GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Lenovo Moto G4 review – probabil cel mai bun telefon de 1000 de lei

Testat pe data de 14 octombrie 2016
Pe scurt: Moto G4 este un smartphone de 5.5 inch cu construcţie solidă, performanţe bune şi cameră foto de calitate care nu are rival pe piaţa din România la preţul solicitat de producător.
Produs testat: Moto G4   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4.5/5    Pret: 950 Lei

Moto G este o serie de smartphone-uri lansate de Motorola în 2013, pe vremea când compania era deţinută de Google.

Fiecare generaţie s-a bucurat de succes în rândul utilizatorilor datorită construcţiei de calitate şi a unui sistem de operare Android curat, fără interfeţe particularizate şi fără aplicaţii bloatware, dar mai ales datorită unui preţ imbatabil.

Pentru o lungă perioadă de timp, seria Moto G a fost însă disponibilă doar în Statele Unite şi Asia, în timp ce în Europa a ajuns doar în anumite ţări şi, în cel mai bun caz, pe canale neoficiale.

Iată însă că Lenovo, care a cumpărat Motorola în 2015, schimbă complet strategia. Chinezii au renunţat la brandul Motorola, astfel că a patra generaţie a telefonului se numeşte oficial Moto G4.

Partea bună este însă că noul Moto G4 are o distribuţie mai bună şi este disponibil oficial şi în România, pentru început în oferta operatorului Orange, care ne-a oferit telefonul la test.

Moto G4 este cel mai bun telefon cu Android de 1.000 de lei

Moto G4 este cel mai bun telefon cu Android de 1.000 de lei

Specificaţii tehnice Moto G4

Iată principalele specificaţii tehnice ale noului Moto G4:

Moto G4
EcranIPS, 5.5 inch, FullHD
ChipsetSnapdragon 617
Procesorocta-core Cortex A53
GraficaAdreno 405
Memoria RAM2 GB
Memorie interna16 GB
Conectivitate4G, Wi-Fi
Camera foto13 MP, video Full HD
SoftwareAndroid 6.0 Marshmallow
AcumulatorLi-Ion 3000 mAh
Dimensiuni153 x 76.6 x 9.8 mm
Greutate155 grame

Ce ne-a plăcut

Pentru segmentul de preţ din care face parte, Moto G4 impresionează prin calitatea construcţiei. Partea frontală este dominată de ecranul de 5.5 inch, deasupra acestuia există difuzorul, iar telefonul este lipsit de butoane fizice, întrucât cele 3 taste tradiţionale Androidului sunt poziţionate pe display. Partea frontală este uşor curbată deasupra şi dedesubtul ecranului, ceea ce înseamnă că, atunci când pui telefonul cu display-ul în jos, acesta nu va atinge suprafaţa plană, protejându-l de posibile zgârieturi.

Spatele este realizat dintr-un plastic moale şi texturat care oferă o aderenţă sporită în mână şi nu atrage amprentele sau murdăria, în timp ce părţile laterale sunt confecţionate din acelaşi material, chiar dacă par să fie realizate din metal.

Carcasa spate a lui Moto G4 asigura o buna aderenta in maini

Carcasa spate a lui Moto G4 asigura o buna aderenta in maini

Butonul de Power este amplasat pe partea dreaptă şi are o textură specială pentru a nu-l confunda cu butonul de volum poziţionat imediat sub el, în timp ce jack-ul audio de 3.5 mm este amplasat în partea de sus, iar portul de încărcare USB On-The-Go este în partea de jos. Capacul spate este detaşabil pentru a obţine accesul la cele două sloturi SIM, dar şi la slotul microSD dedicat, însă bateria nu poate fi înlocuită.

Portul microUSB de incarcare al lui Moto G4

Portul microUSB de incarcare al lui Moto G4

Dimensiunile generale ale telefonului sunt destul de generoase chiar şi pentru un telefon de 5.5 inch, întrucât Moto G4 măsoară 153 x 76.6 mm şi are o grosime de 9.8 mm. Totuşi, trebuie să scot în evidenţă mai ales greutatea de numai 155 de grame: pentru un telefon atât de mare, G4 lasă senzaţia că este uşor.

Ecranul IPS cu diagonala de 5.5 inch are rezoluţie Full HD şi oferă o luminozitate puternică, contrast de calitate şi culori naturale, iar negrul are o nuanţă puternică. În plus, ecranul este protejat cu Gorilla Glass 3, unghiurile de vizualizare sunt bune, iar telefonul poate fi utilizat şi în lumina puternică a soarelui.

Practic, nu am nimic de reproşat la acest capitol, poate doar faptul că diferenţele între cele două setări de culori pentru display, Normal şi Vibrant, sunt aproape inexistente.

Ecranul lui Moto G4 este de buna calitate

Ecranul lui Moto G4 este de buna calitate

La prima vedere, platforma hardware este departe de a impresiona. Telefonul utilizează un chipset relativ modest, Qualcomm Snapdragon 617, lansat în septembrie 2015, care are un procesor octa-core cu frecvenţe scăzute: quad-core Cortex A53 de 1.5 GHz şi quad-core Cortex A53 de 1.2 GHz. În plus, chipul grafic este Adreno 405, iar telefonul beneficiază de 2 GB RAM şi un spaţiu de stocare de 16 GB ce poate fi extins prin card microSD.

Cu toate acestea, în utilizarea de zi cu zi nu am simţit limitările platformei hardware. Telefonul este fluent în meniuri, aplicaţiile se deschid rapid şi rulează cursiv, inclusiv când vine vorba despre deschiderea unor fişiere Office sau PDF mai complexe. La rândul lor, clipurile video rulează fluent prin aplicaţiile YouTube sau VLC Player, iar playerul audio este de asemenea la înălţime. Sunetul oferit de difuzrul frontal este clar până la un nivel mediu al volumului, după care începe uşor-uşor să devină distorsionat.

Difuzorul lui Moto G4 este amplasat deasupra ecranului

Difuzorul lui Moto G4 este amplasat deasupra ecranului

Moto G4 se descurcă mai mult decât onorabil şi în privinţa jocurilor: titluri populare precum Subway Surfers sau Star Wars Uprising rulează fără probleme, în timp ce în cazul unor jocuri precum Asphalt 8 sau Call of Duty: Heroes am remarcat că nivelul de detalii nu este la fel de ridicat. Totuşi, raportat la preţul de comercializare, Moto G4 este un telefon foarte bun inclusiv pentru jocuri.

Iată şi rezultatele obţinute în câteva programe de benchmark, cu menţiunea că acestea nu sunt foarte relevante pentru utilizarea de zi cu zi a telefonului:

Performanţele foarte bune ale telefonului se datorează în bună măsură platformei software. Telefonul utilizează un sistem de operare Android 6.0.1 Marshmallow curat, fără niciun fel de intervenţie asupra interfeţei grafice şi fără preinstalarea unor aplicaţii bloatware inutile. Practic, vorbim de un software foarte aproapiat de cel regăsit pe dispozitivele din gama Nexus şi care include doar aplicaţii Google, cum ar fi Calendar, Chrome, GMail, Maps, Photos, Play Music sau Youtube.

Practic, singurele aplicaţii non-Google sunt Camera, despre care vom vorbi mai târziu, şi Moto Display. În absenţa unui LED pentru notificări, Lenovo a optat pentru o soluţie alternativă: Moto Display este o aplicaţie care permite ecranului să se aprindă atunci când ridici telefonul de pe birou, când faci dublu-tap pe ecran sau când primeşti o notificare. În acel moment, pe ecran poţi vedea ora şi aplicaţiile care au generat notificări, însă pentru a vedea conţinutul acestora trebuie să deblochezi telefonul. Funcţia Moto Display poate fi însă dezactivată sau menţinută activă doar între anumite ore ale zilei.

Moto Display suplineste absenta unui LED pentru notificari

Moto Display suplineste absenta unui LED pentru notificari

Într-un fel, Moto Display poate fi comparat cu funcţia Always On disponibilă pe Samsung Galaxy S7 sau LG G5, însă principiile de utilizare şi funcţiile sunt totuşi diferite. În schimb, Moto Display include şi o serie de gesturi utile: poţi activa lanterna prin scuturarea încheieturii mâinii de două ori şi o poţi închide prin repetarea gestului, element foarte util dacă eşti într-o încăpere întunecată, pentru că îţi permite să sari peste etapele de aprindere a ecranului, deblocare şi căutare a aplicaţiei de lanternă. În plus, camera foto se poate activa printr-o scuturare rapidă a mâinii de două ori, iar încă o scuturare activează camera frontală. De asemenea, poţi activa o funcţie prin care soneria de apel se opreşte atunci când ridici telefonul de pe birou.

Restul funcţiilor şi setărilor, inclusiv cele pentru notificări, sunt cele standard folosite de Android, fără nicio intervenţie din partea Lenovo.

Din punct de vedere al conectivităţii, Moto G4 se laudă cu conexiuni 4G de până la 150 Mbps şi 3G de până la 42 Mbps, însă telefonul nu este compatibil cu banda 38 utilizată de Digi Mobil pentru internet 4G. În plus, există conexiuni Wi-Fi n, bluetooth 4.1, GPS cu A-GPS şi Glonass şi radio FM, care funcţionează într-o versiune limitată chiar şi fără căşti.

Moto G4 este echipat cu o cameră foto de 12 MP cu f/2.0 şi dual LED Flash, iar interfaţa aplicaţiei este foarte curată şi intuitivă. Blitz-ul şi HDR-ul pot fi setate pe mod automat, iar fixarea focusului printr-un tap în zona dorită îţi permite inclusiv să ajustezi rapid expunerea. Practic, acestea sunt toate setările de care are nevoie un utilizator obişnuit, însă cele precum ISO sau balansul de alb pot fi modificate în modul Pro.

Camera foto a lui Moto G4 are dual LED Flash

Camera foto a lui Moto G4 are dual LED Flash

Pentru segmentul de preţ din care face parte, fotografiile realizate de Moto G4 sunt surprinzător de bune. Da, cele mai multe sunt uşor suprasaturate, însă în acelaşi timp sunt clare, bogate în detalii şi aproape complet lipsite de zgomot. Pentru a obţine astfel de rezultate îţi recomandăm însă să laşi activată funcţia Auto HDR, pentru ca telefonul să o utilizeze atunci când luminozitatea nu este potrivită pentru o fotografie normală. Timpul de realizare a pozei va creşte uşor, însă rezultatul final va fi mai bun.

Iată câteva exemple:

În mod surprinzător, şi pozele realizate pe timp de noapte sunt mult peste ceea ce întâlnim de regulă la telefoane de 1.000 de lei sau chiar mai scumpe. Nivelul de zgomot este acceptabil, cel puţin atât timp cât nu există o sursă de lumină puternică dintr-o anumită parte a mediului.

Nu în ultimul rând, Moto G4 înregistrează clipuri video în format Full HD cu 30 de cadre pe secundă, precum în exemplul de mai jos:

Moto G4 este echipat cu un acumulator Li-Ion de 3.000 mAh, iar acesta este suficient de puternic pentru a oferi o autonomie foarte bună, de peste o zi de lucru. Astfel, în utilizarea de zi cu zi, cu o conexiune permanentă la internet, 15-20 de minute de convorbiri, 20-30 de minute de jocuri şi câteva clipuri scurte vizualizate pe Youtube, telefonul rezistă fără probleme până la o zi şi jumătate. Parţial, aceasta autonomie este posibilă şi datorită chipsetului Snapdragon 617, al cărui procesor octa-core rulează la frecvenţe de cel mult 1.5 GHz.

Moto G4 suportă tehnologia Turbo Charging, care oferă 6 ore de autonomie în cazul unei încărcări scurte de 15 minute, însă dispozitivul necesar nu este inclus în pachetul cu care vine telefonul.

Ce scârţâie

Moto G4 ne-a impresonat plăcut pe parcursul celor două săptămâni de teste, însă există şi unele lucruri care ar merita îmbunătăţite.

Pentru mine, care folosesc telefonul propriu într-un mod intensiv, absenţa LED-ului pentru notificări reprezintă un dezavantaj destul de important. Poate că este şi o chestie de obişnuiţă, însă îmi place să văd dintr-o privire dacă şi ce notificări am primit fără să fiu nevoit să aprind ecranul. Pe de altă parte, puţine telefoane din acest segment beneficiază de un astfel de LED, iar Moto Display reprezintă un compromis acceptabil.

În plus, interfaţa camerei foto nu oferă acces rapid la galeria de imagini. Practic, dacă vrei să vezi pozele realizate într-o anumită sesiune, trebuie să ieşi din aplicaţia de cameră şi să accesezi Photos. Dacă eşti genul care face multe poze şi vrea să le vizualizeze imediat după aceea, lipsa acestei funcţii banale nu va fi deloc pe placul tău.

În rest, problemele sunt mai degrabă minore şi parţial de înţeles în acest segment de preţ. Focusul camerei este uneori destul de lent, luminozitatea nu poate fi setată direct pe auto din centrul de notificări, butonul de Power este amplasat un pic prea sus pentru gusturile mele, în timp ce lipsa tastelor capacitive pentru back, home şi multitasking este deranjantă în special când vrei să ieşi rapid dintr-un joc.

De asemenea, am observat că, la utilizare intensă, treimea de sus a ecranului se încinge destul de puternic, în timp ce pe spate nu am remarcat o creştere de temperatură.

Butoanele capacitive pe ecran au si dezavantaje in jocuri

Butoanele capacitive pe ecran au si dezavantaje in jocuri

Preţ Moto G4 şi disponibilitate

În prezent, Moto G4 este disponibil pe piaţa din România doar în oferta operatorului de telefonie Orange şi poate fi comandat din magazinul online Orange pentru 209 EUR, echivalentul a circa 950 de lei. Smartphone-ul poate fi cumpărat şi împreună cu un abonament, iar în cazul abonamentelor Orange Me 30 (5 GB de internet, 30 euro/lună) şi Orange Me 42 (6 GB de internet, 42 de euro/lună) este oferit gratuit.

La acest preţ mai mic de 1.000 lei, Moto G4 nu are concurenţă reală pe piaţa din România. Cel mai popular telefon din acest segment este Samsung Galaxy J5 (2016), care costă 900 lei şi are ecran HD de 5.2 inch şi chipset Snapdragon 410, cu o clasă sub cel al modelului Lenovo.

De asemenea, în ofertele magazinelor poţi găsi şi Samsung Galaxy A3 (2016) la ceva mai mult de 900 de lei care are ecran HD de 4.7 inch şi acelaşi chipset Snapdragon 410. O altă variantă este HTC Desire, care la 1.000 de lei are ecran HD de 5.0 inch şi chipset Snapdragon 400.

Prin urmare, pentru un buget de 1.000 de lei, este aproape imposibil să găseşti un telefon mai bun decât Moto G4.

Moto G4 nu are rival in segmentul sau

Moto G4 nu are rival in segmentul sau

Concluzii

Pe parcursul a circa două săptămâni de teste, Moto G4 ne-a impresionat prin calitatea construcţiei, ecranul cu ale sale culori naturale, performanţele bune obţinute în aproape orice aplicaţie în ciuda unui chipset care nu impresionează pe hârtie, dar şi prin calitatea fotografiilor realizate cu camera foto.

În plus, telefonul oferă un Android curat, fără aplicaţii inutile preinstalate, cu excepţia unora dintre cele semnate de Google, astfel că interfaţa este fluentă şi intuitivă.

Poate că absenţa unui LED pentru notificări sau imposibilitatea de a vedea pozele imediat după ce au fost realizate reprezintă obstacole pentru unii utilizatori, însă chiar şi aşa Moto G4 rămâne în opinia noastră cel mai bun telefon din segmentul său.

Prin urmare, dacă bugetul tău este de cel mult 1.000 de lei şi te împaci bine cu telefoanele cu ecran mare(de 5.5 inch în acest caz), poţi cumpăra cu încredere Moto G4. Nu vei fi dezamăgit.

Pro

  • construcţie solidă
  • performanţe bune
  • cameră foto de calitate
  • preţ imbatabil

Contra

  • nu are LED pentru notificări
  • camera foto nu oferă acces direct la galerie

3 comentarii

  1. Bogdan

    5 noiembrie 2016 la 14:53

    Butonul de pornit/oprit sau cele de volum sunt considerate netraditionale? Eu cred ca acestea au aparut cu mult inainte butoanelor "traditionale" de back, home si options.

  2. Dinulescu Augustin

    2 mai 2017 la 20:22

    Care este capacitatea maximă de microsd ce o poate suporta acesta?

    • Echipa Giz.ro

      3 mai 2017 la 08:39

      Cardul microSD poate avea pana la 256 GB.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri