GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Sony Xperia Z3 şi Z3 Compact – duetul japonez pentru smartphone-uri de top

Autor: Echipa Giz.ro

Sony Xperia Z3 şi Sony Xperia Z3 Compact sunt smartphone-urile cu care producătorul nipon atacă segmentul telefoanelor de top prin specificaţii aproape identice şi diagonale diferite ale ecranului.

După vânzarea diviziei de laptopuri Vaio, Sony a promis că-şi va concentra atenţia pe dispozitive mobile precum smartphoneuri şi tablete, iar târgul de la IFA a reprezentat o bună oportunitate pentru prezentarea unei noi colecţii de produse.

Astfel, la numai şase luni de la lansarea lui Xperia Z2, japonezii au prezentat oficial Sony Xperia Z3, noul flagship al companiei care va lupta cu Samsung Galaxy S5, HTC One M8 sau LG G3.

În paralel, Sony continuă strategia de a lansa şi o versiune mai mică a flagshipului, dar cu dotări foarte asemănătoare, pe numele ei Sony Xperia Z3 Compact, care îi succede direct lui Z1 Compact.

Sony Xperia Z3 si Z3 Compact, telefoane aproape identice

Sony Xperia Z3 si Z3 Compact, telefoane aproape identice

Sony Xperia Z3 specificaţii:

  • ecran IPS de 5.2” cu rezoluţie FullHD 1920×1080 pixeli;
  • chipset Qualcomm Snapdragon 801;
  • procesor quad-core Krait 400 de 2.5 GHz;
  • 3 GB RAM;
  • 16 sau 32 GB memorie internă şi slot microSD;
  • sistem de operare Android 4.4 KitKat;
  • acumulator Li-Ion 3100 mAh;
  • greutate 163 grame.

Funcţii importante

Sony Xperia Z3 împrumută o bună parte din filosofia de design a predecesorului său Z2, întrucât sticla domină în continuare partea frontală şi spatele smartphone-ului, însă părţile laterale sunt realizate acum din metal pentru un aspect estetic mai plăcut.

În plus, chiar dacă diagonala ecranului a rămas neschimbată la 5.2”, producătorul japonez a reuşit să reducă dimensiunile cu circa 1 mm, în timp ce greutatea a scăzut cu 11 grame.

Nu numai diagonala a rămas la fel, ci şi tipul de ecran. Vorbim astfel despre un panou IPS Triluminos cu rezoluţie FullHD 1920×1080, corespunzătoare unei densităţi de 424 de pixeli per inch. Prin urmare, Sony nu a căzut în capcana luptei pentru specificaţii şi nu a adoptat controversata rezoluţie QHD de pe LG G3 sau Samsung Galaxy Note 4, care consumă semnificativ mai multă energie.

Xperia Z3 pastreaza ecranul FullHD si deisgnul predecesorului

Xperia Z3 pastreaza ecranul FullHD si deisgnul predecesorului

Acelaşi lucru se poate spune şi în privinţa platformei hardware, acolo unde Sony a mizat pe puterea suficientă a unui chipset Qualcomm Snapdragon 801, însă procesorul quad-core Krait 400 de 2.5 GHz şi grafica Adreno 330 sunt suficiente pentru orice aplicaţie sau joc modern din Play Store. Acest lucru este cu atât mai adevărat cu cât platforma include şi 3 GB RAM pentru o rulare fluentă, în timp ce memoria internă de 16 sau GB poate fi extinsă prin carduri microSD.

Conectivitatea este cea aşteptată de la un smartphone de referinţă al anului, cu 3G de până la 42 Mbps şi 4G de până la 150 Mbps, pe lângă conexiunile rapide Wi-Fi 802.11 ac.

Camera foto a rămas identică cu cea disponibilă pe Z2, o decizie nu tocmai inspirată pe baza performanţelor mai puţin impresionante. Aceasta are 20.7 MP şi poate înregistra clipuri video în format 4K 2160p cu 30 de cadre pe secundă, în timp ce camera frontală, utilă pentru apeluri video şi selfie-uri, are 2.2 MP.

Cel puţin teoretic, autonomia ar trebui să fie un alt punct forţe al telefonului, întrucât acumulatorul Li-Ion care nu poate fi înlocuit are o capacitate de 3100 mAh.

Xperia Z3 este un smartphone de top

Xperia Z3 este un smartphone de top

Îl cumpărăm sau nu?

Deloc surprinzător dacă luăm în calcul faptul că vine la numai şase luni după Z2, Sony Xperia Z3 a primit o uşoară restilizare, însă specificaţiile au rămas în mare parte aceeaşi, atât în privinţa ecranului, cât şi a platformei hardware şi a camerei foto.

În aceste condiţii, este greu de justificat un upgrade la Z2 la Z3, însă pe de altă parte noul flagship se poate dovedi o soluţie cel puţin interesantă pentru persoanele aflate în căutarea unui telefon de top care să nu aibă ecran QHD sau diagonală exagerat de mare.

Sony Xperia Z3 Compact

Până în prezent, Sony este singurul producător care a lansat versiuni mini pentru smartphone-urile de top care respectă în mare parte specificaţiile hardware ale “fratelui” mai mare. Este şi cazul lui Sony Xperia Z3 Compact, care nu este însă tocmai un telefon mini, întrucât are un ecran IPS Triluminos cu diagonală de 4.6”. Diferenţa vine însă din faptul că rezoluţia a fost coborâtă la HD 1280×720 pixeli.

În rest, telefonul păstrează atât designul, cât şi platforma hardware a lui Z3, cu menţiunea că memoria RAM este de 2 GB în loc de 3 GB. Inevitabil, a treia şi ultima diferenţa este remarcată la nivelul acumulatorului Li-Ion, a cărui capacitate este de 2600 mAh. Este însă posibil ca autonomia să fie în mare parte aceeaşi, întrucât ecranul HD consumă mai puţin curent.

Xperia Z3 Compact seamana izbitor cu Z3

Xperia Z3 Compact seamana izbitor cu Z3

Preţ Sony Xperia Z3 şi Sony Xperia Z3 Compact

Sony Xperia Z3 va fi lansat în magazine în cursul lunii septembrie 2014, iar unele site-uri acceptă deja precomenzi. În ţările vest-europene, preţul variază între 650-700 EUR, astfel că în România ne putem aştepta la costuri de 3.000 – 3.200 lei. Preţul este unul destul de mare, mai ales că Samsung Galaxy S5, HTC One M8 sau LG G3 sunt deja cu câteva sute de lei bune mai ieftine.

Cei care vor totuşi un Sony de top, dar nu au buget suficient se pot îndrepta spre Z3 Compact, care va fi disponibil în magazine tot din luna septembrie 2014. Acesta va costa însă 500 EUR, adică echivalentul a 2.200 – 2.300 lei pentru România.

Totuşi, în ansamblu, telefoanele Sony sunt ceva mai sumpe decât principalii rivali de la Samsung, HTC sau LG.

Z3 Compact are un design elegant

Z3 Compact are un design elegant

Concluzii

Prin lansarea noilor modele la IFA 2014, Sony confirmă practic planurile de a se concentra pe piaţa smartphone-urilor, una în continuă expansiune pe măsură ce tot mai mulţi utilizatori doresc telefoane cu ecrane mari.

Totuşi, Xperia Z3 este foarte asemănător cu predecesorul Z2 ca design şi specificaţii tehnice şi vine cu un preţ semnificativ mai mare, în condiţiile în care Z2 poate fi achiziţionat cu 2.300 – 2.500 lei din magazinele romaneşti.
O situaţie similară regăsim şi în cazul lui Z3 Compact, întrucât predecesorul Z1 Compact costă 1.700 lei, dar aici cel puţin îmbunatăţirile hardware sunt mai consistente.

Astfel, chiar dacă cele două smartphone-uri sunt interesante, ele ar putea avea o misiune dificilă să se impună pe piaţă, întrucât sosesc cu preţuri destul de mari atât faţă de concurenţă directă, cât şi comparativ cu predecesoarele din oferta japonezilor.

11 comentarii

  1. Marian

    5 septembrie 2014 la 09:09

    Felicitari, un articol scris intr-adevar obiectiv ! Cred ca o sa fac upgrade de la Xperia Z la Xperia Z3 Compact. Un ecran de 4,6-4,7″ mi se pare cel mai OK, cel mai usor de manevrat. Peste 5″ este deja prea mult, seamana mai mult cu un phablet. De asemenea, o rezolutie de 720 sau 1080 pixeli mi se pare arhisuficienta. Rezolutiile QHD sunt cam insesizabile de catre ochiul uman. In plus, sunt si mari consumatoare de energie. Am inteles ca ochiul uman nu percepe densitati mai mari de 320-350 de pixeli per inch. Asa ca … Cred ca toti producatorii de smartphone-uri ar trebui sa se concentreze mai mult pe autonomia bateriei (sau pe gestionarea eficienta a energiei), pe optimizarea sistemului de operare si pe receptia semnalului GSM (claritatea convorbirilor). Degeaba ai ecran cu rezolutie QHD, procesor quad-core sau octa-core si 3 GB de RAM daca nu ai semnal bun atunci cand ai nevoie cel mai mult. Aici este si vina operatorilor de telefonie mobila care se lauda cu semnal 4G in orase mai mici cand nici macar orasele mari nu sunt acoperite in totalitate (a se verifica zona Orhideea Gardens din Bucuresti unde nu exista nici macar semnal 3G, stabil). E imbucurator sa vezi cum altii (Apple, Blackberry) se descurca cu foarte putin (procesor la 1 GHz si memorie de 1 GB) si noi, pe Android, vrem octa-core si 3-4 GB de RAM. Mi-ar placea ca Sony sa se orienteze si catre Windows Phone care ar pune mai bine in valoare performantele hardware ale aparatului. Da, ai dreptate ! Telefoanele de la Sony sunt mai scumpe decat cele de la Samsung, HTC sau LG … dar si materialele folosite de Sony parca sunt un pic mai premium. Bafta!

  2. Maria

    13 noiembrie 2014 la 20:01

    Buna tuturor!As avea o intrebare…Daca bateria acestui telefon nu poate fii schimbata acasa ,ce faci atunci cand te lasa?Cei de la service o pot schimba?

    • Daniel Popescu

      19 noiembrie 2014 la 22:58

      Cand autonomia bateriei va scadea foarte mult va trebui sa-ti schimbi telefonul. Insa autonomia va ramane la valori decente macar 2-3 ani, astfel ca este mai probabil sa vrei sa-ti schimbi telefonul inainte sa ajungi in ipostaza de a avea o autonomie foarte scazuta.

    • misu

      2 decembrie 2014 la 11:40

      Am avut continuu telefoane mobile de cand a aparut gsm-ul in Romania si cu exceptia unui Ericson si unui Nokia pe toate le-am utilizat minim trei ani. N-am schimbat si nici nu am auzit in cercul meu de cunoscuti de cineva care sa fi schimbat acumulatorul nici cand acesta era mai rudimentare ex. ni-fe sau ni-cd.

  3. Dragos

    10 ianuarie 2015 la 01:07

    Salut! Am si eu un sony xperia z3. Este cumparat de vreo 3 saptamani si astazi l-am scos din buzunar iar sticla din spate este numai crapaturi. M-am interesat si am intalnit si alte persoane cu aceeasi problema. Ciudat ca nu l-am scapat niciodata pe jos sau ceva de genul. Telefonul este achizitionat din Germania si sunt curios daca garantia va acoperi chestia asta. Ce credeti?

    • Daniel Popescu

      11 ianuarie 2015 la 18:10

      Cred ca este destul de greu sa-l duci la garantie in Germania. De altfel, asta este unul dintre dezavantaje cand cumperi produse electronice din afara tarii.

      • Dragos

        12 ianuarie 2015 la 16:20

        Nu este foarte greu ca am o cunoștință acolo și îl voi trimite în următoarea perioada. Dar sunt foarte stresat fiindcă nu sunt sigur ca garanția vă acoperi schimbul sticlei.

        • Daniel Popescu

          12 ianuarie 2015 la 21:56

          Daca ai certificatul de garantie, citeste conditiile de acordare pentru aceasta, poate afli exact daca defectul este acoperit sau nu.

  4. POPESCU VLAD ANDREI

    13 august 2015 la 13:38

    Am un SONY Xperia z3 ,CARE DIN PACATE A MURIT DUPA NUMAI 6 luni.
    DEZAMAGIT complet mai ales de cei de la CEL.RO nu il vor sa repara in garantie, sub motiv ca are senzorii de umiditate activati .Cu nerusinare imi cer 1900 lei ca sa l repare , ca sa renunt la elsi la razboiul cu ei.
    2 expertize facute de SONY si ORANGE cu acelasi raspuns sec si fara dovezi.
    CERT este ca eu stiu cel mai bine ca telefonul nu a avut vreun contact cu apa.
    E poveste cu rezistenta lui la apa in mod cert, cel mai simplu verdict la reparatia unui telefon scump este VINA CLIENTULUI

    • POPESCU VLAD ANDREI

      13 august 2015 la 13:40

      O GARANTIE INTERNATIONALA este recunoscuta si in RO .
      Am fost in situatia asta , insa cu deterioare exterioara este mai greu sa i convingi.

  5. Alex

    26 august 2016 la 17:19

    Până acum am trimis un z3 compact de 4 ori la garanție pentru că s-a dezlipit ecranul ,de mișcat se mișcă bine dar la calitatea fabricației lasă de dorit

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri