Google Pixel 2 și Pixel 2 XL: poze, specificații și prețuri
Google încearcă de ceva timp să aibă un cuvânt de spus și pe piața dispozitivelor hardware, pentru a profita de dominația autoritară a sistemului de operare Android.
După îngroparea seriei Nexus, producătorul american a lansat anul trecut noua gamă Pixel alcătuită din două modele, ambele produse de HTC.
Acestea au fost primite cu ceva controverse ca urmare a alegerilor de design mai puțin inspirate și a disponibilității nesatisfăcătoare, iar acum Google încearcă să rectifice măcar parțial aceste probleme.
Deși a cumpărat cea mai mare parte a echipei de ingineri și dezvoltatori HTC, doar noul Pixel 2 este realizat de compania taiwaneză, în timp ce Pixel 2 XL a fost realizat de LG. De altfel, acest lucru este ușor de observat și ca urmare a faptului că doar Pixel 2 XL a primit câteva schimbări majore de design comparativ cu predecesorul său.
Specificații Google Pixel 2:
- ecran de 5.0 inch cu rezoluție Full HD
- chipset Snapdragon 835 cu procesor octa-core, 4 GB RAM
- 64 GB sau 128 GB memorie internă
- cameră foto de 12.3 MP
- conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi
- sistem de operare Android Oreo 8.0
- 144.8 x 68.6 x 7.6 mm, 142 grame
Funcții importante la Google Pixel 2
Din punct de vedere al designului, Pixel 2 păstrează o mare parte dintre trăsăturile lui Pixel, o veste oarecum surprinzătoare în contextul criticilor primite de primul model. Practic, Pixel 2 lasă impresia unui smartphone mid-range ca urmare a marginilor late, ecranul acoperind astfel doar puțin peste 68% din partea frontală, în condițiile în care Samsung Galaxy S8 sau iPhone X oferă un raport de peste 80%.
Între timp, spatele este în continuare alcătuit parțial din sticlă (partea superioară), respectiv aluminiu (partea inferioară), cu diferența că porțiunea de sticlă este acum mai redusă. Acest lucru oferă un contrast puternic, atât din punct de vedere al aderenţei în mână, cât mai ales estetic. Impresia iniţială este cea a unui telefon uşor nefinisat cu care parcă nu îţi vine să te lauzi în faţa prietenilor după ce l-ai cumpărat.
O altă noutate binevenită este rezistența la apă și praf în limitele standardului IP67, însă vestea mai puțin plăcută este că jack-ul audio de 3.5 mm a dispărut după modelul implementat de Apple pe iPhone-uri.
În privința ecranului, HTC a mers pe o rețetă tradițională cu un panou AMOLED cu diagonală de 5 inch și rezoluție Full HD 1920×1080 pixeli, protejat cu Gorilla Glass 5. Deși este suficientă pentru un dispozitiv mobil, rezoluție Full HD este de asemenea una specifică mai degrabă midrange-urilor decât dispozitivelor de top.
În schimb, platforma hardware este una specifică terminalelor de top. Google Pixel 2 integrează chipsetul Snapdragon 805, cel mai puternic din portofoliul Qualcomm și unul dintre cele mai puternice de pe piață. Vorbim despre un procesor octa-core Kyro 280 cu frecvența de 2.35 GHz, acompaniat de un chip grafic Adreno 540 și 4 GB RAM. Memoria internă este de asemenea generoasă și este disponibilă în versiuni de 64 GB și 128 GB.
În timp ce aproape toți producătorii au optat pentru flagshipuri cu camere foto duale (cu excepția notabilă a lui Samsung Galaxy Note 8), Google Pixel 2 nu beneficiază de o astfel de funcție. Avem de-a face cu un senzor de 12 MP care a primit totuși stabilizare optică a imaginii și un Portrait Mode care permite blurarea backgroundului la realizarea portretelor, însă această opțiune este legată strict de software-ul camerei.
Pixel 2 integrează un acumulator Li-Ion cu capacitatea de 2.700 mAh, una destul de redusă pentru un flagship, însă care ar trebui să fie suficientă pentru o autonomie de circa o zi. Telefonul cântărește 142 de grame și are dimensiunile 144.8 x 68.6 x 7.6 mm.
Google Pixel 2 XL
- ecran de 6.0 inch cu rezoluție 1.440×2880 pixeli
- chipset Snapdragon 835 cu procesor octa-core, 4 GB RAM
- 64 GB sau 128 GB memorie internă
- cameră foto de 12.3 MP
- conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi
- sistem de operare Android Oreo 8.0
- 157.5 x 76.2 x 7.6 mm, 176 grame
Funcții importante la Google Pixel 2
Dacă Pixel 2 nu a reușit să ne impresioneze, avem vești mai bune din partea lui Pixel 2 XL. Chiar dacă nu am știi că este realizat de LG, designul trădează “inspirația” puternică de la LG G6, în special ca urmare a ecranului cu margini rotunjita. Desigur, marginile telefonului sunt mai mici, astfel că ecranul ocupă peste 77% din suprafața frontală, în timp ce spatele are aceeași rețetă (mai puțin inspirată) preluată de la Pixel 2: partea superioară este din sticlă. Nu lipsește certificarea IP67, însă lipsește jack-ul audio.
Ecranul a suferit de asemenea schimbări majore și are un format 18:9, la fel ca LG G6 și LG V30. Cu o diagonală de 6 inch, display-ul AMOLED afișează o rezoluție nativă de 1.440×2.880 pixeli.
Platforma hardware și camera foto sunt identice cu cele disponibile pe Pixel 2: chipset Qualcomm Snpadragon 835 și senzor de 12 MP. În schimb, bateria este una mai generoasă și ajunge la 3.520 mAh, în timp ce greutatea ajunge la 176 de grame, dimensiunile telefonului fiind 157.5 x 76.2 x 7.6 mm.
Așa cum era de așteptat din partea telefoanelor oficiale Google, ambele vin din fabrică cu Android 8.0 Oreo. Launcherul a primit câteva modificări, iar box-ul de căutare Google a fost poziționat mai jos, lucru de înțeles în contextul ecranului de mari dimensiuni al lui Pixel 2 XL. Avantajul reprezentat de un sistem de operare “curat” nu mai este atât de important, mai ales că există și alte telefoane atractive cu această caracteristică, inclusiv Nokia 8 sau Moto G5.
Le cumpărăm sau nu?
Segmentul reprezentat de telefoane de top este unul foarte aglomerat și populat de dispozitive performante cu design atractiv.
Google Pixel 2 nu reușește pe deplin să respecte aceste cerințe, prin prisma unui design banal (pe partea frontală) și controversat (spatele), însă punctează prin platforma hardware puternică, fără să iasă cu ceva în evidență în privința camerei foto. Google Pixel 2 XL se prezintă mai bine, ca urmare a unui design mai atrăgător și a unei platforme hardware puternice.
Niciunul dintre ele nu are însă un factor “wow”, astfel că absența lor de pe piața din România nu reprezintă neapărat o problemă.
Preț Google Pixel 2 și Pixel 2 XL și disponibilitate
Pe lângă lipsa de noutăți majore de pe Pixel 2, exista încă un aspect deranjant valabil în cazul ambelor telefoane: disponibilitatea acestora se reduce la numai 6 țări: Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Germania, India și Australia. Ulterior, telefoanele vor apărea și în Italia, Spania și Singapore.
Întrucât nu vor fi disponibile oficial pe piața din România, prețurile din SUA sau Germania au o relevanță scăzută. Totuși, merită să menționăm că Google Pixel 2 va costa 800 de euro în Germania (circa 3.600 lei), în timp ce Pixel 2 XL ajunge la 940 de euro (4.200 lei). Reține însă că, dacă vor fi disponibile pe piața gri din România, ambele telefoane vor fi mai scumpe decât simplele rezultate ale conversiilor valutare.
Concluzii
Cea de-a doua generație a telefoanelor Pixel ne lasă cu impresii mixte. Pe de o parte, Pixel 2 aduce noutăți aproape nesemnificative în raport cu predecesorul său, în timp ce Pixel 2 XL reușește să spele un pic imaginea printr-un design inspirat de la ultimele modele lansate de LG.
Ți-ar fi plăcut să cumperi unul dintre cele două telefoane în cazul în care ar fi fost disponibile în România, în ciuda preturilor piperate?
Grim Levente
5 octombrie 2017 la 21:39
Buna seara. Eu asa stiu ca Samsung Galaxy Note 8 dispune de camera duala. A doua observatie ar fi acela ca chipsetul este Qualcom Snapdragon 835. Va multumesc.
Bogdan
17 octombrie 2017 la 10:31
Am citit ca au cea mai buna camera foto existenta pe un smartphone la ora actuala, in urma testelor facute, intrecandu-le pe cele de la Samsung S8 sau iphone 8 sau X. Daca nu sunt duale asta nu inseamna ca nu sunt bune
Echipa Giz.ro
17 octombrie 2017 la 17:28
Corect. Nici Galaxy S8 nu are camera duala, insa pozele sunt foarte bune.