GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Review: Nokia 6 – smartphone mid-range de calitate, cu un preț competitiv

Testat pe data de 6 septembrie 2017
Pe scurt: Nokia 6 este un smartphone de 5.5 inch cu o construcție bună care oferă un ecran de calitate, o cameră foto decentă și un sistem de operare fără modificări. Prețul este de asemenea competitiv, însă un procesor ceva mai rapid ar fi asigurat performanțe mai bune în utilizarea de zi cu zi.
Produs testat: Nokia 6   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 1200 Lei

Au trecut aproape 10 ani de când Nokia a refuzat Android în favoarea lui Symbian, timp în care divizia de telefoane mobile a trecut fără succes prin curtea celor de la Microsoft înainte de a fi preluată de mai mulți foști directori executivi ai companiei prin intermediul nou-înființate companii HMD Global.

Rezultatul este lansarea unei serii de smartphone-uri Nokia cu Android care iese în evidență prin calitatea construcției realizată de chinezii de la Foxconn și adoptarea sistemului de operare Google fără aproape niciun fel de modificare.

Trio-ul inițial format din Nokia 3, Nokia 5 și Nokia 6 nu a impresionat din punct de vedere al specificațiilor tehnice, întrucât acestea se adresau segmentului mediu, cireașa de pe tort fiind păstrată pentru noul Nokia 8.

Prin această strategie, Nokia are ca obiectiv să recâștige încrederea fanilor, iar Nokia 6 este un bun punct de plecare în această direcție.

Specificații Nokia 6:

  • ecran: 5.5 inch, AMOLED, 1920 x 1080 pixeli, Gorilla Glass 3
  • procesor: Qualcomm Snapdragon 430, 8x Cortex A53 1.4 GHz, Adreno 505
  • memorie: 3 GB RAM
  • memorie internă: 64 GB, MicroSD (maximum 256 GB)
  • cameră foto: 16 MP, F/2.0, dual-LED, înregistrare FHD, frontal 8 MP, F/2.0
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi 802.11, Bluetooth
  • sistem de operare: Android 7.1.1 Nougat
  • acumulator: Li-Ion de 3000 mAh, nedetașabil
  • dimensiuni: 154 x 75.8 x 7.9 mm
  • greutate: 169 grame
  • altele: senzor amprentă

Ce ne-a plăcut

Nokia 6 este un smartphone de nivel mediu din punct de vedere al dotărilor tehnice, însă dacă ne raportăm strict la design îl poți confunda ușor cu un flagship. Puține sunt telefoanele din acest segment care beneficiază de o construcție de calitate, iar Nokia 6 are o carcasă realizată din aluminiu și un format unibody elegant.

Logo-ul Nokia este vizibil în partea dreapta-sus, iar producătorul a amplasat sub ecran ceea ce pare a fi un buton asemănător cu cele de pe unele telefoane Samsung. Totuși, în acest caz vorbim doar despre o zonă care înregistrează comenzi și amprente prin simpla să atingere, fără să existe un buton propriu-zis de apăsat. În stânga și dreapta acestui buton există tastele capacitive pentru back și multitasking, care din păcate nu pot fi inversate în cadrul meniului software.

Părțile laterale sunt de asemenea bine finisate, iar în dreapta există butoanele de on/off și de volum, care oferă un feedback bun la apăsare.

Spatele telefonului este de asemenea foarte curat, singura “intruziune” pe lângă logo-ul Nokia central fiind camera foto. Senzorul este însă un pic ieșit în exterior, element care poate fi deranjant în anumite situații de utilizare, însă cel puțin contribuie la păstrarea intactă a sticlei.

Camera foto iese un pic in evidenta pe spatele curat al telefonului

Nokia 6 este echipat cu un ecran IPS cu diagonala de 5.5 inch și rezoluție Full HD, una devenită practic standard și în segmentul mediu. Astfel, vorbim practic despre o densitate de 403 pixeli per inch, iar suprafața ecranului este acoperită cu un strat de Gorilla Glass 3. Deloc surprinzător, ecranul oferă o reprezentare corectă a culorilor, un contrast bun și unghiuri bune de vizualizare. Chiar dacă culorile afișate au o ușoară tentă rece, acest lucru nu afectează în niciun fel experiența plăcută de utilizare.

Ecranul lui Nokia 6 este de buna calitate

Platforma hardware este propulsată de un chipset Qualcomm Snapdragon 430 cu procesor Cortex A53 de 1.4 GHz, grafică Adreno 505, 3 GB RAM și 32 GB de memorie internă care poate fi extinsă cu carduri microSD. În utilizarea de zi cu zi, telefonul se achită cu bine de sarcini și se descurcă și la comutarea rapidă între aplicații, în special datorită celor 3 GB de memorie RAM. În plus, experiența multimedia este de calitate, mai ales datorită ecranului și a sistemului stereo de sunet cu certificare Dolby Atmos, iar jocurile rulează bine, în limitele date de platforma hardware. Pe de altă parte, există și unele inconveniente aduse de chipsetul Snapdragon 430, despre care vom vorbi ceva mai târziu.

Iată și rezultatele obținute în câteva programe populare de benchmark adresate sistemului de operare Android.

Pentru sistemul de operare, Nokia a optat pentru o versiune stock de Android 7.1.1 Nougat, fără niciun fel de modificări, cu excepția includerii unei aplicații numite Support care oferă acces rapid la un serviciu de ajutor pentru funcțiile de bază ale telefonului. Prin urmare, Nokia 6 va primi rapid actualizări software. De altfel, după prima pornire a telefonului am instalat două update-uri de securitate furnizate de Google pentru lunile iulie și august.

Cel mai mare avantaj este însă că sistemul de operare este curat, lipsit de aplicațiile mai mult sau mai puțin inutile cu care ne-am obișnuit de la alți producători precum Samsung sau Asus și care nu prea pot fi dezinstalate, ci cel mult dezativate. Acest lucru asigură o fluență mai mare în navigarea prin meniuri și în multitasking, element care uneori lipsește chiar și în cazul telefoanelor din acest segment. Astfel, toate meniurile și opțiunile sunt cele clasice oferite de Google pe Android, de pe sistemul de notificări până la interfața meniurilor dedicate setărilor.

În cazul camerei foto, Nokia a optat pentru o interfață minimalistă. Dacă luăm în calcul că vorbim despre segmentul midrange, alegerea este cât se poate de potrivită, întrucât puțini utilizatori se aventurează în meniurile complicate pentru a alege setările manuale.

Din acest punct de vedere, Nokia 6 punctează foarte bine, întrucât oferă un control rapid și facil asupra elementelor cu adevărat importante: HDR și LED flash. Iar asta este mai mult decât suficient în condițiile în care senzorul de 16 MP se achită bine de sarcini și oferă o calitate bună a imaginilor pentru acest segment. Nivelul de detalii nu este unul foarte ridicat, iar zonele luminoase sunt frecvent supraexpuse, însă astfel de mici imperfecțiuni pot fi trecută cu vederea pe un terminal din segmentul lui Nokia 6.

Iată câteva exemple de fotografii realizate pe timp de zi:

Funcția HDR oferă în cele mai multe cazuri imagini la o calitate superioară, însă procesarea unei fotografii durează circa 3 secunde. Din acest motiv, nu îți recomand să lași HDR pe Auto, ci să-l activezi doar atunci când simți că ai nevoie de această funcție.

Pe timp de noapte, calitatea imaginilor este de asemenea una decentă, cu o cantitate destul de mare de lumină:

Camera foto este capabilă să înregistreze clipuri video Full HD cu 30 de cadre pe secundă, iar performanțele la acest capitol sunt evidențiate și în clipul de mai jos:

Nokia 6 utilizează un acumulator Li-Ion cu capacitatea de 3.000 mAh. Chiar dacă chipsetul Snapdragon 430 este construit în tehnologie de 28 nm și este, astfel, mare consumatorede energie, acumulatorul se dovedește suficient de mare datorită sistemului de operare stock și a rezoluției Full HD. Prin urmare, la o utilizare obișnuită, care include o conexiune permanentă la internet, notificări active pentru o serie de aplicații de bază (GMail, Facebook, WhatsApp), browsing în Chrome, 20-30 de minute de clipuri video pe Youtube și Facebook și ocazional un joc mai puțin consumator de energie, bateria va menține telefonul în viață cel puțin până la finalul zilei.

În cazul unei utilizări mai agresive, prin rularea unor jocuri mai pretențioase sau o utilizare intensivă a unor aplicații precum Facebook și Chrome, este posibil să fii nevoit să pui telefonul la încărcat mai devreme. În principiu, acest lucru ar trebui însă să se întâmple doar ocazional.

Ce scârțâie

În ciuda pachetului atractiv format din hardware-ul de calitate și software-ul simplu, Nokia 6 are și unele aspecte negative care trebuie menționate. Unul dintre ele este butonul central, care în unele situații este dificil de utilizat din cauza lățimii prea mici.

De altfel, dimensiunile sale îngreunează semnificativ și utilizarea senzorului de amprentă, mai ales că pentru utilizarea funcției trebuie să parcurgi doi pași: un tap pentru aprinderea ecranului și încă un tap pentru scanarea amprentei. De asemenea, butonul de Power de pe laterală dreaptă are dimensiuni destul de mici și este foarte apropiat de tastele de volum.

Telefonului îi lipsește și un LED pentru notificări, util pentru a nu aprinde mereu ecranul pentru a vedea dacă au apărut mesaje noi. Nelipsit de pe telefoanele de top, acest LED este util în special pentru utilizatorii care primesc frecvent notificări și ar fi reprezentat un avantaj pentru Nokia 6 în fața concurenței.

Absenta unui LED pentru notificari este deranjanta

Așa cum spuneam, platforma hardware nu este tocmai cea mai potrivită pentru acest segment. Procesorul relativ lent își arată limitele la încărcarea aplicațiilor, operațiune care durează destul de mult în cazul aplicațiilor complexe. De asemenea, timpii de încărcare în cadrul jocurilor sunt lungi și nu este exclus ca cei nerăbdători să renunțe la un anumit joc tocmai din această cauză. Din fericire, comutarea între aplicații și navigarea de bază funcționează bine datorită celor 3 GB RAM.

Sistemul de operare stock are de asemenea câteva elemente mai puțin intuitive. Meniul de setări include în partea superioară câteva sugestii precum cele legate de crearea unei noi adrese de email. La început sugestiile pot fi utile, însă după câteva zile devin enervante și redundante, mai ales că nu pot fi dezactivate (sau cel puțin nu am găsit o astfel de opțiune).

Sugestiile oferite devin enervante in scurt timp

Lista de aplicații poate fi accesată doar printr-un swipe de jos în sus, fără opțiunea de a genera un buton pe ecran, așa cum au cele mai multe smartphone-uri. De asemenea, iconițele unor aplicații preinstalate precum GMail, Play Music sau Youtube au ca background un cerc alb inestetic, iar acesta este inestetic și nu poate fi dezactivat. Singura veste bună este că aplicațiile 3rd party din Play Store nu au această problemă.

Nu în ultimul rând, am remarcat că telefonul trece foarte ușor din mod portrait în landscape, chiar și la mișcări ușoare ale smartphone-ului.

Preț Nokia 6 și disponibilitate

Nokia 6 este disponibil în România de ceva vreme și poate fi cumpărat în mai multe versiuni. Cea de bază are 32 GB de memorie internă și 3 GB RAM, iar prețul este de circa 1.200 lei. Pentru versiunea cu 64 GB de memorie internă și 4 GB RAM trebuie să plătești 1.300 lei, astfel că cel mai probabil diferența de preț este una justificată. Dacă ar fi avut și un procesor mai rapid…

În cazul în care îți place Nokia 6, dar bugetul tău este mai mic, te poți orienta spre Nokia 5. În mare parte este un smartphone asemănător cu Nokia 6, cu mențiunea că ecranul are 5.2 inch și este HD, iar camera foto are 13 MP, însă prețul de circa 850 de lei este semnificativ mai bun. În schimb, dacă ai pretenția să beneficiezi de performanțe de top, iar bugetul nu reprezintă o problemă, îți recomandăm să aștepți lansarea lui Nokia 8, care va costa undeva la 2.700 lei.

Concurența în segment este una puternică, însă Nokia 6 este bine poziționat în special datorită construcției de calitate.

Fără îndoială, Samsung Galaxy A5 (2017) este principalul rival lui Nokia 6, însă acesta costă cu peste 300 de lei mai mult, astfel că prețul de 1.550 de lei nu este tocmai justificat prin prisma faptului că unul dintre puținele sale avantaje este chipsetul proprietar Exynos 7880 Octa, care are același procesor, dar tactat la 1.9 GHz. Alternativa de la Samsung este Galaxy J7, care costă aproape 1.400 lei, are ecran FullHD, 3 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare, singurul avantaj minor fiind chipsetul Exyos 7870 care mizează pe același procesor octa-core ca și Nokia 6, dar tactat la o frecvență ușor mai ridicată: 1.6 GHz.

O altă opțiune este Huawei P10 Lite, care pentru 1.300 lei îți oferă un ecran FullHD de 5.2 inch, chipset proprietar HiSilicon Kirin 658, 4 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare alături de o cameră foto de 12 MP. De asemenea, Moto G5 Plus este o altă opțiune cu Android stock și oferă ecran FullHD de 5.2 inch și procesor Snapdragon 625, unul pe care ne-ar fi plăcut să-l vedem și pe Nokia 6, alături de 3 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare, totul la aproape 1.300 lei.

Pachetul de accesorii al lui Nokia 6

Concluzii

Nokia revine puternic pe segmentul smartphone-urilor prin rețeta clasică a unei construcții de bună calitate, completată de sistemul de operare Android în versiune stock. Cu excepția procesorului destul de lent, componentele hardware sunt de asemenea la înălțime și oferă practic o experiență plăcută de utilizare.

În plus, Nokia 6 are un preț potrivit pentru segmentul său, astfel că poate deveni o alternativă interesantă la avalanșa de telefoane Samsung, mai ales că reușește să aibă prețuri bune și în comparație cu gama de telefoane Huawei.

Pro

  • construcție bună
  • ecran de calitate
  • Android stock
  • preț competitiv

Contra

  • procesor lent
  • nu are LED pentru notificări

5 comentarii

  1. Victor

    6 septembrie 2017 la 09:05

    Din pacate brandul NOKIA este deocamdata supra-evaluat, si ca fost posesor de gama Nokia Lumia 830/950XL recunosc ca nu prea au reusit sa impresioneze real pana in acest moment, aducand pe piata aparate destul de comune. La 800 de lei am cumparat un Xiaomi Redmi Note 4 cu aproape aceleasi specificatii, diferind numai ecranul care este un LCD de buna calitate, telefon care m-a impresionat la modul pozitiv. Mai asteptam sa vedem ce vor face cei de la Nokia mai departe!

    • Echipa Giz.ro

      6 septembrie 2017 la 15:37

      Comparativ cu brandurile A-List (Samsung, LG, HTC, Sony etc), Nokia are preturi competitive in acest segment. Iar varful de gama Nokia 8, care apare in aceasta luna pe piata, este mai accesibil decat multe alte telefoane A-List cu specificatii asemanatoare.

    • Radu NICOLAU

      10 septembrie 2017 la 20:34

      950 XL este un telefon de bussiness real. Depinde ce tip de utilizator esti. Toate cele bune !

  2. Radu NICOLAU

    10 septembrie 2017 la 20:26

    Am un Nokia Lumia 930. Are pe el Windows. M-am uitat pe un Nokia 6 si desi am aversiune fata de Android nu mi s-a parut prea diferit in utilizare fata de 930.
    Am mai incercat sa utilizez Android pe Samsund si Lenovo dar nicio sansa sa gasesc o logica in navigarea prin meniu.
    Ceva info despre Nokia 8 ?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri