Laptop sau tabletă – care e cea mai bună alegere?

Tabletele se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare inclusiv în România şi au început să erodeze cota de piaţă a laptopurilor.

În prezent, pe lângă “clasicele” iPad sau iPad mini, utilizatorii au la dispoziţie numeroase tablete Android, iar tabletele care apar sub brand românesc sunt în general foarte ieftine.

Tocmai de aceea, mulţi dintre cei care intenţionează să cumpere un portabil se întreabă acum dacă o tabletă este mai potrivită pentru nevoile lor decât un laptop, în special dacă au nevoie de un instrument pentru consum de conţinut (verificare mail, browsing, muzică şi filme) şi mai puţin de unul pentru creare de conţinut (editare documente, editare foto).

Răspunsul nu este însă atât de simplu precum pare la prima vedere.

De aceea, Giz îţi prezintă în acest articol avantajele şi dezavantajele tabletelor şi laptopuri pentru ca tu să poţi lua decizia potrivită, iar primul pas este să înţelegem exact care sunt particularităţile celor două tipuri de produse.

Definiţii pe scurt: ce este tableta, ce este laptopul

Tableta este un computer portabil dotat cu display touchscreen, de regulă cu diagonala cuprinsă între 7” şi 10”, care poate fi utilizat numai prin atingerea ecranului. Cele mai multe tablete utilizează un sistem de operare complet diferit de Windows, dar interacţiunea cu acesta este intuitivă, indiferent că este vorba despre iOS (disponibil pe iPad şi iPad mini) sau Android. Există însă şi tablete cu Windows 8, OS similar cu cel mai recent lansat de Microsoft pentru desktopuri. Dimensiunile relativ reduse şi absenţa oricărei tastaturi fizice şi a mouse-ului asigură o portabilitate foarte mare, în special în cazul celor de 7”.

În schimb, laptopurile reprezintă versiunea portabilă a computerelor clasice de tip desktop. În principiu, acestea îţi oferă acelaşi tip de funcţionalităţi ca un PC, însă portabilitatea are un preţ: costurile pentru acelaşi tip de hardware sunt sensibil mai mari în cazul laptopurilor comparativ cu achizita unui PC, iar de multe ori portabilul nu poate fi utilizat pentru anumite activităţi. După lansarea sistemului de operare Windows 8, au început să apară şi laptopuri cu ecran touchscreen, însă acestea sunt mai greu de utilizat decât în cazul tabletelor.

Tabletele si laptopurile sunt folosite in mod diferit
Tabletele si laptopurile sunt folosite in mod diferit

Dotări hardware

Teoretic, tabletele nu au nevoie de o putere de calcul la fel de mare ca laptopurile, însă şi în acest segment sunt frecvente platformele hardware cu procesoare quad-core. Cel mai important producător de chipseturi pentru tablete este Qualcomm, care oferă chipseturi Snapdragon 200, 400, 600 şi 800 pentru toate segmentele de piaţă. Intel a debutat recent pe această piaţă cu procesoare dual-core Intel Atom Z2560, iar MediaTek este probabil cel mai cunoscut producător pentru tablete ieftine de genul celor care apar şi sub brand românesc.

Memoria RAM este de cel puţin 1 GB, însă vei întâlni frecvent tablete cu minim 2 GB. Stocarea datelor se realizează pe memorie flash a cărei capacitate începe de regulă de 16 GB pentru tabletele premium sau de la 8 GB pentru cele de nivel mediu, cele mai multe oferind inclusiv slot pentru carduri microSD (cu excepţia gamelor iPad şi Nexus).

În schimb, laptopurile mizează în general pe versiunile mobile ale componentelor hardware întâlnite pe PC-uri. Oferta este mult mai generoasă la toate capitolele, însă cele mai populare opţiuni ale momentului sunt procesoarele Intel din familiile IvyBridge şi Haswell (Core i3, Core i5 şi Core i7), care lucrează în paralel cu plăci video integrate de la Intel şi/sau placi video dedicate de la AMD şi Nvidia. Există şi notebook-uri cu procesoare AMD, însă acestea sunt destul de rare, în timp ce Intel are încă în ofertă procesoare ieftine din gamele Celeron şi Pentium.

Un laptop modern este dotat în prezent cu cel puţin 4 GB RAM pentru a putea fi utilizat în mod fluent, în timp ce stocarea datelor se realizează, de regulă, pe HDD-uri. Totuşi, SSD-urile câştigă tot mai mult teren şi sunt întâlnite fie de sine stătător (în special pe ultrabook-uri), fie într-o variantă cu capacitate mai mică (16-24 GB) în „parteneriat” cu HDD-ul.

Ambele gadgeturi se pot conecta la internet prin intermediul tehnologiei Wi-Fi şi, eventual, prin 3G şi dispun ocazional de port HDMI.

Tabletele beneficiaza de platforme hardware puternice
Tabletele beneficiaza de platforme hardware puternice

Autonomie

Prin prisma construcţiei şi a platformelor hardware, autonomia unei tablete poate ajunge chiar şi la 10 ore, însă de cele mai multe ori vei putea sta departe de priză pentru 6-8 ore la o utilizare obişnuită. Unele tablete au autonomie chiar mai mică.

În schimb, laptopurile au o autonomie de 3-6 ore în cazul unei utilizări obişnuite, care scade până la aproximativ o oră în cazul unor jocuri solicitante. De aceea, din punct de vedere al autonomiei, o tabletă este mai eficientă şi te ajuta mai mult timp înainte să ajungi la priză.

Software

În cele mai multe cazuri, tableta vine cu un sistem de operare complet diferit faţă de cel utilizat pe PC, şi anume iOS în cazul tabletelor iPad şi iPad mini şi Google Android pentru cele mai multe tablete non-Apple. Utilizarea sistemului de operare se bazează pe aplicaţii, care sunt intuitive şi mult mai uşor de utilizat decât programele software disponibile pe PC, iar instalarea şi dezinstalarea lor se face rapid şi eficient, prepoderent din magazine online specializate (AppStore, respectiv, Play Store). În ambele cazuri, sistemul de operare este similar cu cel folosit pe smartphone-urile Apple şi cele cu Android.

În plus, există şi sistemul de operare Windows 8, disponibil pe câteva tablete şi care este foarte asemănător cu Windows 8-ul disponibil pe PC. Totuşi, popularitatea acestuia nu este foarte mare.

În schimb, laptopul mizează pe acelaşi sistem de operare întâlnit pe PC-uri, în general Windows 7 sau Windows 8. Practic, nu există o diferenţiere între software-ul disponibil pe laptop şi cel de pe PC, motiv pentru care compatibilitatea este foarte ridicată. Singura problemă este că procesele relativ greoaie pentru utilizarea acestor softuri rămân valabile şi pentru laptopuri.

Laptopul iti ofera mai multe posibilitati din punct de vedere software
Laptopul iti ofera mai multe posibilitati din punct de vedere software

La ce poţi folosi tableta şi, respectiv, laptopul?

Este de la sine înţeles că două gadgeturi atât de diferite au grade de utilizare complet opuse. Prin prisma simplităţii sale, tableta este mult mai prietenoasă cu utilizatorul final, întrucât îţi permite un acces rapid la funcţiile elementare: porneşte mult mai repede, îţi verifici imediat e-mailul, iar navigarea pe internet este mult mai uşoară decât pe un telefon datorită display-ului generos. De asemenea, poţi urmări clipuri online, filme Full HD sau te poţi juca titluri dezvoltate special pentru această platformă. Tabletele sunt de asemenea mai uşor de transportat decât laptopurile, în special cele de 7″ pentru care poţi folosi o geantă de mici dimensiuni.

În schimb, laptopul îl poţi folosi în bună măsură ca pe un PC obişnuit, cu avantajul portabilităţii. Poţi edita mailuri şi texte lungi, poţi utiliza programe de editare grafică primară şi poţi viziona un film în format Full HD. În plus, dacă laptopul îţi permite să utilizezi numeroase programe mai mult sau mai puţin profesionale care prin prisma complexităţii lor nu există încă pentru tablete. Unele nici nu vor exista vreodată, pentru că nu se pretează pentru acestea.

O tableta de mici dimeniuni are o portabilitate mult mai mare decat un laptop
O tableta de mici dimeniuni are o portabilitate mult mai mare decat un laptop

Preţ: tableta, mai scumpă decât laptopul

Dacă ne raportăm la preţuri, tabletele sunt în general mai ieftine decât laptopurile. O tabletă de 7″ cu performanţe bune are preturi ce pornesc de la 1000-1200 (gama Nexus), iar pentru cele de 10″ trebuie să scoţi din buzunar cel puţin 1500-1700 lei. Tabletele din gama iPad sunt însă semnificativ mai scumpe, preţul de pornire fiind de circa 1600 lei pentru un iPad mini de 7.9″.

În schimb, un laptop cu performanţe cât de cât decente costă 1700-2000 lei, chiar dacă există şi modele foarte ieftine de până în 1500 lei. Cei care vor însă un laptop performant cu placă video dedicată vor ajunge cu uşurinţă la costuri de peste 3000 lei. Tocmai de aceea, unii utilizatori vor aprecia mai mult o tabletă în detrimentul unui laptop, dacă vor considera că nu trebuie să realizeze creare de conţinut.

Concluzie: tableta sau laptop?

Dacă vrei un gadget pe care să îl transporţi uşor, pe care să îl porneşti imediat, cu care să poţi naviga facil pe internet şi, eventual, să te relaxezi cu jocuri elementare de tip Angry Birds sau chiar cu unele mai puternice de tip Real Racing 3, atunci o tabletă este ideală pentru tine. Este un gadget dedicat în primul rând distracţiei şi relaxării.

Totuşi, pentru activitatea de zi cu zi care implică şi editare de texte şi utilizarea unor software-uri profesionale, inclusiv cele mai puţin sofiscate precum aplicaţiile office, vei avea nevoie de puterea unui laptop. În plus, acesta îţi permite vizionarea filmelor Full HD pe un display mai mare.

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!