Sony Xperia X Performance – păreri, preţuri şi poze cu noul vârf de gamă japonez

Sony Xperia X Performance – păreri, preţuri şi poze cu noul vârf de gamă japonez

Printre Samsung Galaxy S7 şi LG G5 s-a strecurat şi Sony Xperia X Performance, telefonul cu care producătorul japonez vrea să atragă utilizatorii aflaţi în căutarea unui smartphone de top.

Sony a operat o schimbare importantă în segmentul telefoanelor de top, întrucât a renunţat la seria Xperia Z lansată în 2013.

În schimb, niponii mizează acum pe noul Sony Xperia X Performance pentru a lupta cu principalii rivali de la Samsung LG, HTC şi chiar iPhone. Vorbim mai degrabă despre o simplă schimbare de nume, întrucât modelul de vârf arată probabil la fel cum ar fi arătat şi un Sony Xperia Z6.

Cu mici schimbări de design, Xperia X Performance este dotat cu o platformă hardware de ultima generaţie şi câteva noutăţi interesante la camera foto, care ar putea atrage o gamă variată de utilizatori.

Sony X Performance, noul varf de gama Sony
Sony X Performance, noul varf de gama Sony

Specificaţii tehnice Sony Xperia X Performance

  • ecran IPS de 5.0” cu rezoluţie Full HD
  • chipset Snapdragon 820
  • 3 GB RAM
  • 32 GB memorie internă
  • cameră foto 23 MP cu înregistrare Full HD
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi
  • sistem de operare Android 6.0 Marshmallow
  • acumulator Li-Ion de 2.700 mAh
  • greutate 164 grame

Funcţii importante

Seria Xperia Z a ieşit în evidenţă printr-un design simplu şi elegant şi prin sticla de pe partea spate. Xperia X Performance păstrează în bună măsură caracteristicile de design, însă spatele este acum metalic, o schimbare care cel puţin teoretic ar trebui să reducă semnificativ numărul de amprente şi murdăria.

X Performance pastreaza designul simplu al predecesorilor sai
X Performance pastreaza designul simplu al predecesorilor sai

Poziţionarea butonului de power a rămas însă neschimbată, pe laterala dreaptă, cu diferenţa că acum joacă şi rol de cititor de amprente. De asemenea, există două difuzoare pentru o calitate a sunetului cât mai bun, dar şi protecţie la apă şi praf în limitele standardului IP68.

În privinţa ecranului, Sony rămâne consecventă reţelei sale tradiţionale, ceea ce nu este deloc rău. Într-o perioadă în care telefoanele de top ale rivalilor încep să depăşească tot mai frecvent pragul diagonalei de 5”, Sony revine la această dimensiune pentru display-ul IPS.

În plus, Sony rămâne fidelă rezoluţiei Full HD, una suficient de bună în prezent inclusiv pentru terminalele de top, chiar dacă rivalii mizează din plin pe QHD pentru a-şi impresiona clienţii cu cifre frumoase. Practic, aceasta rezoluţie este potrivită pentru texte şi conţinut multimedia, cu atât mai mult cu cât diagonala nu depăşeşte 5”.

Platforma hardware este astfel principalul punct comun între acest Xperia X Performance şi celelalte telefoane de top ale momentului, însă Sony a optat de asemenea pentru un chipset Qualcomm Snapdragon 820 cu grafică Adreno 530. Totuşi, spre deosebire de Galaxy S7 şi LG G5, Xperia X Performance are “doar” 3 GB RAM. Memoria RAM joacă un rol important în rularea fluentă a unui telefon, însă pe de altă parte diferenţele dintre 3 GB şi 4 GB nu ar trebui să fie atât de mari, mai ales dacă sistemul de operare este bine optimizat. În ceea ce priveşte memoria internă, X Performance are 32 GB, cantitate care poate fi extinsă cu un card microSD.

Camera lui Xperia X Performance are o functie de focus inedita
Camera lui Xperia X Performance are o functie de focus inedita

Camera foto are un senzor de 23 MP cu dimensiunea de 1/2.3″ capabil să realizeze o fotografie în doar 0.6 secunde. Una dintre cele mai interesante funcţii ale camerei este însă Predictive Hybrid Autofocus, care permite menţinerea focalizării continue inclusiv în situaţia în care persoană sau obiectul respectiv se mişca în cadru.

Camera înregistrează în format Full HD, o nouă limitare teoretic nesemnificativă comparativ cu concurenţa, în timp ce camera foto frontală pentru selfie-uri are 13 MP. Totuşi, rămâne de văzut în practică cât de performantă este camera, ştiut fiind faptul că, deşi realizează cei mai buni senzori foto, Sony nu reuşeşte să implementeze un software care să profite de acest lucru.

Sony Xperia X Performance păstrează formatul unibody, astfel că acumulatorul nu poate fi înlocuit. Capacitatea acestuia este de 2.700 mAh, o valoare relativ mică comparativ cu dimensiunile telefonului. Producătorul susţine că autonomia ar trebui să ajungă la 2 zile, însă probabil că în practică, la utilizare normală, vom avea tradiţionala încărcare la finalul fiecărei zile.

La capitolul software, Xperia X Performance adoptă sistemul de operare Android 6.0.1 Marshmallow, acompaniat de interfaţa proprietară simplă şi fără prea multe aplicaţii proprietare preinstalate.

https://www.youtube.com/watch?v=HRwBDRtRfQ8

Îl cumpărăm sau nu?

Sony Xperia X Performance are cu siguranţă numeroase calităţi, de la designul simplu cu spate metalitic şi până la platforma hardware puternică. Prin urmare, dacă vrei un smartphone de top cu diagonala de maxim 5”, nu te deranjează rezoluţia Full HD şi eşti atras de funcţiile camerei foto, noul Xperia poate reprezenta o alegere inspirată.

Altfel, te poţi orienta şi spre concurenţă, care a introdus design modular (G5) sau funcţia Always On pentru diisplay (G5 şi S7), care se poate dovedi utilă utilă în numeroase situaţii.

Preţ Sony Xperia X Performance şi disponibilitate

Noul Sony Xperia X Performance va fi disponibil în magazine începând din vara 2016, însă preţul de comercializare nu a fost încă anunţat.

Totuşi, pe baza preţurilor cu care a fost comercializat anterior Xperia Z5, ne putem aştepta ca Xperia X Performance să coste 3.200 – 3.300 la lansare, cu o scădere spre 2.600 – 2.700 lei după câteva luni. Practic, preţurile vor fi asemănătoare cu cele ale rivalilor Galaxy S7 (3.300 lei) sau LG G5.

Culorile in care va fi disponibil noul Xperia X Performance
Culorile in care va fi disponibil noul Xperia X Performance

Concluzii

Prin noul Xperia X Performance, Sony renunţă la seria Xperia Z cu spate de sticlă şi trece la o construcţie metalică cu ecran de bună calitate şi platformă hardware de top.

Totuşi, noutăţile comparativ cu predecesorul său sunt destul de minore şi vizează în special o nouă funcţie pentru camera foto. Telefonul marchează astfel o evoluţie naturală, care are însă potenţialul de a atrage un număr important de cumpărători.

2 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!