N8DemoDay: Prima experienta cu Nokia N8
Disclaimer: Acest editorial este scris din perspectiva unui utilizator de telefoane mobile, nu în calitate de jurnalist IT&C.
Nu cred că sunt singurul care a remarcat situaţia nu tocmai plăcută prin care a trecut Nokia în ultima perioadă. Deşi este lider detaşat al industriei de telefoane mobile graţie segmentelor low-end şi middle-class, gigantul finlandez şi-a văzut ştirbită autoritatea într-unul dintre cele mai importante segmente: smartphone-urile. După o încercare mai puţin reuşită de a crea un “iPhone killer” prin N97, Nokia a revenit recent printr-un gadget care trece cu mult de titulatura de telefon mobil. Pe numele său N8, acesta este de fapt un dispozitiv multimedia în toată regula, care se adresează unei mase largi de utilizatori. Şi cum convingerea potenţialilor clienţi de calităţile noului N8 nu se poate face (doar) pe baza review-urilor apărute pe internet, Nokia a decis să organizeze un eveniment restrâns cu aceştia în care să prezinte noul produs.
N8DemoDay
Selecţia participanţilor s-a realizat pe Twitter, acolo unde Nokia a organizat un concurs cu întrebări despre specificaţiile tehnice ale lui Nokia N8 sub hashtagul #N8DemoDay. Printre cei 10 fericiţi câştigători m-am numărat şi eu, iar în 1 noiembrie am avut ocazia de a asista la evenimentul botezat N8DemoDay la sediul Nokia Care Center din Bucureşti.
Atmosferă relaxantă
Atmosfera generală este unul dintre elementele care defineşte calitatea unui eveniment. Iar din acest punct de vedere, cele două gazde ale N8DemoDay, provenite din cadrul departamentului de training, au reuşit să creeze o atmosferă relaxantă şi prietenoasă, în care fiecare invitat s-a simţit în largul său. Cel mai important, băieţii au gestionat corect inclusiv întrebările incomode, în măsura în care ne-au putut oferi răspunsuri la solicitările noastre.
Nokia N8 – multimedia la superlativ
Nu voi insista asupra caracteristicilor tehnice, care au fost deja explicate în cadrul unui articol anterior, motiv pentru care mă voi axa preponderent pe esenţa demonstraţiei. Iar aspectul de multimedia a jucat un rol esenţial aici, fiind principalul atu al lui N8 comparativ cu produsele concurenţei.
- portul HDMI permite conectarea telefonului la orice TV compatibil cu această tehnologie şi redarea filmelor în format HD, iar calitatea imaginii a fost foarte bună. Ideal pentru călătorii, când vrei să vezi un film în camera de hotel fără să aduci cu tine HDD-uri externe sau stick-uri USB. Cu un simplu gadget ai totul la portator.
- totuşi, dacă ai un stick USB, îl poţi conecta la telefon şi apoi direct la TV prin HDMI. Tehnologia se numeşte “USB on the go” şi face exact acelaşi lucru, eliminând practic necesitatea unui PC sau laptop pentru vizualizarea unui film.
- camera foto de 12 MP, considerată principalul avantaj al lui N8 versus concurenta, permite înregistrarea clipurilor în format HD 720p. Băieţii au înregistrat un clip video în traficul bucureştean în drum spre Nokia Care Center şi calitatea este evidentă, chiar şi pe TV-ul cu diagonală mare pe care a fost proiectat.
- Ovi Maps a detectat rapid locul în care ne aflăm şi rulează fluent pe telefon.
Micile imperfecţiuni care trag N8 în jos
Promovat ca nava amiral a producătorului finlandez, Nokia N8 are inevitabil şi câteva defecte. Unele mai mici, altele mai mari, acestea pun într-o lumină mai puţin plăcută funcţionalitatea generală a telefonului.
- bateria este fixată în şuruburi, iar scoaterea acestora este echivalentă cu pierderea garanţiei. Nokia a adoptat acest format pentru a reduce dimensiunile telefonului, însă blocarea telefonului ar putea reprezenta “one of those things” pe care nu vrei să le simţi pe pielea ta. Şi, ironic sau nu, unul dintre cele 5 modele puse la dispoziţia noastră pentru teste s-a blocat în timpul rulării unui clip pe Youtube. Telefonul a putut fi restartat imediat, însă în caz contrar drumul la service ar fi devenit obligatoriu.
- sloturile pentru SIM şi microSD sunt amplasate lateral, iar schimbarea SIM-ului este condiţionată de deschiderea celui pentru card. Cei care nu au unghiile mari vor avea probleme cu deschiderea slouturilor, însă acesta a fost compromisul pentru a obţine un telefon cât mai subţire.
- editarea documentelor Office se poate face doar contra-cost prin aplicaţia QuickOffice. Parteneriatul cu Microsoft prin care Office Mobile trebuia să ajungă pe terminalele Nokia pare să fi intrat definitiv în ceaţă.
- potrivit oficialilor Nokia, acumulatorul rezistă aproximativ două zile şi jumătate în regim de funcţionare normală, date obţinute din utilizarea de zi cu zi. Autonomia poate scădea la numai o zi în cazul utilizării frecvente a funcţiilor consumatoare de energie, însă permite vizionarea unui film în format HD pe TV fără a necesita reîncărcare.
- Symbian^3 reprezintă un progres major fata de vechile versiuni de Symbian, însă rămâne în continuare undeva în coada plutonului comparativ cu iPhone OS sau Android. Deşi multitaskingul este prezent, modul în care aplicaţiile pornite sunt prezentate este cel puţin derutant, prin afişarea unei ferestre suplimentare de mici dimensiuni
- experienţa utilizării internetului trebuie îmbunătăţită, fapt recunoscut inclusiv de gazda evenimentului, care ne-a promis că lucrurile vor arăta mult mai bine la următoarea actualizare a sistemului de operare
Dilema procesorului
Unul dintre cele mai aprige subiecte pe care le-am citit pe internet este legat de procesor. În timp ce procesorul Qualcomm de 1 GHz a devenit practic un standard al industriei, Nokia a optat pentru o unitate cu frecvenţa de 680 MHz. Explicaţia oficială: în urma testelor intensive de laborator, s-a constatat că N8 poate face fată cu succes solicitărilor cu un procesor de numai 680 MHz, motiv pentru care dotarea cu procesor de 1 GHz ar fi fost inutilă din punct de vedere al performantei şi generatoare de costuri suplimentare.
Disponibile şi preţ
Acesta a fost capitolul la care oficialii Nokia au păstrat misterul, invitându-ne să urmărim site-ul companiei pentru informaţii. Versiunea oficială este că telefonul va apărea în magazinele din România în luna decembrie, preţul recomandat de producător fiind de 400 euro. Evident, preţul final va include şi adaosul comercial al operatorilor, motiv pentru care, din punctul meu de vedere, trebuie să vă aşteptaţi la sume de aproximativ 2000 lei. Asta deşi părerea generală a invitaţilor a fost ca telefonul merită maxim 1500 lei.
Concluzii
Nokia N8 reprezintă primul rival cu adevărat competitiv pentru iPhone&Co. lansat de producătorul finlandez, însă decizia de achiziţionare trebuie să ia în calcul scopul utilizării acestuia. Pentru fanii multimedia poate reprezenta alegerea ideală datorită camerei foto sau a conectivităţii foarte bune, însă nu şi pentru cei care preferă telefoanele business. Utilizarea mai puţin facilă a internetului şi editarea contra-cost a documentelor sunt elemente care îi pot îndrepta pe potenţialii clienţi spre alte modele.
Ce urmează
N8DemoDay a reprezentat primul eveniment organizat de Nokia special pentru utilizatori. Vestea bună este că nu va fi şi ultimul, pentru că în perioada următoare vor fi organizate şi alte evenimente de tip “zile deschise”, la care accesul utilizatorilor va fi liber. Un motiv în plus pentru a rămâne conectaţi la ceea ce face Nokia pe plan local în încercarea de a-şi recâştiga utilizatorii care între timp s-au aventurat spre HTC, Samsung sau Apple, mai ales după ce concluzia serii a fost ca finlandezii vor veni cu veşti bune în perioada următoare.
Fotografii realizate de Ionut Savu
Andrei Dutu
2 noiembrie 2010 la 22:48
Asa. Credeam ca am retinut eu aiurea partea cu accesul la SIM.
Buna si precizarea despre baterie, eu nu am fost atent la explicatie.
Pe langa subiect dar ca o curiozitate proprie: ce e cu 6186 in URL? Cod secret,ceva? :)
Daniel Popescu
3 noiembrie 2010 la 10:55
Nu cunosc exact termenul tehnic, dar acel numar reprezinta un ID al articolului, nu are nicio legatura cu N8.
Avantaje:
– daca as scrie inca un articol cu exact acelasi titlu, nu s-ar suprapune cu acesta, pentru ca ar avea un ID diferit.
– daca stergi o parte din url, de exemplu cuvantul „experienta”, vei vedea ca te redirectioneaza pe url-ul original, tocmai datorita ID-ului.
marius ionescu
3 octombrie 2011 la 15:17
nokia n8 este un telefon complex, foarte compact, cu o camera f buna si o baterie care tine f mult. nokia a renascut pe piata cu acest telefon si a facut-o f bine.
CRISTI
9 ianuarie 2012 la 20:59
sunt tare dezamagit de N8…mi s-a bulit procesorul….pot sa il inlocuiesc?sau placa de baza cu tot?,un pret aproximativ?,multumesc
gaby
11 februarie 2012 la 12:38
Salut si eu am aceeasi problema mi sa ars procesorul si cu se schimba doar procesorul se schimba toata placa costul este de 735 ron .
CRISTI
11 februarie 2012 la 19:04
sall,imi pare rau si pt tine…am fost la service…procesorul cica nu ar fi bulit (ars),ca il recunoaste programul..dar da o eroare la instalare..si nu mai porneste…tremura de 3 ori si nimik…cei de la service spun ca telefonul meu nu mai are IMEI…cum pot recupera IMEI..?