GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Servicii extra la Vodafone şi Orange – care sunt şi cât de mult merită?

Autor: Echipa Giz.ro

Vodafone şi Orange, cei mai mari operatori de telefonie mobilă din România, au lansat pe parcursul anilor mai multe servicii adiţionale care pot fi folosite pe lângă serviciile clasice de telefonie şi internet.

Prin această strategie, operatorii încearcă să atragă mai mulţi clienţi şi, în acelaşi timp, să-şi sporească propriile venituri, în condiţiile în care tarifele ofertelor tradiţionale pentru minute, SMS-uri şi trafic de date s-au redus semnificativ comparativ cu situaţia din urmă cu 3-5 ani.

Care sunt însă aceste servicii extra introduse de Vodafone şi Orange? De regulă, ele nu se bucură de o promovare foarte puternică din partea operatorilor, motiv pentru care ne-am gândit să-ţi oferim o privire de ansamblu asupra gamei de servicii.

În plus, vom analiza împreună dacă merită să cumperi un serviciu extra de la un operator sau altul în funcţie de alternativele pe care le ai pe internet şi nu numai.

Vodafone Cloud şi Orange Cloud – servicii de stocare date

Probabil că cel mai comun serviciu extra oferit de cei doi mari operatori este cel de stocare a datelor pe internet. Denumite sugestiv Vodafone Cloud şi Orange Cloud, ambele servicii îţi oferă posibilitatea de a încărca automat pe internet fotografiile şi clipurile video realizate cu care foto, muzică şi documentele, în timp ce Orange îţi face back-up inclusiv la calendar şi lista de contacte.

Serviciul este disponibil numai pentru abonaţi şi este gratuit în limita a 5 GB (în cazul Vodafone) sau pentru anumite abonamente (în cazul Orange), conform tabelului de mai jos:

CantitateVodafoneOrange
5 GBgratuit
10 GBgratuit*
15 GB1 EUR/luna
25 GB1.5 EUR/lunagratuit*
50 GB3 EUR/luna2.5 EUR/luna
150 GB7 EUR/luna

*gratuit pentru anumite abonamente

Totuşi, există o diferenţă majoră între cele două servicii: la Orange, traficul de date realizat prin Orange Cloud este gratuit şi nelimitat, în timp ce la Vodafone consumi din cantitatea de date alocată abonamentului şi plăteşti traficul suplimentar realizat după consumarea acesteia.

În principiu, Vodafone Cloud şi Orange Cloud sunt două servicii utile, însă pe de altă parte pe piaţă există numeroase servicii de stocare a datelor în cloud. Unul dintre cele mai populare este Dropbox, care îţi oferă 2 GB gratuit şi care îţi permite să uploadezi de asemenea automat fotografiile realizate cu smartphone-ul. Iar dacă ai nevoie de mai mult spaţiu poţi apela la ADrive cu cei 50 GB gratuiţi ai săi.

Vodafone si Orange ofera servicii de cloud

Vodafone si Orange ofera servicii de cloud

Vodafone Wi-Fi

Vodafone îţi oferă posibilitatea de a te conecta gratuit timp de o oră la reţelele sale wireless amplasate în diverse zone strategice din Bucureşti şi din ţară. În principiu, vorbim despre zone din jurul magazinelor Vodafone şi de lângă hotelurile şi localurile importante.

Din proprie experienţă, pot spune însă că Vodafone Wi-Fi nu este un serviciu chiar atât de util, întrucât numărul de locuri în care este disponibil este relativ redus inclusiv în Bucureşti, iar viteza de conectare este, de cele mai multe ori, mediocră. În plus, numeroase hoteluri şi localuri oferă la rândul lor internet gratuit prin Wi-Fi.

Orange – asigurare pentru telefon

Orange a reintrodus în ofertă posibilitatea de a încheia asigurări pentru telefon în cazul în care îl deteriorezi. Practic, în schimbul unei taxe lunare, telefonul tău va fi reparat gratuit sau înlocuit, acest lucru fiind valabil inclusiv când călătoreşti în străinătate. Aceste riscuri sunt acoperite de asigurarea Basic, în timp ce varianta Premium îţi asigură protecţie şi în caz de furt.

Preţurile diferă atât de în funcţie de tipul de asigurare, cât şi de preţul standard al telefonului fără reduceri sau alte promoţii.

Pret telefonBasicPremium
1-150 EUR2 EUR3 EUR
151 – 300 EUR3 EUR5 EUR
300 – 1000 EUR5 EUR7 EUR

Anterior, şi Vodafone avea o ofertă asemănătoare, însă în prezent aceasta nu mai este disponibilă pe site-ul oficial.

Vodafone MyDomain

Dacă ai nevoie de găzduire pentru un site şi eşti o persoană foarte comodă, poţi apela la serviciul MyDomain oferit de Vodafone, al cărui principal avantaj este că tariful lunar este inclus pe factură.
Tariful variază în funcţie de spaţiul alocat şi de serviciile adiţionale de care ai nevoie, în timp ce traficul este nelimitat.

AbonamentStartExtraProBusiness
Pret/luna4.15 EUR8.32 EUR12.5 EUR18.75 EUR
Spatiu3 GB6 GB10 GBnelimitat

Orange Backup Kit

Pentru o taxă de 1.5 EUR/lună, primeşti acces la serviciul Backup Kit, care se poate dovedi util atunci când trebuie să duci telefonul în service.

Astfel, primeşti un telefon de schimb pe perioada în care terminalul tău este în service, un SIM de rezervă pe care îl poţi activa imediat cu acelaşi număr de telefon şi 2 GB spaţiu de stocare în Orange Cloud pentru a-ţi sincroniza contactele. În plus, timpul de reparaţie pentru telefon este de cel mult 5 zile, comparativ cu termenul standard de 15 zile.

Vodafone Zonga şi Orange Deezer

Ambii operatori au oferte speciale pentru serviciile de streaming online de muzică Zonga şi Deezer pe telefonul mobil.

Astfel, la Vodafone trebuie să plăteşti 2 EUR/lună (9 lei/lună) în loc de 13 lei pe lună pentru pachetul cu acces nelimitat la versiunea de PC şi 5 ore de ascultare pe mobil sau 17 lei în loc de 18 lei dacă alegi pachetul complet.

La Orange, poţi obţine tarife preferenţiale pentru pachetul Premium+, astfel că plăteşti 5 EUR cu TVA pe lună dacă eşti abonat sau 4 EUR credit pe lună dacă eşti client PrePay, în condiţiile în care preţul normal este de 7 EUR/lună. Reţine însă că traficul de date realizat prin aplicaţie se taxează conform planului tău tarifar.

Pentru pasionaţii de muzică, ofertele speciale lansate de Vodafone şi Orange se pot dovedi foarte utile, însă numai în cazul în care asculţi mult pe drum pe telefonul mobil.

Concluzii

Vodafone şi Orange încearcă să ofere opţiuni suplimentare prin care să atragă clienţii, pe lângă ofertele clasice de telefonie şi internet.

Unele dintre ele, cum ar fi Cloud, nu sunt cu adevărat utile decât pentru cei mai puţin familiarizaţi cu servicii similare sau mai bune precum Dropbox.

Totuşi, unii utilizatori pot considera că un serviciu precum cel de asigurare a telefonului sau cele pentru muzica sunt interesante şi aduc un plus de valoare.

Tu foloseşti vreunul dintre serviciile suplimentare oferite de Vodafone şi Orange?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri