Nokia X review – experimentul Android
Dominaţia Nokia în segmentul telefoanelor mobile a apus concomitent cu revoluţia smartphone-urilor, iar producătorul finlandez a îmbrăţişat sistemul de operare Windows Phone şi a ajuns în proprietatea celor de la Microsoft.
După un astfel de parcurs abrupt într-un interval de numai câţiva ani, un smartphone Nokia cu Android reprezenta doar un vis pentru fanii tradiţionali ai mărcii, iar mulţi dintre aceştia nu au crezut nici măcar numeroasele zvonuri apărute despre un astfel de produs.
Începutul anului 2014 a adus însă pe piaţă Nokia X, primul smartphone Nokia cu sistem de operare Android. Cei care se aşteaptă însă la o experienţă Android completă vor fi dezamăgiţi. Nokia X utilizează, de fapt, un sistem de operare care combină aspectul vizual al lui Windows Phone cu funcţionalitatea Androidului, astfel că vorbim mai degrabă despre un produs hibrid. Un produs hibrid care, pe lângă această noutate, vine şi cu un preţ mic, comparabil cu cel al celor mai ieftine smartphone-uri cu Android.
A reuşit Nokia să identifice reţeta de succes prin care să atragă de partea sa şi fanii Android? Un posibil răspuns la această întrebare îl vei afla pe parcursul acestui review.
Ce este Nokia X?
Nokia X este un smartphone ieftin cu dotări tehnice de nivel mediu care surprinde prin calitatea designului şi a construcţiei. Telefonul foloseşte sistemul de operare Android, însă acesta este “îmbrăcat” în haine de Windows Phone şi nu beneficiază de toate funcţiile specifice OS-ului Google.
Specificaţii tehnice Nokia X
Nokia X | |
Ecran | IPS, 4.0”, 480×800 pixeli |
Chipset | Qualcomm Snapdragon S4 Play |
Procesor | dual-core, ARM Cortex A5, 1 GHz |
Grafica | Adreno 203 |
Memorie RAM | 512 MB |
Memorie interna | 4 GB |
Conectivitate | 3G, Wi-Fi, bluetooth 3.0 |
Camera foto | 3.15 MP, video 480p |
Software | Android 4.1.2 Jelly Bean |
Acumulator | Li-Ion 1500 mAh |
Dimensiuni | 115.5 x 63 x 10.4 mm |
Greutate | 129 grame |
Altele | dual SIM |
Ce ne-a plăcut
Nokia m-a cucerit în trecut prin calitatea construcţiei telefoanelor sale şi a atenţiei la detalii, iar această caracteristică a rămas valabilă şi în prezent şi se aplică şi în cazul lui Nokia X.
Confecţionat preponderent din plastic, Nokia X impresionează printr-un design simplu cu margini uşor rotunjite şi o ramă relativ îngustă în jurul ecranului. Sub acesta este poziţionată singura tastă capacitivă a telefonului, corespunzătoare funcţiei back. Pe laterala dreaptă există butonul de power şi cel de volum, în timp ce jack-ul pentru căşti a fost amplasat în partea superioară, iar portul microUSB pentru încărcarea acumulatorului în partea de jos.
Spatele este de asemenea simplu: camera foto fără LED Flash este în partea superioară, iar în dreapta-jos există un difuzor. Carcasa spate este bine realizată şi dă senzaţia unui produs unibody, însă aceasta poate fi de fapt scoasă cu tot cu margini şi înlocuită cu un model de o altă culoare.
Datorită ecranului de numai 4”, Nokia X este un telefon compact care stă excelent în mână şi poate fi utilizat cu uşurinţă cu o singură mână, întrucât carcasa spate oferă o aderenţă bună în ciuda aspectului mat. Grosimea terminalului este un pic mai mare decât în cazul smartphone-urilor moderne, însă acest lucru nu se observă în utilizarea de zi cu zi tocmai datorită aspectului compact.
Nokia a optat pentru un display construit în tehnologie IPS cu diagonala de 4” şi rezoluţie 480×800 pixeli, ceea ce corespunde unei densităţi de 233 de pixeli per inch. Poate că nu eşti impresionat de aceste cifre seci, dar realitatea este că, pentru segmentul smartphone-urilor de până în 500 lei, Nokia X stă nesperat de bine. Tehnologia IPS permite afişarea unor culori naturale şi unghiuri bune de vizualizare, iar rezoluţia este suficient de bună pentru a citi texte în browser, a parcurge documente sau a vedea unele filme.
Şi pentru că tot am menţionat despre astfel de activităţi, este momentul potrivit să vorbim despre cum este Nokia X în utilizarea de zi cu zi.
Nokia X rulează pe baza unei platforma hardware Qualcomm Snapdragon S4 Play cu procesor dual-core ARM Cortex A5 cu frecvenţa de 1 GHz, grafică Adreno 203 şi 512 MB RAM. Practic, vorbim despre o platformă de nivel low-end sau cel mult de nivel mediu, una potrivită pentru segmentul de preţ căruia i se adresează telefonul. Iar acest lucru este evidenţiat şi de modul în care funcţionează terminalul.
Sistemul de operare bazat pe Android este relativ fluent şi în general nu vei întâmpina probleme majore la navigare, performanţele fiind bune dacă ne raportăm la segmentul de preţ.
Astfel, poţi naviga pe internet prin intermediul Nokia Browser, poţi citi diverse documente de tip office după ce instalaezi o aplicaţie dedicată (mai multe detalii, în capitolul despre software) şi poţi avea parte de o experienţă multimedia decentă.
Playerul audio seamănă izbitor cu cele de pe telefoanele Asha şi oferă numeroase opţiuni utile, inclusiv un egalizator şi posibilitatea de a sorta piesele muzicale în mai multe feluri. Aproape nimic de reproşat aici, dar avem unele neplăceri legate de redarea clipurilor video (vezi partea despre ce scârţâie la Nokia X).
Telefonul vine o un număr ridicat de jocuri preinstalate, cele mai multe fiind dezvoltate de EA Games şi portate practic de pe terminalele Asha. Există inclusiv titluri celebre precum Real Football 2014 sau SimCity Deluxe, însă acestea nu sunt similare cu versiunile dedicate telefoanelor Android de top. Vorbim, practic, de versiuni adaptate special pentru telefoane cu platforme hardware de nivel mediu, cu o grafică mai puţin impresionantă.
Telefonul are o memorie internă de 4 GB, din care doar 1.29 GB sunt disponibili pentru aplicaţii şi multimedia. Totuşi, memoria poate fi extinsă prin carduri microSD.
În Nokia Store am identificat un singură aplicaţie de tip benchmark, şi anume AnTuTu, pe care l-am rulat pentru pasionaţii de cifre. Deloc surprinzător, Nokia X nu se poate compara cu smartphone-urile de top cu Android, aşa cum poţi observa şi din screenshot-ul de mai jos.
Nokia X utilizează un acumulator Li-Ion cu capacitatea de 1500 mAh. Chiar dacă nu impresionează prin capacitate, bateria asigură o autonomie de peste o zi în regim obişnuit de utilizare, care include o conexiune permanentă la internet (Wi-Fi sau 3G, după caz). Autonomia ridicată se datorează platformei hardware care nu este foarte puternică, dar şi ecranului de 4” cu o rezoluţie relativ scăzută.
Software – un Android limitat
Am ajuns la, probabil, cea mai aşteptată parte a review-ului, şi anume cea dedicată platformei software. Teoretic, Nokia X rulează sistemul de operare Android 4.1.2 Jelly Bean, însă interfaţa de utilizare a fost puternic schimbată pentru a semăna cât mai mult cu Windows Phone. De altfel, în meniul de setări, Nokia se limitează să afirme că avem în faţă “Nokia X software platform 1.1”, fără nicio menţiune directă la adresa Androidului.
Copierea interfeţei Windows Phone nu este în sine deranjantă, mai ales că aduce practic ceva nou şi inedit faţă de aranjarea standard a meniului în telefoanele obişnuite cu Android. Totuşi, funcţionalitatea lasă de dorit: nu există mai multe homescreen-uri, aşa cum suntem obişnuiţi la Android, ci unul singur, plus un ecran suplimentar cu activităţi recente, de unde poţi accesa rapid anumite aplicaţii.
Aplicaţiile sunt sortate pe homescreen la fel ca pe Windows Phone, iar tile-urile pot fi modificate: există două versiuni de mărime şi cinci-şase culori de backgroud din care poţi alege. Din păcate, nu există o listă simplă cu toate aplicaţiile, aşa cum întâlneam pe WP, şi nici un meniu cu toate aplicaţiile aranjate sub formă de grila.
Meniul de notificări, activat la fel ca pe Androidul standard, este destul de rudimentar şi nu poate fi personalizat prea mult.
Cele mai mari probleme vin însă din partea aplicaţiilor. Chiar dacă teoretic rulează Android, Nokia X nu oferă acces la magazinul oficial Google Play Store, ci doar la propriul magazin Nokia Store. Facebook şi Twitter sunt câteva dintre aplicaţiile preinstalate pe telefon, semn că reţelele sociale joacă un rol important pentru Nokia.
La lansarea telefonului, producătorul finlandez a afirmat că 75% dintre aplicaţiile din Google Play Store sunt compatibile cu Nokia X şi că celelalte 25% necesită doar 8 ore de muncă din partea dezvoltatorilor.
Nu pot să-i contrazic pe oficialii Nokia, însă pot spune că Nokia Store, magazinul oficial de aplicaţii pentru Nokia X, este şi acum unul sărac în aplicaţii. Nu la fel de sărac precum Windows Store, însă nici nu poate fi comparat cu Play Store.
Prima problemă de care m-am lovit a fost absenţa oricărui serviciu Google. Pe lângă Play Store, nu există nicio aplicaţie oficială Google în Nokia Store, iar aici mă refer inclusiv la Gmail, Google Drive, Google Calendar sau Google Chrome.
A doua problemă este însă că, din cele peste 100 de aplicaţii pe care le folosesc cu o frecvenţă cel puţin săptămânală pe telefonul meu cu Android, doar un sfert sunt disponibile în Nokia Store. Astfel, am găsit versiuni pentru aplicaţii precum AccuWeather, Aldiko, BBC News, Cinemagia, Business Calendar, Dolphin Browser, Zinio, Wunderlist, Eurosport sau Kingsoft Office, dar şi managere de fişiere precum ES File Explorer şi Astro File Manager.
Astfel, există aplicaţii pentru citirea documentelor PDF sau Office (Word, Excel, PowerPoint), iar acestea sunt afişate bine pe ecran.
În schimb, singura aplicaţie de stocare în cloud este OneDrive (serviciu Microsoft), iar dacă foloseşti altceva (Dropbox sau Box) trebuie să utilizezi Astro File Manager, care include şi integrare cu astfel de servicii.
În plus, nu există aplicaţii de online banking (cel puţin pentru Raiffeisen şi ING), de livescore pentru pasionaţii de fotbal şi nici măcar Whatsapp. Este adevărat, există WeChat, o aplicaţie similară preinstalata, dar când toate foloseşte Whatsapp…
De asemenea, dacă aplicaţia ta necesită integrare cu un serviciu Google, nu o vei putea folosi aşa cum vrei. Un exemplu este Business Calendar Pro, care există pe Nokia Store, dar care nu-ţi permite să sincronizezi calendarele din Google Calendar.
Prin urmare, situaţia aplicaţiilor nu este nici pe departe atât de frumoasă precum o descrie Nokia. Degeaba 75% din aplicaţii sunt compatibile, dacă mulţi dezvoltatori nu fac minimul efort de a lista produsul în Nokia Store, iar pentru celelalte 25% din aplicaţii nu alocă timp pentru adaptarea lor pentru Nokia X.
Ce scârţâie
Pe lângă incompatibilităţile în privinţa aplicaţiilor, Nokia X are şi o serie de alte mici scăpări mai mult sau mai puţin deranjante.
De exemplu, luminozitatea este destul de scăzută, astfel că ecranul este relativ greu de citit în lumina puternică a soarelui.
În plus, pasionaţii de aplicaţii multimedia vor remarca unele deficienţe la capitolul video, unde lucrurile nu stau la fel de bine ca în cazul playerului audio. Nokia X nu are o aplicaţie dedicată pentru clipurile video, iar acestea sunt accesibile direct din galeria foto standard. Prin urmare, nu ai parte de opţiuni avansate de personalizare. Teoretic, telefonul suportă inclusiv filme MKV în format Full HD, însă în realitate clipurile de la HD în sus vor rula sacadat.
Nokia X beneficiază de o cameră foto de 3.15 MP care realizează fotografii la o rezoluţie maximă de 2048×1536 pixeli. Interfaţa camerei este bogată în opţiuni (rezoluţie, valoare ISO, detecţia fetei, saturaţie şi altele), iar calitatea fotografiilor este decente pentru un smartphone ieftin, dar este evident că nu trebuie să te aştepţi la performante prea mari. O surpriză plăcută a fost funcţia de Panorama, rar întâlnită în acest segment.
Din păcate, camera nu dispune de LED Flash, astfel că nu o vei putea folosi pe timp de noapte. De fapt, inclusiv în condiţii de iluminare scăzută vei remarca o scădere drastică a calităţii imaginilor. Cât despre înregistrarea video, rezoluţia maximă a clipurilor este de 480p, astfel că imaginile vor avea un zgomot destul de pronunţat.
Nokia X – fotografii
Nokia X – Panorama
Nokia X video – 480p
Preţ Nokia X şi disponibilitate
Nokia X este deja disponibil în cele mai multe magazine de comerţ electronic din România în varianta dual SIM, iar preţul solicitat de producător este de aproximativ 450 lei. În plus, operatorii de telefonie în România îl oferă la preţ subvenţionat, iar la unele abonamente costă chiar şi numai 1 leu.
Telefonul poate fi achiziţionat în mai multe variante de culoare, printre care negru, alb, verde sau roşu.
Concurenţa
Prin prisma preţului, Nokia X concurează în primul rând cu smartphone-urile ieftine cu Android, dar şi cu telefoanele Nokia din gama Asha sau chiar Windows Phone.
Printre avantajele lui Nokia X se numără calitatea construcţiei şi a designului, ecranul IPS sau autonomia ridicată, însă rivalii punctează printr-o experienţă Android completă. Aici putem menţiona Samsung Galaxy Fresh (450 lei), care are însă un banal panou TFT şi o platformă hardware mai modestă, Sony Xperia E (430 lei), cu un ecran de numai 3.5”, sau LG Optimus L5 II (500 lei), de asemenea cu un hardware mai modest.
Aşa cum spuneam, Nokia X are însă parte de concurenţă chiar în ograda proprie: Nokia Asha 503 este mai ieftin (340 lei) şi are un design asemănător, dar ecran mai mic, în timp ce Nokia Lumia 520 vine cu avantajul unei experienţe Windows Phone complete pentru 490 lei.
Concluzii
Nokia X este un experiment interesant prin care producătorul finlandez combină interfaţa lui Windows Phone cu funcţionalitatea Androidului.
Telefonul impresionează prin calitatea construcţiei şi a designului, printr-un ecran cu tehnologie IPS şi rezoluţie decentă, dar şi prin autonomia ridicată.
Modul în care a fost însă implementat sistemul de operare Android lasă de dorit: eliminarea tuturor serviciilor Google şi selecţia relativ redusă de aplicaţii fac ca Nokia X să nu se ridice la înălţimea pretenţiilor unui utilizator obişnuit cu sistemul de operare Android.
Practic, telefonul se adresează mai degrabă utilizatorilor care vor să facă primul pas spre smartphone şi care consideră că Android este prea complicat. Pentru aceştia, Nokia X poate fi un telefon potrivit, pentru că vine într-un ambalaj de calitate şi oferă acces la internet şi o experienţă multimedia plăcută.
Pro
- construcţie de calitate
- ecran cu tehnologie IPS
- autonomie ridicată
Contra
- Android puternic limitat
- cameră foto mediocră
Dana
2 iunie 2014 la 11:12
Nokia X este doar inceputul. Sunt convinsa ca urmatoarele modele Nokia cu Android vor fi mai reusite.
Daniel Popescu
2 iunie 2014 la 18:07
Depinde la ce anume te referi. Nu cred ca vom vedea un Android adevarat pe Nokia prea curand.