GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Sony Xperia 5: poze, păreri și prețuri

Autor: Echipa Giz.ro

Sony Xperia 5 este noul flagship prezentat de producătorul japonez cu ocazia târgului de tehnologie IFA 2019 de la Berlin.

În ultimul an, Sony a avut o strategie mai puțin consecventă atunci când a stabilit numele telefoanelor de top pe care le lansează. Seria XZ a fost urmată la începutul acestui an de Sony Xperia 1, iar acum a venit momentul ca niponii să prezinte oficial Sony Xperia 5.

Numele poate induce în eroare cu privire la compatibilitatea cu o rețea de date 5G, însă în realitate vorbim despre un smartphone care suportă viteze 4G de până la 1.600 Mbps.

În schimb, Xperia 5 împarte numeroasele elemente cu Xperia 1, astfel că poate fi considerat o versiune compactă a acestuia.

Ce este nou la Sony Xperia 5

  • ecran: 6.1 inch, OLED, 1080 x 2520 pixeli, Gorilla Glass 6
  • procesor: Snapdragon 855: 1xKryo 485 2.84 GHz & 3x Kryo 485 2.42 GHz & 4x Kryo 485 1.8 GHz, Adreno 640
  • memorie: 6 GB RAM
  • memorie internă: 128 GB + microSD (maximum 256 GB)
  • cameră foto: triplă (12 MP, F/1.6, OIS, înregistrare UHD + 12 MP ultra-wide + 12 MP telephoto cu zoom optic 2x), frontal 8 MP, F/1.7
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0
  • sistem de operare: Android 9.0
  • acumulator: Li-Ion de 3140 mAh, nedetașabil
  • dimensiuni: 158 x 68 x 8.2 mm
  • greutate: 164 grame
  • altele: USB 3.1 Type-C, protecție IP68, senzor amprentă, NFC, încărcare rapidă

Funcții principale Sony Xperia 5

Faptul că vorbim practic despre o versiune compactă a lui Xperia 1 este demonstrat ușor și prin prisma designului. Xperia 5 păstrează partea estetică, inclusiv absența oricărui fel de notch pe ecran, ceea ce a devenit o rarirate în domeniu inclusiv în gama rivalilor de la Samsung. Acest lucru are însă ca efect prezența unor rame destul de pronunțate în părțile de sus și de jos.

Noul model are cititor de amprente poziționat pe lateral, oferă protecție IP68 la apă și praf, iar ecranul este protejat cu Gorilla Glass 6.

Dimensiunile 158 x 68 x 8.2 mm îl poziționează însă ca un model mai ușor de utilizat de o gamă mai variată de utilizatori, mai ales că este un aproape un centimetru mai scurt decât Xperia 1, în timp ce greutatea este de asemenea mai redusă, de 164 grame în loc de 178 grame.

Acest format a generat și apariția unui ecran mai mic, care are o diagonală de 6.1 inch și o rezoluție de 1080 x 2520 pixeli, corespunzătoare unei densități de 449 de pixeli per inch. Ecranul păstrează însă formatul 21:9 și numele CinemaWide datorită tehnologiei împrumutate de la televizoarele Bravia și oferă audiție Dolby Atmos.

Platforma hardware este însă împrumutată integral de la Xperia 1, cu mici modificări în bine. Astfel, vorbim de asemenea despre chipsetul Snapdragon 855, cel mai puternic oferit în prezent de Qualcomm, care este acompaniat de 6 GB RAM, astfel că telefonul ar trebui să ruleze fără probleme orice fel de aplicații. În schimb, memoria internă minimă s-a dublat de la 64 GB la 128 GB, o valoare mai apropiată de cea specifică unor flagship-uri. În orice caz, ai la dispoziție și un slot pentru carduri microSD în cazul în care obișnuiești să salvezi multe poze și clipuri pe telefon.

De asemenea, și modulul camerei foto este preluat integral de la Xperia 1, singura diferență fiind că acesta a fost amplasat în partea stângă, nu pe centru. Toate cele 3 camere au 12 MP: camera principală are diafragmă F/1.6, stabilizare optică a imaginii și autofocus Dual Pixel. A doua cameră este ultra-wide și permite zoom out, în timp ce ultima cameră este telephoto și oferă un zoom în de 2x.

Acumulatorul integrat are o capacitate de 3.140 mAh care se încarcă cu cel mult 18 W.

Sony Xperia 5 va fi disponibil în Europa începând din luna octombrie, iar precomenzile vor începe la jumătatea lunii septembrie pe anumite piețe majore.

Concurența lui Sony Xperia 5

Noul Sony Xperia 5 pătrunde într-un segment de piață extrem de competitiv, în care Samsung și Huawei domină autoritar.

Astfel, printre rivalii lui Xperia 5 se numără Samsung Galaxy S10+, în condițiile în care dimensiunile celor două terminale sunt foarte apropiate. Totuși, Galaxy S10+ are un ecran ușor mai mare și o rezoluție mai generoasă, în timp ce chipsetul proprietar Exynos 9820 ar trebui să ofere performanțe asemănătoare cu Snapdragon 855.

De asemenea, S10+ are o baterie cu circa 1.000 mAh mai mare decât Xperia 5 și rămâne de văzut dacă terminalul Sony se ridică la înălțime în privința calității imaginilor atunci când vor apărea primele unități de test.

Un alt rival este Huawei P30 Pro, cu dimensiuni similare, dar cu aproape 30 de grame mai greu. Și aici se repetă povestea ecranului mai mare (6.47 inch), cu deosebirea că rezoluția este aproximativ aceeași, iar producătorul chinez a optat de asemenea pentru un chipset proprietar: HiSilicon Kirin 980.

Modulul camerei foto are de asemenea trei senzori, iar un avantaj al lui P30 este zoom-ul optic 5x (Xperia 5 oferă zoom optic 2x), în timp ce bateria este de asemenea mai mare (4.200 mAh).

Nu în ultimul rând, iPhone XS Max se încadrează la rândul său în aceleași dimensiuni și este semnificativ mai greu (208 grame), însă plusează prin ecranul mai mare (6.5 inch) și rezoluția mai generoasă (1242 x 2688 pixeli). În schimb, camera foto este lipsită de un senzor ultra-wide, în timp ce acumulatorul are o capacitate asemănătoare (3.174 mAh).

1 comentariu

  1. Andrei

    15 noiembrie 2019 la 12:43

    In general toți producătorii se lauda cu specificații tehnice care în terorie sunt una și cu totul alta în practică… Sony poate are specificații puțin mai modeste fata de competitori dar sunt cinstite și este un telefon care se va "mișcă" la fel de bine și peste ani de zile,ceea ce nu se întâmplă cu celelalte.
    Din punctul meu de vedere prețul este justificat și de faptul că nu ești "forțat" sa înlocuiești telefonul la fiecare 2-3 ani,Sony este un telefon de cursa lunga,mă rog pentru cine nu are chef să schimbe telefoane des după cum este moda.
    Să compari Sony cu un telefon chinezesc sau corean este cel puțin hilar…Sony …este Sony!!!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri