 8 pentru platforme ARM.

In lunile urmatoare e posibil ca lucrurile sa se schimbe, Microsoft sa reuseasca sa atraga dezvoltatorii de aplicatii si sa investeasca in cresterea bazei de aplicatii si imbunatatirea chichitelor existente. In prezent insa, vad Windows-ul 8 RT ca un OS cu potential si o baza solida, pe care insa mai e de construit pana cand dispozitivele construite in jurul sau vor putea deveni o alternativa pentru iPad-uri sau tabletele cu Android.

Si nu uitati de tabletele x86 ce vor rula Windows 8, ce va vor permite o mult mai mare flexiblitate si care vor putea utiliza  atat software-ul legacy, cat si noile aplicatii Metro din Windows Store. Mai multe despre ele insa in articole viitoare…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri