GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Samsung Galaxy S4 Zoom – smartphone și cameră compactă

Autor: Echipa GiZ

Gama S4 continuă cu Samsung Galaxy S4 Zoom, un gadget ce reunește o cameră compactă cu un smartphone de clasă medie. Samsung îl prezintă drept un produs revoluționar, capabil să îmbine performanțele a două dispozitive diferite, și primul smartphone cu zoom optic de 10x.

Performanțele camerelor foto care echipează telefoanele de ultimă generație au devenit o prioritate pentru mai toți producătorii, dar fiecare a ales un mod diferit de abordare. Nokia oferă tehnologia PureView îmbunătățită la Lumia 925, HTC a venit cu UltraPixel la One, iar Sony mizează pe un senzor de 13 MP la Xperia Z.

Samsung a ales o abordare puțin diferită, S4 Zoom putând fi considerat rezultatul contopirii unui Galaxy S4 Mini cu Samsung Galaxy Camera. Deși poartă brand-ul S4, Zoom nu se ridică la performanțele vârfului de gamă, dar oferă opțiuni multiple pentru pasionații de fotografie.

Dimensiunile mult mai mari și greutatea aproape dublă, față de un smartphone cu ecran similar, nu fac din S4 Zoom un dispozitiv pentru oricine. Ca și Galaxy S4 Active, Zoom se adresează unei categorii mai restrânse de utilizatori, o nișă în care nu are însă parte de prea mare concurență.

Samsung Galaxy S4 Zoom specificații

Principalele caracteristici ale telefonului – cameră compactă sunt:

  • ecran Super AMOLED de 4,3 inch;
  • procesor Dual-Core tactat la 1,5 GHz;
  • cameră foto de 16 MP cu zoom optic 10x;
  • 1,5 GB RAM și 8 GB stocare internă;
  • conectivitate 3G sau 4G LTE;
  • Android Jelly Bean 4.2;
  • acumulator de 2330 mAh.

Funcții importante

În primul rând, S4 Zoom este o cameră compactă cu senzor de 16 MP, stabilizare optică a imaginii, flash Xenon, zoom optic 24-240mm 10x și obiectiv cu deschidere F3.1-F6.3. Sensibilitatea ISO poate fi stabilită automat sau manual la valorile 100, 200, 400, 800, 1600 și 3200. S4 Zoom salvează fotografiile în format JPEG, PNG, GIF, WBMP, BMP sau AGIF și poate să filmeze în format 1080p/30fps. De asemenea, există opțiunea de fotografiere în rafală, la 4fps, cu autofocalizare.

Aplicația dedicată a fost dotată cu o mulțime de opțiuni de fotografiere: Smart Mode promite să elibereze utilizatorul de setări complicate, Rich Tone oferă HDR, Panorama, Macro și diverse moduri pentru condiții de iluminare scăzută.

Deși are un senzor apropiat de Galaxy Camera, sistemul optic este mai puțin performant la S4 Zoom. În plus, noul smartphone integrează Zoom Ring, inelul plasat în jurul obiectivului. Prin rotirea acestuia, utilizatorul poate accesa mai multe funcţii noi şi diverse opţiuni de configurare rapidă. De exemplu, Zoom Ring permite realizarea unei fotografii și expedierea prin MMS în timpul unei convorbiri telefonice. Totuși, această funcție ar putea să fie limitată de dimensiunea maximă a unui MMS, valoare care variază între operatorii de telefonie.

De asemenea, Zoom Ring poate activa funcțiile Quick Launch și Shortcut pentru acces rapid la multiplele moduri de realizare a fotografiilor.

Privit ca un smartphone, S4 Zoom este dotat cu ecran Super AMOLED de 4,3 inch la rezoluție 960 x 540 pixeli, identic cu cel folosit la S4 Mini. Galaxy S4 Zoom este pus în mișcare de un procesor Dual-Core tactat la 1,5 GHz, Samsung anunțând că vor exista diferențe în privința platformei hardware folosite. Ca și la Galaxy S4, este posibil să utilizeze un chipset Qualcomm pentru versiunea 4G LTE și un SOC propriu Exynos pentru versiunea 3G.

Smartphone-ul are 1,5 GB memorie RAM și 8GB spațiu de stocare internă (aproximativ 5GB disponibili), valoare destul de mică pentru un dispozitiv creat pentru salvarea conținutului multimedia. Problema poate fi remediată prin adăugarea unui card de memorie, S4 Zoom suportând carduri MicroSD de până la 64GB.

Alte dotări includ senzori de accelerație, proximitate, busolă, giroscop și A-GPS. Zoom are conectivitate Wi-Fi 802.11n, NFC și Bluetooth 4.0, fiind compatibil cu rețelele 3G HSPA+ sau cu cele 4G LTE. Pentru apeluri video, telefonul este dotat cu cameră frontală de 1,9 MP.

În privința aplicațiilor disponibile, pe lângă cele dedicate fotografiei, se regăsesc funcții similare altor modele din gama Galaxy. S4 Zoom vine cu Android Jelly Bean 4.2 și interfața Touchwiz, la care se adaugă Samsung Link, ChatON, S-Voice, S-Translator și Group Play, printre altele.

Galaxy S4 Zoom este mai puțin portabil decât ne-am aștepta de la un smartphone, dar ceva mai mic decât Galaxy Camera. Telefonul are dimensiunile 125,5 x 63,5 x 15,4 mm și o greutate de 208 grame. De asemenea, vine echipat cu un acumulator de 2330 mAh, mai mare decât cel de 1900 mAh folosit la S4 Mini, dar mai mic decât modelul de 2600 mAh al vârfului de gamă S4.

Îl cumpărăm sau nu?

Galaxy S4 Zoom nu se încadrează în linia generală a telefoanelor lansate în 2013. Nu este la fel de portabil, fiind mult mai greu și mai gros decât un smartphone cu același ecran. Totodată, S4 Zoom oferă prima cameră cu zoom optic 10x care echipează un smartphone. Modelul este adresat cu precădere pasionaților de fotografie, amatorilor care doresc să realizeze poze de bună calitate cu un dispozitiv compact. Opțiunile 4G LTE, Wi-Fi și posibilitățile de partajare a conținutului multimedia îl pot face un gadget apreciat printre cei care doresc conectivitate în mișcare.

Desigur, rămâne să vedem prețul la care S4 Zoom va ajunge în România și cât de performantă este camera foto.

Samsung Galaxy S4 Zoom și concurența (Nokia 808 PureView și Samsung Galaxy Camera)

S4 Zoom este singurul model cu zoom optic de 10x, dar nu primul telefon de acest fel. Nokia a încercat ceva similar cu N93, un telefon cu zoom optic 3x lansat în 2006. Între timp, Nokia a găsit alte soluții de a îmbunătăți fotografiile realizate pe telefonul mobil, lansând Nokia 808 PureView. Deși calitatea imaginilor realizate cu Nokia 808 a impresionat, utilizarea sistemului de operare Symbian, abandonat între timp de Nokia, și prețul destul de mare au nemulțumit potențialii clienți.

Din această privință, S4 Zoom are avantajul de a integra funcțiile unei camere compacte într-un smartphone Android, cel mai utilizat sistem de operare pentru terminalele mobile.

Față de Galaxy Camera, S4 Zoom vine în plus cu posibilitatea de a iniția apeluri telefonice și conectivitatea 4G LTE cu viteze mai mari pentru transferul de date.

La concurența actuală s-ar putea adăuga un model Nokia cu tehnologie PureView, similară cu cea folosită la 808, dar echipat cu Windows Phone8.

Preț Samsung Galaxy S4 Zoom

Samsung nu a anunțat oficial prețul de comercializare pentru S4 Zoom, dar putem să facem câteva estimări bazate pe datele de până acum. Astfel, S4 Mini a apărut la precomandă la aproximativ 2000 lei, prețul urmând să mai scadă ulterior spre valoarea de 1500 – 1600 lei, iar Galaxy Camera 3G se comercializează în prezent la aproximativ 2050 lei. Având în vedere că S4 Zoom reunește funcțiile celor două dispozitive, dar are un procesor mai puțin performant decât Mini, ar putea să aibă un preț de aproximativ 2500 lei la lansare, ulterior fiind posibil să mai scadă.

UPDATE 1 august 2013: Samsung Galaxy S4 Zoom este disponibil în România la preţuri cuprinse între 2.100 – 2.400, în funcţie de magazinul care îl comercializează. 

Concluzii

Samsung Galaxy S4 Zoom completează seria formată din vârful de gamă S4, versiunea de clasă medie S4 Mini  și  smartphone-ul rezistent S4 Active cu un model destinat pasionaților de fotografie. Dimensiunile mari nu îl fac un smartphone portabil, dar S4 Zoom oferă un sistem optic la nivelul unei camere compacte. În funcție de prețul la care va ajunge la noi, Zoom ar putea concura atât cu unele camere compacte, cât și cu smartphone-uri cu performanțe fotografice bune.

Așteptăm și opiniile voastre cu privire la Samsung Galaxy S4 Zoom în secțiunea de comentarii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri