Samsung Galaxy Note 7 – păreri, poze şi preţuri
Ar fi trebuit să se numească Galaxy Note 6, însă producătorul sud-coreean a decis să alinieze numele phablet-ului său la actuala generaţie Galaxy S7 (şi, spun cârcotaşii, la iPhone 7 şi iPhone 7 Plus) şi să-i spună Samsung Galaxy Note 7.
Adevărul este că numele se potriveşte semnificativ mai bine, fie şi numai pentru faptul că designul este puternic inspirat de la Galaxy S7 Edge.
La prima vedere, diferenţele faţă de Note 5 par mai degrabă nesemnificative, însă există unele elemente asupra cărora Samsung a acordat o atenţie sporită şi care aduc o notă de individualism în această gamă.
Cert este că noul Galaxy Note 7 ar trebui să se afle pe lista ta scurtă de opţiuni în cazul în care vrei un telefon de top cu ecran mare, întrucât acesta se anunţă a fi unul dintre cele mai puternice dispozitive de acest tip.
Specificaţii tehnice Samsung Galaxy Note 7
- ecran SuperAMOLED de 5.7” cu rezoluţie QHD
- chipset Exynos 8890
- 4 GB RAM
- 64 GB memorie internă
- cameră foto 12 MP cu Dual Pixel cu înregistrare 4K
- conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi
- sistem de operare Android 6.0 Marshmallow
- acumulator Li-Po de 3.500 mAh
- greutate 169 grame
Funcţii importante
La prima vedere şi văzut doar în poze, Galaxy Note 7 seamănă ca două picături de apă cu Galaxy S7 Edge. Partea frontală este dominată de ecranul cu diagonală de 5.7 inch ale cărui margini laterale sunt aproape insesizabile, cu atât mai mult cu acestea sunt curbate la fel ca modelele Edge.
Spatele are practic acelaşi tipar, fiind confecţionat din sticlă cu marginile curbate simetric cu cele de pe partea frontală, iar acest lucru asigură o manevrare uşoară a telefonului. Ambele părţi ale telefonului sunt protejate cu Gorilla Glass 5 şi sunt îmbinate printr-o ramă metalică estetică.
În partea de jos a terminalul există portul de incare USB Type-C, dar şi S Pen-ul, un instrument mai puţin utilizat de utilizatorii de Note din România. Totuşi, acesta vine cu unele noutăţi interesante, cum ar fi posibilitatea de a scris direct pe ecran chiar şi când funcţia Always On Display este activată. În plus, la fel ca şi restul telefonului, S Pen-ul este rezistent la apă şi, în plus, poate fi utilizat şi în condiţii subacvatice. Astfel, Note 7 devine primul telefon din gama Note care rezistă la apă conform certificării IP68.
Una dintre principalele noutăţi hardware o reprezintă însă funcţia de scanare a irisului, care va permite utilizarea acesteia pentru deblocarea telefonului. Practic, scanarea irisului va înlocui cititorul de amprente, asta dacă va fi şi suficient de rapid în analizarea ochilor.
Ecranul nu a suferit schimbări majore. Vorbim în continuare despre un display SuperAMOLED cu diagonala de 5.7 inch cu rezoluţie QHD (2560×1440 pixeli), una dintre noutăţi fiind că ecranul este acum edge. Cea de-a doua noutate este că avem de-a face cu unul dintre primele display-uri HDR, adică poate afişa mai multe culori şi scene la un contrast foarte ridicat.
La fel ca LG G5 şi cele două telefoane din gama S7, Note 7 are funcţie Always On Display, care afişează ora chiar şi atunci când ecranul este stins, cu un consum de baterie destul de ridicat care te-ar putea determina să o dezactivezi.
Din punct de vedere hardware, Note 7 vine în două versiuni distincte, aşa cum s-a întâmplat şi cu numeroase alte smartphone-uri sud-coreene. Versiunea internaţională şi, implicit, cea care va sosi în România este echipată cu un chipset proprietar Exynos 8890 care beneficiază de un procesor quad-core de 2.3 GHz şi de unul quad-core tactat la 1.6 GHz. Chipsetul grafic este Mali-T880 MP12, în timp ce memoria ajunge la 4 GB RAM. Practic, vorbim despre o platformă hardware similară cu cea disponibilă pe Galaxy S7. Partea cea mai interesantă este ca telefonul vine într-o singură versiune din punct de vedere al capacităţii de stocare: 64 GB. Iar dacă aceşti nu sunt suficienţi, poţi apela oricând la un card microSD.
Nu numai chipsetul este “împrumutat” de la Galaxy S7, ci şi camera foto de 12 MP care este apreciată pentru calitatea fotografiilor pe care le realizează. Vorbim astfel despre un senzor de ½.5 inch care beneficiază de numeroase funcţii mai mult sau mai puţin utile şi care înregistrează în format 4K cu 30 de cadre pe secundă, dar care poate ajunge la 240 fps în cazul filmării HD.
Samsung a optat pentru un acumulator Li-Po cu capacitatea de 3.500 mAh, mai mică decât cea a lui S7 Edge, care ar trebui să fie suficientă pentru o autonomie de circa o zi în condiţii normale de lucru.
Sistemul de operare este Android 6.0.1 Marshmallow acompaniat de interfaţa proprietară TouchWiz, care de data aceasta nu include noutăţi majore.
Îl cumpărăm sau nu?
Samsung Galaxy Note 7 este un phablet de top, iar cei care iniţial au simţit lipsa disponibilităţii lui Note pe teritoriul european au acum ocazia să cumpere de la bun început un nou telefon cu stylus. Puţine se pot reproşa acestui model, indiferent că vorbim despre design, hardware sau camera foto.
Schimbările de design sunt binevenite, însă adevărul este că noutăţile nu sunt chiar atât de majore încât să justifice neapărat un upgrade de la Note 5. În schimb, dacă intenţionezi să-ţi cumperi un phablet, Note 7 trebuie cu siguranţă să fie luat în calcul, ăsta evident presupunând că îţi permiţi preţul.
Preţ Samsung Galaxy Note 7
Spre deosebire de Note 5, noul Note 7 va fi disponibil pe piaţa europeană la numai două săptămâni după lansarea programată în Statele Unite.
Astfel, Galaxy Note 7 poate fi precomandat începând din 16 august, în timp ce livrările propriu-zise vor începe în 2 septembrie.
Pentru moment, preţurile pentru Europa nu au fost încă anunţate, însă avem un prim preţ oficial din Marea Britanie, acolo unde phabletul va costa 700 de lire sterline, echivalentul a aproape 3.700 lei. De regulă, preţurile din Marea Britanie sunt mai mici decât cele din restul Europei, astfel că ne-am putea aştepta la costuri de circa 3.500 lei. Totuşi, nu uita că S7 Edge sau Note 5 s-au vândut cu preţuri de aproape 4.000 lei la intrarea pe piaţă.
Concluzii
Samung Galaxy Note 7 este unul dintre cele mai atractive phableturi disponibile în prezent pe piaţa europeană. Cu un design atrăgător, în ciuda sticlei care reţine amprente, Note 7 punctează şi la performanţe hardware, dar şi la camera foto, ale cărei performanţe sunt deja cunoscute de la Galaxy S7.
Preţul ridicat şi lipsa unor inovaţii cu adevărat importante comparativ cu Note 5 fac ca un update să nu fie neapărat necesar, însă pentru utilizatorii generaţiilor mai vechi se poate dovedi o alegere inspirată.
ariboss202
15 noiembrie 2016 la 16:24
Eu spun ca acest telefon a fost un dezastru din cauza faptului ca, bateria era prea puternică pt ecranul telefonului.
cuculet
23 mai 2017 la 23:52
Foarte bun telefonu'
L-am luat cu 500 ron acum 6 luni si merita toti banii.
Bateria tine 3 zile… si 3 nopti