GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Nexus 5 sau Samsung Galaxy S4 sau HTC One – ce să aleg?

Autor: Echipa Giz.ro

Prin lansarea lui Nexus 5 prin intermediul producătorului LG, Google şi-a făcut practic intrarea în segmentul smartphone-urilor cu specificaţii hardware de top, intrând în concurenţă directă cu flagship-uri precum Samsung Galaxy S4 sau HTC One.

Noul Nexus 5 mizează pe o serie de noutăţi importante precum un ecran de aproape 5” cu rezoluţie Full HD, pe cea mai puternică platformă hardware a momentului şi pe o cameră foto îmbunătăţită.

Pe de altă parte, Galaxy S4 şi HTC One au de partea lor numeroase alte avantaje, pornind de la interfeţele proprietare pentru Android cuplate cu numeroase aplicaţii dedicate şi ajungând până la tehnologiile implementate pentru camerele foto.

Din ecuaţie nu trebuie exclus designul, iar modul în care au fost construite telefoanele joacă de asemenea un rol important. Practic, alegerea telefonului de top ideal tocmai a devenit mai dificilă prin lansarea lui Nexus 5, însă sperăm ca acest articol să te ajute să iei o decizie cât mai bună.

Specificaţii tehnice

Nexus 5Galaxy S4HTC One
EcranIPS, 4.95”, 1080×1920Amoled, 5”, 1080×1920SLCD3, 4.7”, 1080×1920
ChipsetSnapdragon S800Snapdragon 600Snapdragon 600
Procesorquad, Krait 400, 2.3 GHzquad, Krait 300, 1.9 GHzquad, Krait 300, 1.7 GHz
GraficaAdreno 330Adreno 320Adreno 320
Memorie RAM2 GB2 GB2 GB
Stocare16/32 GB16/32/64 GB32/64 GB
Conectivitate4G, Wi-Fi, bluetooth4G, Wi-Fi, BT, NFC4G, Wi-Fi, BT, NFC
Camera foto8 MP, Full HD13 MP, Full HD4 MP UltraPixel, Full HD
Acumulator2300 mAh2600 mAhLi-Po 2300 mAh
OSAndroid 4.4Android 4.3Android 4.3
Dimensiuni137.9×69.2×8.6 mm136.6×69.8×7.9 mm137.4×68.2×9.3 mm
Greutate130 grame130 grame143 grame

Design şi construcţie

Nexus 5 propune un design proaspăt în segmentul smartphone-urilor de top, fiind un pic mai stilat decât LG G2, şi beneficiază de margini aproape drepte şi un spate confecţionat din plastic care, cel puţin la prima vedere, nu ar trebui să atragă prea multe amprente.

Probabil însă ca cel mai apreciat telefon la acest capitol este HTC One. Produsul taiwanez a atras admiraţia utilizatorilor datorită deisgnului unibody şi a combinaţiei de metal, sticlă şi plastic utilizată în mod inspirat ca materiale de construcţie, iar cele 13 grame în plus pe care le are comparativ cu Nexus 5 şi Galaxy S4 nu ar trebui să cântărească chiar atât mult în utilizarea de zi cu zi.

În schimb, Samsung plăteşte în continuare tribut deciziilor mai puţin inspirate din punct de vedere al designului. Asta nu înseamnă că Samsung Galaxy S4 nu este un telefon aspectuos, însă principalul reproş se îndreaptă asupra capacului spate. Chiar dacă plasticul folosit este acum texturat pentru ca telefonul să fie mai uşor de ţinut în mână, SGS4 nu impresionează prin design, cel puţin nu atunci când este comparat cu Nexus 5 şi HTC One.

Cele trei telefoane au dimensiuni foarte apropiate, chiar dacă One mizează pe un ecran ceva mai mic, în timp ce Galaxy S4 este campion în privinţa grosimii, întrucât aceasta este de numai 7.9 mm.

Nexus 5, Samsung Galaxy S4 si HTC One se numara printre cele mai bune smartphone-uri

Nexus 5, Samsung Galaxy S4 si HTC One se numara printre cele mai bune smartphone-uri

Ecran

Probabil că dimensiunea şi rezoluţia ecranului este caracteristica la care cele trei telefoane din acest comparativ seamănă cel mai mult, chiar dacă acestea sunt construite cu tehnologii mai mult sau mai puţin diferite. Astfel, indiferent că alegi True HD IPS-ului lui Nexus 5, SuperAMOLED-ul lui SGS4 sau Super LCD3-ul lui HTC One vei intra în posesia unui telefon cu ecran cu unghiuri bune de vizualizare, contrast ridicat şi luminozitate decentă, chiar dacă în lumina directă a soarelui va fi mai greu de utilizat.

Deloc surprinzător pentru nivelul actual al tehnologiei, fiecare ecran beneficiază de rezoluţie Full HD 1080×1920 pixeli, în ciuda faptului că multe voci consideră că o rezoluţie HD 720p este mai mult decât suficientă pentru astfel de diagonale pentru a avea parte de o experienţă plăcută de utilizare.

Diferenţa, atât de mică cât este, provine de la diagonala ecranului. SGS4 este cel mai mare la acest capitol prin cei 5” ai săi, în timp ce Nexus 5 este foarte aproape cu 4.95”. HTC One face oarecum notă discordantă prin cei “numai” 4.7” ai săi, oferind însă în schimb cea mai mare densitate de pixeli. Oricum, toate cele trei telefoane au ecrane cu densităţi de peste 400 de pixeli per inch, mai mult decât suficient pentru o experienţă plăcută de utilizare.

Ecranul lui Nexus 5 promite o calitate asemanatoare cu cele de pe Galaxy S4 si HTC One

Ecranul lui Nexus 5 promite o calitate asemanatoare cu cele de pe Galaxy S4 si HTC One

Platforma hardware

Dintre cele trei telefoane, Nexus 5 iese în evidenţă prin cea mai bună platformă hardware disponibilă pe piaţă în acest moment. Dotat cu chipsetul Snapdragon S800 fabricat de Qualcomm, telefonul include sub carcasă un procesor quad-core Krait 400 cu frecvenţa de 2.3 GHz, grafică Adreno 330 şi 2 GB RAM. Între timp, Galaxy S4 şi HTC One mizează pe o platformă hardware identică pe piaţa din România: chipset Qualcomm Snapdragon 600 cu procesor quad-core Krait 300, grafică Adreno 320 şi 2 GB RAM. Singura diferenţă notabilă este că procesorul lui SGS4 este tactat la 1.9 GHz, spre deosebire de cei 1.7 GHz ai modelului similar de pe HTC One.

Practic, vorbim despre platforma hardware imediat inferioară comparativ cu cea disponibilă pe Nexus 5, însă cel puţin teoretic acest lucru nu ar trebui să se simtă prea mult în utilizarea de zi cu zi. Rămâne de văzut dacă noul Android 4.4, care promite o mai bună gestionare a memoriei şi care va fi disponibil la un moment dat şi pe SGS4 şi HTC One, va aduce şi o îmbunătăţire semnificativă a vitezei de rulare.

Există câteva trenduri de remarcat şi în privinţa memoriei interne. Deloc surprinzător prin prisma istoriei brandului Nexus, nici Nexus 5 nu beneficiază de slot pentru carduri microSD, astfel că va trebui să te mulţumeşti cu memoria internă limitată la 16 GB sau 32 GB. SGS4 păstrează reţeta clasică de versiuni 16 GB, 32 GB şi 64 GB şi posibilitate de extindere cu carduri microSD, însă HTC One a făcut deja pasul la versiunea de bază cu 32 GB şi a renunţat la slotul microSD. Din acest punct de vedere, SGS4 este câştigător, întrucât dispune şi de varianta de 64 GB şi de slot pentru carduri microSD.

Conectivitatea este la înălţime pentru toate cele trei telefoane, întrucât acestea dispun de conexiuni 4G, Wi-Fi (în cazul lui Nexus 5 şi SGS4 inclusiv de standardul mai rapid Wi-Fi 802.11 ac), bluetooth şi NFC.

HTC One promite o performanta de top, comparabila cu cele obtinute de Nexus 5 si SGS4

HTC One promite o performanta de top, comparabila cu cele obtinute de Nexus 5 si SGS4

Camera foto

Camera foto este una dintre puţinele componente care a suferit schimbări majore pentru fiecare dintre cei trei producători.

Nexus 5 merge practic pe cea mai banală strategie, întrucât integrează un senzor de 1/3.2” de 8 MP, însă mizează pe opţiunile suplimentare pentru a realiza fotografii de o calitate suplimentară. Aici ne referim la OIS (Optical Image Stabilization), care ar trebui să contribuie inclusiv la o calitate superioară în condiţii de iluminare scuzută, sau HDR+, un mod prin care poţi realiza fotografii în rafală pentru ca apoi să o selectezi pe cea mai bună dintre ele. Deocamdată este însă prematur să ne pronunţăm în privinţa calităţii fotografiilor.

Samsung a preferat doar să mărească capacitatea senzorului la 13 MP şi să îmbogăţească interfaţa aplicaţiei cu numeroase opţiuni suplimentare, cu riscul de a produce confuzii pentru utilizatori. Fotografiile realizate pe timp de zi sunt de calitate, însă în condiţii de iluminare scăzută zgomotul este destul de pronunţat.

În schimb, HTC a ales a treia variantă, întrucât HTC One utilizeză un senzor de 4 MP numit UltraPixel, iar acesta are o dimensiune fizică asemănătoare celei a senzirilor de 12 MP, astfel că pixelii sunt de fapt semnificativ mai mari. Rezoluţia maximă în format 16:9 este de 2688×1520 pixeli, iar camera beneficiază şi de stabilizator optic de imagine. Performanţele sunt exact opuse comparativ cu SGS4: fotografiile sunt de bună calitate în condiţii de iluminare scăzută, dar nu impresionează pe timp de zi.

Prin urmare, este destul de dificil de desemnat un câştigător în acest moment. Nexus 5 este proaspăt lansat şi mai avem nevoie de timp pentru a vedea primele teste cu camera foto, în timp senzorii şi opţiunile foto de pe SGS4 şi HTC One au fiecare parte de avantaje şi dezavantaje, alegerea urmând să fie făcută în special în funcţie de tipul de poze pe care vrei să le obţii.

Camera foto a lui Nexus 5 include cateva optiuni suplimentare interesante

Camera foto a lui Nexus 5 include cateva optiuni suplimentare interesante

Sistem de operare

Toate cele trei telefoane utilizează sistemul de operare Android, însă Nexus 5 este avantajat atât pentru că este primul telefon cu noua versiune Android 4.4 KitKat, cât şi pentru că va beneficia o perioadă mai lungă de timp de viitoare update-uri. În plus, update-urile sosesc rapid, iar versiunea este de fiecare dată cea standard, fără numeroasele personalizări ale producătorilor rivali.

SGS4 şi HTC One pot fi updatate la Android 4.3 JellyBean, iar versiunile Google Edition ale acestora vor primi în următoarele săptămâni update-ul la Android 4.4 KitKat. Totuşi, în cazul versiunilor standard, aşa cum sunt şi cele disponibile în România, utilizatorii trebuie să aştepte mai mult timp pentru update-uri.

În plus, Samsung şi HTC implementează şi propriile interfeţe software (TouchWiz şi, respectiv, HTC Sense), care aduc unele avantaje în privinţa designului şi a gradului de personalizare, dar şi numeroase aplicaţii mai mult sau mai puţin utile (vezi Blinkfeed, care nu poate fi eliminat de pe homescreen-ul HTC).

Din nou, alegerea ţine de preferinţele fiecărui utilizator în parte. Dacă vrei un OS cât mai curat, Nexus 5 este fără îndoială alegerea potrivită, iar dacă vrei să ai parte de numeroase funcţii interesante poţi alege SGS4. În schimb, dacă primează designul interfeţei şi mai puţin numărul de aplicaţii personalizate, probabil că HTC One este cea mai bună soluţie.

Galaxy S4 are cel mai personalizat sistem de operare

Autonomie

Autonomia continuă să fie unul dintre capitolele la care telefoanele mobile au înregistrat cele mai mici progrese în ultimii ani. Nexus 5 şi HTC One mizează pe un acumulator Li-Po de 2300 mAh, în timp ce Samsung a ales o baterie Li-Ion de 2600 mAh.

În ciuda micilor diferenţe, în cazul unei utilizări obişnuite care implică navigare pe internet prin conexiuni Wi-Fi şi 3G/4G, convorbiri de 20-30 de minute şi ocazional jocuri, autonomia va fi de aproximativ o zi pentru fiecare dintre cele trei telefoane, astfel că acestea vor trebui reîncărcate zilnic pentru a nu avea parte de surprize în dimineaţa următoare.

Merită însă precizat că acumulatorul lui SGS4 poate fi schimbat, astfel că, de exemplu, poţi achiziţiona o baterie de rezervă pentru situaţii de urgenţă, în timp ce HTC One şi Nexus 5 nu permit acces la baterie.

Samsung Galaxy S4 review

HTC One review

Preţ Nexus 5, Samsung Galaxy S4 şi HTC One

Nexus 5 este cel mai accesibil telefon dintre cele trei. În Europa, noul flagship sub marca Google este disponibil pentru 350 EUR, însă ne-am obişnuit ca în România telefoanele sub marca Nexus să fie mai scumpe, mai ales că nu sunt comercializate prin Google Play Store.

Prin urmare, nu este deloc o surpriză că Nexus 5 costă 2.100 lei, un preţ mai mare decât cel din Google Play Store (350 EUR, aproximativ 1.600 lei), însă acest lucru este justificat parţial de faptul că în România preţul este stabilit de LG, nu de Google.

În schimb, în versiunile de bază, SGS4 este disponibil în prezent pentru circa 2.400 lei, iar HTC One ajunge la 2.630 lei.

Prin urmare, preţul este un factor sensibil, iar Nexus 5 va fi cu siguranţă mai accesibil chiar şi în contextul costurilor ridicate din ţara noastră. La acest lucru se adaugă şi disponibilitatea imediată a celei mai noi versiuni de Android, dar şi o platformă hardware sensibil mai puternică.

Asta nu înseamnă însă că Galaxy S4 şi HTC One vor pierde prea mult teren, mai ales că fiecare producător se bucura de o bună popularitate în rândul utilizatorilor.

Concluzii

Nexus 7, Samsung Galaxy S4 şi HTC One sunt trei smartphone-uri de top care au numeroase lucruri în comun, de la ecranul Full HD de aproximativ 5” la platforma hardware puternică sau sistemul de operare.

Totuşi, fiecare smartphone în parte are particularităţi interesante. Nexus 5 iese în evidenţă prin update-urile rapide ale Androidului şi preţul mai mic, Galaxy S4 prin numeroase funcţii software şi aplicaţii personalizate ale interfeţei TouchWiz, iar HTC One prin design şi construcţia de calitate.

Astfel, alegerea finală a utilizatorului depinde în mare măsură de preferinţele personale în materie de design, funcţionalitate şi personalizare a sistemului de operare.

8 comentarii

  1. MaTr3o

    1 noiembrie 2013 la 18:09

    Nexus 5, fara discutii, la restul e ca si cum ai cumpara un Seat pentru ca iti plac Volkswagenurile.

  2. Bogdan

    1 noiembrie 2013 la 22:43

    ai uitat de LG G2… de ce nu-l bagi in ecuatie? :D

    • Daniel Popescu

      1 noiembrie 2013 la 23:33

      Nu am uitat de LG G2. Pentru acest articol am ales cele mai reprezentative doua produse care concureaza cu Nexus 5 in contextul pietei din Romania. Samsung si HTC se bucura de o popularitate mai mare in Romania decat LG G2 si Sony Xperia Z1, un alt telefon cu specificatii asemanatoare.

  3. Sorin

    4 noiembrie 2013 la 16:34

    Uaau… hmmm… chiar ca e grea alegerea! Ca si pret, dupa bugetul meu, dar si caracteristici, alegerea o fac pentru Nexus 5.

  4. Cristi

    5 noiembrie 2013 la 09:04

    „Practic, vorbim despre platforma hardware imediat inferioara pe Nexus 5”

    Ar trebui sa te documentezi….este imediat SUPERIOARA (Krait 400 vs Krait 300) iar asta impreuna cu ultima versiune de Android fac din Nexus 5, categoric,castigator la capitolul Hardware/Performances.

    Dar pana la urma asta este motivul pentru care sunteti un forum cvasinecunoscut:)

    • Daniel Popescu

      5 noiembrie 2013 la 21:53

      Exprimarea mea lasa de dorit, dar exact asta am vrut sa spun: ca chipsetul lui Nexus 5 este mai puternic decat chipsetul lui S4. Am editat un pic textul pentru a fi mai clar.

      In alta ordine de idei, nu esti pe un forum :)

  5. Alex

    15 noiembrie 2013 la 02:15

    Salut, este articolul luat de pe [editat de admin]

    • Daniel Popescu

      16 noiembrie 2013 la 17:04

      De fapt, lucrurile stau exact pe dos, site-ul acela ne-a copiat continutul. Multumim pentru link, incercam sa luam legatura cu personajul care ne-a copiat.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri