GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Piratez, dar vreau să intru în legalitate! Cum fac şi cât de mult costă?

Autor: Echipa Giz.ro

“Dacă pirateria digitală ar fi pedepsită cu închisoarea, iar legea s-ar aplica corect pentru toţi românii, probabil că 99% din populaţia României ar face puşcărie”.

Acesta a fost răspunsul unui bun prieten de-al meu când i-am povestit, pe la începutul anului, despre ACTA, legea care pedepseşte pirateria şi care în cele din urmă a fost respinsă de Parlamentul European.

O atitudine de genul “piratez pentru că toţi ceilalţi piratează” este însă departe de a fi una corectă şi morală. Ne-am obişnuit ca “Internet” să fie sinonim cu “gratis”, ignorând complet faptul că cineva a muncit şi este plătit pentru ca noi să ne delectăm două ore cu un film HD, să ascultăm muzică, să ne jucăm cel nou joc FPS sau să putem face nişte grafice frumoase în Excel prin care să-i demonstrăm şefului că merităm o mărire de salariu.

Pe de altă parte, există ideea preconceputa că la noi, în România, nu prea avem alternative legale la conţinutul digital piratat. Cât adevăr există însă în această afirmaţie? Vom încerca să-ţi răspundem la această întrebare în acest articol prin analizarea pieţei de servicii digitale legale pentru filme, muzică, jocuri şi software, practic cele mai populare servicii digitale din România şi nu numai.

Filme – 3 opţiuni legale cu limitările de rigoare

Despre site-urile romaneşti unde poţi vedea filme în mod legal am mai vorbit aici, însă între timp piaţa s-a schimbat.

Chiar dacă a fost primul site de acest gen din România, Muvix a intrat într-un puternic con de umbră, iar în prezent mai găzduieşte doar 68 de filme, comparativ cu cele 349 de filme disponibile în urmă cu un an. În plus, cele mai recente filme datează din 2010, iar cel mai sonor film recent este Machete. Filmele pot fi închiriate pentru 24 de ore contra unei taxe ce variază de la 0.6 EUR la 2.5 EUR, iar plata se poate efectua prin card bancar sau SMS.

Muvix, primul serviciu de filme online legale din Romania

Muvix, primul serviciu de filme online legale din Romania

Pentru o bună perioadă de timp, unicul rival al lui Muvix a fost DolceTV, proiect dezvoltat de Romtelecom după acelaşi principiu de funcţionare. Între timp, DolceTV a optat pentru un sistem de abonament de 3 EUR+TVA/lună (~16 lei pe lună cu TVA) în care a inclus posibilitatea de a viziona aproape toate cele 161 de filme din ofertă, cu excepţia câtorva disponibile doar sub formă de închiriere. Ca şi în cazul Muvix, şi aici lipsesc filmele noi cu adevărat bune. Recent, DolceTV a lansat şi aplicaţia pentru tablete şi smartphone-uri, disponibilă pe platformele iOS şi Android, care îţi oferă acces la posturi TV şi competiţii sportive în direct.

Totuşi, începând din 1 august, serviciile DolceTV sunt disponibile doar pentru utilizatorii care au internet fix de la Romtelecom sau NextGen, iar aplicaţia de smartphone sau tabletă poate fi accesată doar prin reţele Wi-Fi de la Romtelecom sau reţele 3G de la Cosmote.

Vestea buna: DolceTV e disponibil pe tablete. Vestea proasta: DolceTV este disponibil doar pentru clientii Romtelecom

Ultimul intrat pe această scenă este Voyo, un proiect dezvoltat de PRO TV SA în care accesul la conţinut se face pe baza unui abonament de 3 EUR+TVA/lună sau în sistem pay-per-view. Oferta de filme este de data aceasta mai bogată: există 534 de filme incluse în abonament sau 152 în sistem pay-per-view, iar printre cele mai recente şi mai bune se numără Cei Trei Muschetari sau Discursul Regelui. În plus, ai acces şi la câteva seriale cum ar fi Spartacus. Recent, Voyo a semnat un parteneriat cu UPC prin care clienţii se pot abona la Voyo direct la operator, la fel cum te-ai abona la HBO.

Voyo ofera cea mai bogata colectie de filme online legale

În concluzie, dacă vrei să vezi filme online legal, costurile se ridică la aproximativ 16 lei pe lună dacă alegi varianta abonamentului, adică mai puţin decât un bilet de cinema. Comparaţia nu îşi are însă rostul: oferta de filme este în general săracă şi lipsită de titlurile din ultimele luni (ca să nu spunem ani). Motivul: studio-urile americane nu vând drepturile pentru filme pe Internet decât la o lună după apariţia acestora pe DVD, iar această regulă este valabilă inclusiv pentru serviciile americane de gen Netflix sau Hulu.

Totuşi, faptul că Muvix nu mai este promovat în niciun fel şi disponibilitatea DolceTV exclusiv pentru clienţii Romtelecom sunt probabil cele mai bune dovezi că serviciile de acest gen nu sunt tocmai profitabile în România.

Muzică – Zonga şi Last.fm

Singurul serviciu românesc legal de streaming online de muzică este Zonga, lansat de Trilulilu la începutul acestui an. Disponibil şi într-o versiune gratuită în limita a 20 de ore de ascultare pe lună, Zonga presupune plata unui abonament de 3 EUR/lună (~14 lei) sau 5 EUR/lună (~23 lei) pentru acces nelimitat.

Spre deosebire de serviciile pentru filme, Zonga are o bază de date bogată formată din peste 6.000 de artişti, chiar dacă numărul de melodii disponibile la unii dintre ei nu este foarte ridicat. Totuşi, îţi va fi relativ uşor să găseşti ceva bun de ascultat.

Dacă Zonga nu te mulţumeşte, te poţi îndrepta şi spre Last.fm, unul dintre cele mai populare servicii de acest gen, pentru care va trebui să plăteşti 3 EUR/lună. Avantajul Last.fm este că ai o bază de date mult mai vastă şi poţi practic să asculţi orice artist. Prin urmare, pentru serviciile de muzică online trebuie să plăteşti minim 14 lei pe lună, însă ai avantajul că poţi asculta piesele preferate oriunde există o conexiune stabilă la internet.

Zonga, singurul serviciu de streaming online de muzica complet legal

Jocuri – Steam la putere

Lucrurile încep deja să se complice când ajungem la jocuri. În România, varianta clasică pentru a cumpăra un joc original este să-l achiziţionezi în format fizic (DVD sau Blu-ray) de la un magazin tradiţional sau online.

Există însă şi o altă variantă: să-l descarci de pe internet prin serviciul Steam al celor de la Valve, evident contra-cost. Oferta este una foarte bogată şi include jocuri de toate genurile, atât dintre cele proaspete, cât şi “oldies but goldies” la preţuri foarte bune. Din păcate, există şi excepţii. De exemplu, Civilization V costă 30 EUR (~138 lei) pe Steam şi 120 lei pe eMag. Poţi profita de Steam chiar şi fără bani, pentru că există multe weekend-uri în care unele jocuri pot fi jucate gratuit.

Pe Steam poti gasi aproape orice joc iti trece prin cap

Software – Mai greu, dar nu imposibil

Software-ul este probabil cea mai mare piedică în eradicarea pirateriei, din cauza preţurilor foarte mari solicitate de producători. De exemplu, un Windows 7 Home Premium OEM costă 500 lei, un antivirus BitDefender Total Security 2012 costă 100 lei, cel mai ieftin pachet Microsoft Office costă 500 lei, iar Adobe Photoshop CS 6 costă 700 USD (~2.600 lei). Practic, pentru un sistem de operare, un antivirus şi un pachet office trebuie să achiţi cel puţin 1.100 lei, la care se adăugă şi preţurile altor software-uri, in functie de necesitatile fiecaruia.

Alternativa legală este să utilizezi pe cât posibil programe gratuite, însă cine a lucrat cu OpenOffice ştie că acesta nu se ridică la nivelul de eficienţă al pachetului Microsoft Office. În schimb, alte programe au preţuri decente, de 5-30 EUR, astfel că pot fi achiziţionate relativ uşor dacă ai cu adevărat nevoie de ele. Si ca o nota separata, multe programe gratuite nu pot fi folosite in scop comercial, deci este bine sa cititi termenii si conditiile fiecarui program gratuit pe care doriti sa il utilizati.

Pentru un Office trebuie sa bagi adanc mana in buzunar

Concluzii

Un utilizator român de internet are alternative legale pentru toate serviciile pe care le consumă, indiferent că vorbim despre filme, muzică, jocuri sau software, însă diferenţele dintre acestea sunt radicale.

Pentru a vedea filme şi a asculta muzică pe PC în deplină legalitate trebuie să plăteşti aproximativ 30 lei pe lună, însă ai dezavantajul că nu poţi vedea cele mai noi filme şi seriale TV decât la câteva luni sau câţiva ani după apariţie.

La polul opus, poţi cumpăra pe internet orice joc şi orice software, însă costurile sunt pe măsură. Dacă eşti pasionat de gaming nu-ţi va fi foarte uşor să plăteşti 30-60 USD pentru fiecare titlu, iar software-ul, aşa cum am văzut, este extrem de scump atunci când vine vorba despre sisteme de operare sau programe profesioniste de tip Office sau Photoshop.

6 comentarii

  1. Bogdan

    20 august 2012 la 22:40

    Alternativa la Windows, care costă enorm de mult dacă nu muncești ca sclavul de la 8 la 8 ca să ai salariu mare, este Linux, care e gratis. Iar LibreOffice mi se pare suficient și chiar mai puțin enervant pentru un utilizator mediu. Apoi, muzica pe care o ascult eu se găsește doar pe magazine online gen Beatport sau Juno. Știai că Beatport a banat toate cardurile de credit din România? Asta n-ar fi nimic dacă n-ar ține multe piese exclusiv pe site-ul lor. Și știai cât primește un artist din vânzări? Mai puțin de 50%, în condițiile în care costurile sunt mici, nu trebuie să presezi viniluri sau să comanzi CD-uri. Filmele poți să le vezi la cinema dacă nu te deranjează toți țăranii.

    • Andrei Girbea

      26 august 2012 la 23:45

      Am ras la ultima parte a comentariului :)) dar are un mare sambure de adevar

  2. gabridian

    21 august 2012 la 11:08

    In privința SO poți opta pt Linux.

  3. aleandru

    20 octombrie 2012 la 09:03

    pirateria se practica deoarece in romania salarile sunt foarte mici ex: muncesti pe 900ron plateti intretinere 500ron iti mai raman 400ron pt a supravetui pt 30 de zile. De aici va las pe voi sa trageti concluzile pt piraterie sau legalitate

  4. Iosif

    18 noiembrie 2012 la 22:00

    Din cei cu care am vorbit eu putini realizeaza ca unii depun efort pentru ca ei sa poata vedea/asculta/juca. Poate daca s-ar populariza realitatea, ar intelege si ei ca furtul, pana la urma duce la disparitita industriei. Daca TOTI ar pirata filme, credeti ca s-ar mai face filme? La fel si cu muzica si cu jocurile.

    In orice caz.. "modelele" noastre nu ne conduc pe calea potrivita. Vezi dottore Ponta. A plagiat, insa nu a patit nimic. Multi cred ca nu vor pati nimic daca pirateaza..

    Cati din cei care pirateaza credeti ca sunt CU ADEVARAT constienti de riscul la care se expun? Chiar si fata ACTA pot fi trasi la raspundere. Teoretic, daca ai un singur soft pe comp ptr care nu ai licenta, poti fi tras la raspundere. In practica mai durezaza mult si bine pana se va ajunge acolo..

    In orice caz, recomand pentru toti cei care au acces si la o varianta legala de a obtine ce doresc sa apeleze la ea. Pe termen lung e mai bine pentru toti.

  5. Mihai

    29 iunie 2013 la 18:05

    De fapt nu exista absolut nici o alternativa viabila in romania. Daca vreau sa ma uit legal la Kapringen (2012) nu voi putea face acest lucru nici daca astept 10 ani. De altfel daca intru pe un site de torrente, eu ca utilizator simplu de unde sa stiu daca ce este postat acolo e legal sau nu? Exista torrente legale sper ca stii?
    Foarte putini romani pirateaza, pirateria nu este egal cu filesharing-ul.
    O imagine care poate iti va explica cateva chestii https://comicwatcher.files.wordpress.com/2012/01/piracy.png

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri