GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Zenfone Selfie review – pentru pasionaţii de selfie-uri

Testat pe data de 24 octombrie 2015
Pe scurt: Asus Zenfone Selfie este un smartphone de nivel mediu cu performanţe bune dedicat pasionaţilor de selfie-uri datorită unei camere frontale de 13 MP.
Produs testat: Asus Zenfone Selfie   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 1300 Lei

Asus are un portofoliu bogat de smartphone-uri lansate în acest an, care se adresează unei game variate de utilizatori.

Segmentul telefoanelor de nivel mediu este unul dintre cele mai aglomerate, motiv pentru care producătorul taiwanez atacă piaţa cu un telefon dedicat pasionaţilor de selfie-uri. Pe numele său Asus Zenfone Selfie, terminalul beneficiază de o cameră frontală identică cu cea principală de pe spate, cu un senzor de 13 MPx.

La aceste caracteristici se adaugă un design inspirat din modelul de top Zenfone 2 şi o platformă hardware relativ puternică, capabilă să redea orice tip de conţinut şi să ofere o experienţă plăcută de utilizare.

Este însă camera selfie atât de performantă încât să merite atenţia celor interesaţi de astfel de fotografii? Ei bine, depinde ce aşteptări ai.

Asus Zenfone Selfie, un telefon pentru selfie-uri

Asus Zenfone Selfie, un telefon pentru selfie-uri

Ce este Asus Zenfone Selfie?

Asus Zenfone Selfie este un smartphone de nivel mediu care utilizează o cameră frontală similară cu cea principală de pe partea din spate, pentru a obţine selfie-uri de calitate.

Specificaţii tehnice Asus Zenfone Selfie

Iată principalele caracteristici tehnice ale lui Asus Zenfone Selfie:

Asus ZenFone Selfie
EcranIPS, 5.5”, Full HD
ChipsetSnapdragon 615
Procesorquad-core A53 si A57
GraficaAdreno 405
Memorie RAM3 GB
Memorie interna32 GB
Conectivitate4G, Wi-Fi ac
Camera foto13 MP, video 1080p
SoftwareAndroid 5.0 Lollipop
AcumulatorLi-Po 3000 mAh
Dimensiuni156.5 x 77.2 x 10.8 mm
Greutate170 grame

Ce ne-a plăcut

Un ochi mai puţin avizat ar putea confunda cu uşurinţă Zenfone Selfie cu Zenfone 2, întrucât diferenţele de construcţie şi design sunt practic imperceptibile.

Partea frontală este dominată de ecranul cu diagonală de 5.5”, în timp ce carcasa spate este realizată dintr-un plastic finisat în aşa fel încât să imite metalul. Soluţia este una interesantă pentru o greutate mică şi o manevrabilitate bună, mai ales că tastele de volum au fost amplasate pe capac, sub modulul camerei foto.

Principala noutate o reprezintă senzorul generos al camerei foto frontale, poziţionat central deasupra ecranului şi acompaniat de un modul dual LED flash.

Puţine sau, mai degrabă, aproape nimic nu i se pot reproşa ecranului IPS de 5.5” cu rezoluţie Full HD: are unghiuri bune de vizualizare, luminozitatea este puternică, iar culorile sunt reprezentate fidel şi pot fi schimbare prin intermediul aplicaţiei Splendid preinstalate (încearcă Vivid dacă îţi place mai mult SuperAMOLED).

Pentru platforma hardware, Asus a optat pentru un chipset de nivelul mediu de la Qualcomm, şi anume Snapdragon 615, echipat cu procesor quad-core Cortex A53 şi quad-core Cortex A57, grafică Adreno 405 şi 3 GB RAM, în timp ce memoria internă este de 32 GB.

Chiar dacă nu este propulsat de o platformă hardware de top, Zenfone Selfie rulează fluent orice aplicaţie, iar jocuri de top precum Need For Speed: No Limits sau Asphalt 8 funcţionează fără reproş.

Asus Zenfone Selfie are un ecran de buna calitate

Asus Zenfone Selfie are un ecran de buna calitate

Ecranul de mari dimensiuni şi performanţele bune fac ca utilizarea aplicaţiilor multimedia să reprezinte o plăcere, inclusiv când vine vorba despre filme. Cu aplicaţiile corespunzătoare (adică VLC Media Player sau MX Player), telefonul suportă practic orice format, iar experienţa de vizionare este îmbogăţită de sunetul foarte bun generat de difuzorul de pe spate. De fapt, am fost surprins de calitatea sunetului inclusiv la volum maxim, mai ales în contextul în care difuzorul de pe Zenfone 2 era mai degrabă unul de nivel mediu.

Sunetul generat de difuzor este clar si puternic

Sunetul generat de difuzor este clar si puternic

Telefonul este de tip dual-SIM şi permite conexiuni de date 3G de până la 42 Mbps şi 4G de până la 150 Mbps, pe lângă uzualul Wi-Fi. Conectivitatea este completată de bluetooth, GPS cu Glonass şi NFC.
Prin urmare, nu te lăsa păcălit de rezultatele modeste obţinute în cadrul programelor de benchmark, întrucât Zenfone Selfie este mai performant decât o sugerează testele sintetice.

Din punct de vedere software, Zenfone Selfie utilizează sistemul de operare Android 5.0.2 Lollipop acompaniat de interfaţa proprietară ZenUI. La prima vedere, producătorul taiwanez nu a modificat semnificativ aspectul vizual, astfel că vei avea parte de o experienţă relativ apropiată de cea a Android-ului stock.

Lockscreen-ul oferă acces rapid la o serie de aplicaţii uzuale, inclusiv camera foto, registrul de apeluri sau aplicaţia pentru mesaje SMS, iar centrul de notificări poate fi de asemenea puternic personalizat.

De asemenea, App Drawer-ul poate fi configurat în orice fel, de la stabilirea numărului de rânduri şi coloane cu aplicaţii, la ascunderea unor aplicaţii inutile şi până la sortarea acestora pe grupuri sau după numeroase alte criterii. Interesant este că poţi opta pentru eliminarea completă a App Drawer-ului şi afişarea tuturor aplicaţiilor pe homescreen, exact ca la iPhone, dar şi pentru funcţia Auto Smart Group, care grupează automat aplicaţiile pe categorii (nu este însă foarte practică).

Gesturile reprezintă şi în cazul lui Zenfone Selfie o parte importantă, pentru că poţi lansa diverse aplicaţii formând o anumită literă când ecranul este închis (de exemplu, forma literei C deschide camera). Din păcate, aceste gesturi sunt compatibile doar cu aplicaţii proprietare Asus, astfel că funcţionalitatea este oarecum limitată.

Camera foto principală are 13 MP, iar senzorul este dotat cu dual-LED flash şi apertura f/2.0. Calitatea fotografiilor este bună pentru acest segment de preţ, întrucât fotografiile sunt clare şi au culori naturale spre uşor săturate. Mici probleme apar dacă faci poze de zi pe modul Auto şi există o zonă cu contrast puternic, caz în care imaginea va fi destul de întunecată.

Interfata camerei foto este intuitiva

Interfata camerei foto este intuitiva

Fotografiile pe timp de noapte sunt de asemenea de o calitate bună. Funcţia HDR se achită foarte bine de sarcini, iar panoramele sunt convingătoare.

Punctul de atracţie al lui Zenfone Selfie este însă, aşa cum menţionăm şi la început, camera frontală. Aceasta are de asemenea un senzor de 13 MP şi beneficiază inclusiv de dual-LED flash. În plus, meniul aplicaţiei este identic cu cel al camerei principale, astfel că poţi realiza inclusiv HDR-uri sau fotografii cu anumite setări.

Din păcate, rezultatele nu sunt similare cu cele ale camerei principale. Fotografiile sunt decente, însă în unele dintre ele culorile sunt uşor spălăcite, iar nivelul de detaliu este mai mic. Probabil că un rol în acest caz îl are şi apropierea senzorului de obiectiv, însă rezultatele sunt asemănătoare şi la realizarea unor poze cu puncte ţintă situate la depărtare. Practic, Zenfone Selfie obţine selfie-uri mai bune decât multe alte telefoane din acest segment de preţ, dar nu atât de bune precum ne aşteptam în condiţiile în care vorbim despre acelaşi senzor ca cel de pe partea din spate.

Soluţia este să foloseşti mai des funcţia HDR atunci când faci selfie-uri, însă nici în acest caz rezultatele nu sunt ideale:

Camera frontala fara HDR (stanga) si cu HDR (dreapta)

Camera frontala fara HDR (stanga) si cu HDR (dreapta)

Camera de pe spate înregistrează clipuri video cu o rezoluţie maximă de 1080p, suficient de mare pentru utilizatorii obişnuiţi.

Asus a optat pentru un acumulator Li-Po cu capacitatea de 3.000 mAh care se achită bine de sarcini. Autonomia ajunge lejer la o zi de utilizare cu o conexiune la internet activă în permanenţă şi sincronizări în timp real pentru aplicaţiile uzuale. În plus, dacă nu-l foloseşti foarte des, Zenfone Selfie poate ajunge la o autonomie de zi şi jumătate sau chiar două zile.

Acumulatorul ofera o autonomie buna

Acumulatorul ofera o autonomie buna

Ce scârţâie

Din cauza implementării unui senzor generos pentru camera frontală, dimensiunile lui Zenfone Selfie sunt mari: lungimea ajunge la 156 mm, cu 4 mm mai mult decât la Zenfone 2, iar acest lucru face ca telefonul să fie dificil de utilizat cu o singură mână. La această dificultate contribuie şi cele trei taste capacitive, care nu au fost integrate în ecran şi care nici nu se aprind, fiind dificil de utilizat pe timp de noapte.

Zenfone Selfie este destul de greu de folosit cu o singura mana

Zenfone Selfie este destul de greu de folosit cu o singura mana

 

În contextul dimensiunilor sale, amplasarea butonului de Power în partea superioară îngreunează accesarea acestuia, însă poţi folosi funcţia de dublu-tap pentru aprinderea şi oprirea ecranului pentru a scăpa de acest inconvenient.

Din păcate, Asus a dus la extrem posibilitatea de a instala aplicaţii proprietare. La prima pornire de telefonului, App Drawer-ul este dominat de astfel de aplicaţii mai mult sau mai puţin utile, precum Do It Later, File Manager, MyAsus, Mirror, Omlet Chat, Photo Collage, Quick memo, Remote Link, Share Link, Up, ZenCircle sau ZenTalk. Multe dintre ele au funcţionalităţi de bază, inferioare celor oferite de alte aplicaţii din Play Store.

Putine lucruri i se pot reprosa lui Selfie

Putine lucruri i se pot reprosa lui Selfie

Preţ Asus Zenfone Selfie şi disponibilitate

Asus Zenfone Selfie este disponibil în România cu o carcasă spate albă, argintie, roşie sau aurie, la preţul de circa 1.300 lei, toate fiind dotate cu 3 GB de RAM şi 32 GB spaţiu de stocare, ca în cazul modelului testat de noi.

Pe plan internaţional există şi versiuni cu 2 GB RAM şi 16 GB de memorie internă, motiv pentru care îţi recomand să verifici cu atenţie specificaţiile atunci când decizi să faci o astfel de achiziţie.

Cu un finisaj de calitate, Zenfone Selfie este atractiv si din punct de vedere al pretului

Cu un finisaj de calitate, Zenfone Selfie este atractiv si din punct de vedere al pretului

Concluzii

Asus Zenfone Selfie este un smartphone dedicat pasionaţilor de selfie-uri prin prisma unei camere foto frontale de 13 MP. Chiar dacă nu impresionează cu adevărat, aceasta oferă o calitate mai bună a fotografiilor decât multe alte telefoane, inclusiv dintre cele mai scumpe.

În rest, Zenfone Selfie s-a dovedit a fi un partener de nădejde prin prisma fluenţei în utilizare şi a performanţelor obţinute în jocuri sau aplicaţii multimedia. Astfel, indiferent dacă eşti sau nu pasionat de selfie-uri, Zenfone Selfie merită luat în considerare pentru o achiziţie în cazul în care vrei un telefon accesibil cu performanţe bune.

Pachetul complet in care vine Asus Zenfone Selfie

Pachetul complet in care vine Asus Zenfone Selfie

Pro

  • ecran de calitate
  • camera frontală superioară
  • performanţe bune

Contra

  • dimensiuni mari
  • numeroase aplicaţii preinstalate

25 comentarii

  1. Razvan

    17 noiembrie 2015 la 14:26

    Am acest telefon de ceva vreme.
    Overall sunt foarte multumit de el, exceptia fiind acumulatorul: in review nu stiu cum a fost testata dar pe mine ma tine maxim de la 7 dimineata de cand il iau de la incarcat pana la ora 12-13 avand conexiunea de date activata pe el.

    Posibil ca acumulatorulsa tina 1 zi daca nu se foloseste conectivitatea de date sau WI-FI.

    => este necesar sa ai in permanenta dupa tine un cablu proprietar de incarcare. de ce proprietar pentru ca dupa mai multe teste incarcarea se realizeaza mai repede cu cablul lui original decat cu unul compatibil.

    La navigatie pe google maps montat pe masina – incarcatorul de la priza de masina nu poate nici macar sa il tina la acelasi nivel de incarcare din pacate.

    In rest nu am ce sa ii reprosez.

    • florian

      23 noiembrie 2015 la 22:03

      Ciudat Razvan, eu il am de 1 luna jumate si sincer cu wi fi pornit si vorbit la el, mai raman cu 15% la sf zilei, daca l ai cumparat din magazin, eu zic sa te duci sa iti schimbe bateria, eu l am cumparat de la cel.ro si am 6 luni garantie la baterie….

  2. cap

    12 decembrie 2015 la 15:02

    Salutare!

    Pe terminalul asta mergem 4G-ul de la DIGI? Are banda 2600 dar pe 7. Inteleg ca trebuie pe 38. TDD nu FDD. O strutocamila in stil romanesc by Digi.

  3. Ana

    9 ianuarie 2016 la 15:58

    Trebuie formatata bateria la inceput?

    • Daniel Popescu

      9 ianuarie 2016 la 17:32

      Nu, trebuie formatata bateria. Bateriile Li-Ion si Li-Po, disponibile pe toate telefoanele, nu au nevoie de formatare. Dioar vechile baterii Ni-MH, care nu se mai folosesc, aveau nevoie de formatare.

  4. Roxana

    16 ianuarie 2016 la 23:46

    Buna! Dintre acesta si Sony Xperia M4 Aqua, care este mai bun? Multumesc!

    • Daniel Popescu

      23 ianuarie 2016 la 15:41

      Depinde pentru ce il folosesti. Sony M4 Aqua este mai ieftin si are un Android mai curat.

      • George

        15 martie 2016 la 20:12

        Nu îți lua m4 Aqua,au mari probleme

        • Daniel Popescu

          15 martie 2016 la 22:03

          Ce fel de probleme are M4 Aqua?

  5. Roxana

    31 ianuarie 2016 la 23:30

    Mă interesează pentru poze, și nu numai. Să se miște repede, să se audă bine și clar, pozele și filmuletele să fie clare, colorate nu șterse, să țină bateria de dimineata până seara, chiar dacă îl folosesc mai tot timpul:apeluri, mail uri, sms uri etc.

  6. pappy

    22 februarie 2016 la 10:13

    salut!
    singurul inconvenient al lui zen selfie e ca nu filmeaza si pe camera frontala…in rest superb..
    multumesc !

  7. Dan

    25 februarie 2016 la 01:15

    Ecranul se incalzeste mult prea mult …

  8. Tea

    29 martie 2016 la 13:57

    Buna, ma intereseaza un telefon 90% pt poze iar 10% pt aplicatii gen flightradar sau email. Nu folosesc facebook sau alte cele dar as vrea sa am un telefon care sa faca poze bune si sa ma tina bateria.
    Merita Asus sau mai degraba un Lenovo?
    Sotul si-a luat recent un Lenovo (il foloseste doar pt whatsapp cam 1h pe zi) si il tine fff mult bateria.
    Nu stiu sincer ce sa fac mai ales ca nu ma prea pricep la telefoane, momentan an Samsung s4 dar deja isi da Duhul cu atatea buguri si probleme..
    Ma puteti ajuta cu un sfat?

    • Daniel Popescu

      29 martie 2016 la 14:53

      Depinde ce buget ai. Iti recomand Samsung Galaxy S7 (3300 lei) sau Samsung Galaxy S6 (2200 lei), ambele telefoane au camere foto foarte bune, cu un plus pentru Galaxy S7 in privinta pozelor pe timp de noapte.

      • Tea

        31 martie 2016 la 13:32

        Din pacate nu imi permit sa dau atat de mult, avem 1 copil si inca unul e pe drum :-) deci undeva pana in 1200 lei.. deaceea intrebam de Lenovo sau asta..care ar merita.. Samsung nu mi-as mai lua pt nimic in lume sincer ca am avut multe si o toba de probleme..
        Eu folosesc sa fac poze cu copilul si folosesc mult camera din fata ca daca se vede pe ecran sta cuminte la poza :-)

        • Daniel Popescu

          31 martie 2016 la 20:06

          In cazul asta eu as alege Asus Zenfone Selfie. Are un pret foarte bun raportat la specificatii, iar camera este buna pentru acest segment de pret. Daca nu te deranjeaza ca are dimensiuni destul de mari, merita sa-l cumperi.

  9. Tea

    31 martie 2016 la 16:28

    *tona de probleme.
    *de aceea.
    Scuze am scris in graba.

    Multumesc pt parere dar sper sa ma puteti ajuta si in limita unui buget mai mic.

    • Tea

      1 aprilie 2016 la 16:54

      Multumesc frumos pt ajutor.

  10. lucian

    10 septembrie 2016 la 08:18

    la pantofu asta I dau doar o stea , la gps e praf cat si pe aplicatii si google maps

  11. Tea

    4 noiembrie 2016 la 17:05

    L-am cumparat de cateva zile, dar am probleme cand ma suna cineva de ex mereu intra mesageria, cand vreau sa trimit sms da eroare de vreo 4 5 ori.. e ft slab semnalul eu fiind pe orange. Trebuie sa fac ceva setari speciale oare?
    In rest e mega enervant ca daca scriu ceva si scriu mai repede imi tot iese din aplicatii etc mai ales ca "butoanele" de jos sunt neluminate… ca design imi place desi e f mare.. are grafica buna..

    • Daniel Popescu

      6 noiembrie 2016 la 11:27

      N-am intampinat astfel de probleme pe parcursul testelor.

  12. Tea

    4 noiembrie 2016 la 17:57

    PLus… imi tot dispar contactele.. si de pe sim si din telefon apoi apar iarasi.. ma puteti ajuta?

  13. Tea

    3 decembrie 2016 la 14:37

    Am o intrebare, poate ma ajutati..
    Intru in galeria de poze si multe din ele sunt jumatate gri de ex desi erau ok inainte.
    Este la fel cum am patit si pe samsung s4 pe care.l-am avut anterior.
    Aveti vreun sfat cumva?

    Multumesc

  14. Sofran Ionut

    16 ianuarie 2017 la 17:54

    Salut,

    Imi puteti spune daca are limba romana instalata ?

    Multumesc anticipat.

  15. getom

    27 septembrie 2017 la 16:19

    Buna ziua, ma iertati ca intervin si eu cam tarziu ce-i drept dar acum am dat pesta acest link.Eu am Asus Zenfone Selfie din toamna lui 2015, pot sa va confirm ca am facut alegerea cea mai buna, nu uitati ca e fabricat in Taiwan, nu e chinezarie cum zic unii..alta lume zic eu.
    Ce sa va spun, peste putin timp implineste cei 2 ani de viata la mine, pana in momentul de fata 1 data mi s-a incalzit cam tare, dar l-am oprit imediat si l-am pus cu ecranul in jos pe o suprafata rece…dupa care nu s-a mai trepetat figura pana acum.
    Probabil si din cauza routerelor de wifi, semnalul instabil, consuma energie multa, altceva n-ar avea ce sa aiba.
    Pana la achizitia lui am urmarit pe net cam toate review-urile postate de cei abilitati ptr aceasta, punctajele obtinute la diverse certificari in perioada lansarii oficiale

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri