GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Samsung Galaxy S4 sau S4 Mini sau S4 Active sau S4 Zoom

Autor: Echipa Giz.ro

Într-un interval de două luni, Samsung a lansat nu mai puţin de patru smartphone-uri ce poartă în denumire prefixul S4: la început a fost Samsung Galaxy S4, urmat la scurt timp de Samsung Galaxy S4 Mini, Samsung Galaxy S4 Active şi, în fine, Samsung Galaxy S4 Zoom.

Principalul motiv pentru care producătorul sud-coreean şi-a numit astfel telefoanele este de a profita de popularitatea lui Galaxy S4, vândut în 10 milioane de exemplare în primele 30 de zile, întrucât în esenţă cele patru telefoane au platformă hardware şi public ţintă diferite.

S4 nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind flagship-ul companiei în lupta cu HTC One şi iPhone 5, în timp ce Samsung Galaxy S4 Mini se adresează celor care apreciază designul lui S4, dar nu vor un telefon cu un ecran atât de mare. Între timp, Galaxy S4 Active are că public ţintă persoanele care vor un telefon rezistent la apă şi praf, iar Galaxy S4 Zoom este conceput pentru pasionaţii de fotografie.

Totuşi, toate cele patru terminale au lucruri bune şi lucruri mai puţin bune care pot atrage game variate de utilizatori. Înainte să vedem exact care sunt diferenţele între ele, te invităm să aruncăm o privire asupra dotărilor de natură hardware.

Specificaţii tehnice Galaxy S4, S4 Mini, S4 Active, S4 Zoom

TelefonGalaxy S4S4 MiniS4 ActiveS4 Zoom
Ecran5”, 1080×19204.3”, 540×9605”, 1080×19204.3”, 540×960
Tip ecranSuperAMOLEDSuperAMOLEDTFTSuperAMOLED
ChipsetSnapdragon 600Snapdragon 400Snapdragon 600N/A
Procesorquad-core, Krait, 1.9 GHzdual-core, Krait, 1.7 GHzquad-core, Krait 1.9 GHzdual-core, A9, 1.5 GHz
GraficaAdreno 320Adreno 305Adreno 320Mali 400
RAM2 GB1.5 GB2 GB1.5 GB
Memorie16/32/64 GB8 GB16 GB8 GB
Conectivitate3G, 4G, Wi-Fi3G, 4G, Wi-Fi3G, 4G, Wi-Fi3G, 4G, Wi-Fi
Camera foto13 MP8 MP8 MP16 MP
AcumulatorLi-Ion 2600 mAhLi-Ion 1900 mAhLi-Ion 2600 mAh2330 mAh
Dimensiuni136.6x70x7.9 mm125x61x8.9 mm139.7x71x9.1 mm126x64x15 mm
Greutate130 grame107 grame153 grame208 grame
OSAndroid 4.2.2Android 4.2.2Android 4.2.2Android 4.2.2

Design şi construcţie – Un şablon, altă construcţie

Dacă există un aspect la care cele trei telefoane se aseamănă foarte mult, acela este evident designul. Pe partea frontală, toate telefoanele au o ramă îngustă în jurul ecranului care acoperă cea mai mare parte a suprafeţei, iar în partea de jos regăsim celebrul buton home şi cele două două taste capacitive. Singura excepţie de la regulă o face Galaxy S4 Active, care mizează pe trei taste fizice destul de proeminente pentru ca telefonul să reziste cât mai bine la apă şi să poate fi folosit cu uşurinţă într-un astfel de mediu.

În cazul lui S4, S4 Mini şi S4 Active, spatele este de asemenea simplu: în esenţă, vorbim despre un capac spate confecţionat din plastic uşor aderent pentru o priză mai bună în mână decât la S3, cu camera foto principală poziţionată central în partea superioară. Totuşi, S4 Active are o carcasă ceva mai rezistentă pentru a putea fi utilizat şi sub apă. În schimb, S4 Zoom are spatele asemănător cu cel al unei camere foto compacte, prin prisma zoom-ului optic de 10x. De altfel, acest telefon are grosimea semnificativ mai mare şi marginile mai rotunjite decât celelalte telefoane.

Dimensiunile fizice ale telefoanelor variază în funcţie de diagonala ecranului. S4 şi S4 Active sunt cele mai mari prin prisma ecranului de 5”, în timp ce S4 Active şi S4 Zoom au o lungime cu peste un centimetru mai mică. Grosimea este un alt factor de diferenţiere, iar aici S4 câştigă lupta cu 7.9 mm, la polul opus fiind S4 Zoom cu 15.4 mm generaţi de zoom-ul optic. Nu în ultimul rând, la numai 107 grame, S4 Mini este cel mai uşor telefon dintre cele patru, în timp ce S4 Zoom cântăreşte nu mai puţin de 208 grame, fiind dificil de purtat în buzunar pe post de smartphone.

De la stanga la dreapta: S4, S4 Mini, S4 Active si S4 Zoom

De la stanga la dreapta: S4, S4 Mini, S4 Active si S4 Zoom

Ecran – Performanţe de top pentru S4 şi S4 Active

Din punct de vedere al ecranului, cele patru S4-uri au fost împărţite de Samsung în două grupe distincte: S4 şi S4 Active beneficiază de ecran de 5” cu rezoluţie Full HD 1080×1920 pixeli, oferind o densitate de 441 pixeli per inch. Rezoluţia înaltă, dar mai ales tehnologia SuperAMOLED folosită pentru producerea ecranului lui S4 fac ca acest telefon să afişeze culori naturale, dar uşor suprasaturate, luminozitatea fiind de asemenea la intensităţi decente. Din păcate, S4 Active este dotat cu un banal panou TFT care suferă în special la unghiurile de vizibilitate, oferind însă o luminozitate uşor mai bună.

În schimb, S4 Mini şi S4 Zoom nu reuşesc să impresioneze la acest capitol, întrucât rezoluţia de 540×960 pixeli nu este suficient de atrăgătoare chiar dacă ecranul a fost micşorat la 4.3”, întrucât echivalează cu doar 215 pixeli per inch. Partea bună este că ambele ecrane sunt realizate în tehnologie SuperAMOLED, oferind astfel culori, contrast şi luminozitate asemănătoare cu cele de pe S4.

Un alt aspect de menţionat este că numai S4 şi S4 Zoom au protecţie Gorilla Glass 3, în timp ce S4 Active mizează pe Gorilla Glass 2.

Galaxy S4 Active, un telefon rezistent cu ecran bun si

Galaxy S4 Active, un telefon rezistent cu ecran bun

Platforma hardware – S4 şi S4 Active, în top

Dintre cele patru telefoane, Galaxy S4 şi S4 Active oferă cea mai puternică platformă hardware, cele două având de altfel un chipset identic: Qualcomm Snapdragon 600 cu procesor quad-core Krait 300 de 1.9 GHz, grafică Adreno 320, 2 GB RAM şi 16 GB pentru stocarea datelor. Aceste dotări fac ca ambele telefoane să fie practic utile pentru orice fel de activităţi, inclusiv multitasking şi jocuri de ultimă generaţie.

Diferenţe majore apar însă în cazul celorlalţi doi membri ai familiei S4. Dedicat utilizatorilor mai puţin pretenţioşi, S4 Mini utilizează un chipset Qualcomm Snapdragon S400 cu procesor dual-core Krait de 1.7 GHz, grafică Adreno 305, 1.5 GB RAM şi 8 GB pentru stocarea datelor, însă şi acest telefon poate fi utilizat pentru cele mai diverse funcţii, inclusiv jocuri.

În schimb, Samsung nu a acordat o importanţă majoră platformei de la S4 Zoom, care utilizează un procesor dual-core Cortex A9 de 1.5 GHz, grafică Mali 400, 1.5 GB RAM şi 8 GB pentru stocarea datelor. Provenienţa chipsetului nu a fost nici măcar dezvăluită la lansarea oficială. Din acest punct de vedere, S4 Zoom nu este adecvat pentru cei care îşi doresc un telefon cu platformă hardware de top.

Samsung Galaxy S4, un telefon cu performante de top

Samsung Galaxy S4, un telefon cu performante de top

Conectivitate – egalitate pe linie

Dacă există un capitol la care toate cele patru telefoane sunt practic identice, acesta este cel al conectivităţii. Toate cele patru telefoane beneficiază de conectivitate Wi-Fi, 3G şi, în funcţie de ţara în care sunt comercializate, de 4G LTE, la care se adaugă bluetooth 4.0 şi NFC. Singură mică diferenţă este că S4 Zoom se conectează la 3G cu viteze de până la 21 Mbps, în timp ce restul S4-urilor pot atinge o viteză maximă de 42 Mbps.

Camera foto

Lucrurile se schimbă însă radical când ne referim la camerele foto. Galaxy S4 are o cameră foto de 13 MP care realizează fotografii bune în condiţii de luminozitate bună, însă care nu impresionează în privinţa pozelor făcute în condiţii de iluminare slabă. Producătorul sud-coreean a implementat numeroase opţiuni şi funcţii noi pentru camera foto, printre cele mai interesante fiind dual camera pentru realizarea simultană a pozelor şi clipurilor cu ambele camere, Eraser sau Cinephoto, care se adaugă la clasicele HDR sau Panorama. Meniul este însă supraîncărcat cu opţiuni, astfel că uneori poate fi dificil să manevrezi rapid aparatul.

S4 Mini şi S4 Active utilizează camere foto de 8 MP care împrumută o serie de funcţii de la S4, însă cea mai inedită cameră foto rămâne cea de pe S4 Zoom. Vorbim despre un telefon asemănător cu o cameră foto compactă cu senzor de 16 MP, stabilizare optică a imaginii, flash Xenon şi zoom optic de 10x. Nu am avut ocazia să ne jucăm cun acest telefon-cameră pentru a-ţi putea spune ce calitate au fotografiile, însă acestea ar trebui să fie superioare comparativ cu cele realizate cu alte smartphone-uri, chiar dacă sistemul optic este mai puţin performant decât cel prezent, de exemplu, pe Samsung Galaxy Camera.

Ce putem însă să-ţi spunem este că S4 Zoom are un inel plasat în jurul obiectivului numit Zoom Ring care îţi permite să accesezi diverse funcţii şi opţiuni de configurare rapidă ale camerei.
Fără îndoială, S4 Zoom se adresează mai degrabă pasionaţilor de fotografie care nu au pretenţia de a avea un smartphone de top.

Camera foto a lui S4 Zoom are zoom optic de 10x

Camera foto a lui S4 Zoom are zoom optic de 10x

Sistem de operare – Android 4.2.2

Toate cele patru smartphone-uri utilizează sistemul de operare Google Android 4.2.2, asezonat cu interfaţa proprietară TouchWiz. În cazul lui SGS4, noutăţile de natură software sunt de-a dreptul copleşitoare: Smart Scroll derulează automat o pagină web în funcţie de modul în care priveşti ecranul, Smart Pause pune pauză unui clip video când te uiţi în altă parte, AirView îţi permite să previzualizezi anumite informaţii precum mail-uri, iar AirGesture îţi permite să navighezi prin telefon cu gesturi.

Iar acestea sunt doar câteva dintre funcţiile noi implementate de Samsung, pe care le poţi vedea în acţiune în review-ul nostru complet. Reţine însă că aceste funcţii noi nu funcţionează perfect şi au o compatibilitate redusă cu aplicaţiile de Android. Cei care nu vor să aibă deloc parte de ele pot opta şi pentru Samsung galaxy S4 Google Editon, o versiune de SGS4 fără TouchWiz.
S4 Mini, S4 Active şi S4 Zoom beneficiază de asemenea de câteva funcţii noi pentru Android, însă nu la nivelul ridicat de complexitate al lui S4.

Galaxy S4 include numeroase aplicatii software

Galaxy S4 include numeroase aplicatii software

Autonomie

Galaxy S4 şi S4 Active utilizează un acumulator Li-Ion de 2600 mAh care ar trebui să asigure o autonomie suficient de mare pentru o zi obişnuită de lucru, în special în cazul lui S4 Active care are ecran TFT. Surprinde faptul că S4 Zoom are un acumulator de numai 2330 mAh, întrucât cel puţin teoretic acesta are nevoie de un consum mai mare prin prisma camerei foto cu zoom optic de 10x.

Pe de altă parte, platforma hardware mai puţin pretenţioasă asigură un consum mai mic de energie, astfel că probabil situaţia se echilibrează.

Nu în ultimul rând, S4 Mini beneficiază de cel mai mic acumulator, 1900 mAh, lucru de înţeles prin prisma ecranului mai mic şi a performantelor mai modeste decât în cazul fratelui său mai mare.

Preţuri Samsung Galaxy S4, S4 Mini, S4 Active şi S4 Zoom

SGS4 este singurul smartphone care a apărut deja în magazine, iar în România poate fi cumpărat pentru aproximativ 2800 lei. În cazul celorlalte telefoane, ele vor debuta începând cu luna iulie, însă Samsung nu a anunţat nici măcar preţul de comercializare al acestora.

Totuşi, putem face unele predicţii pe baza preţului lui S4. Astfel, un S4 Mini ar putea costa cel mult 2.000 lei prin prisma ecranului mai mic şi a platformei hardware mai puţin pretenţioase.

Cel mai probabil, S4 Active va avea un preţ foarte apropiat de SGS4, asta pentru că beneficiază de o carcasă mai rezistentă şi de o platformă hardware identică, chiar dacă are doar ecran TFT.

Cea mai grea predicţie este în cazul lui S4 Zoom, care împrumută o serie de elemente din Galaxy Camera şi o parte din specificaţii lui Samsung Galaxy S3 Mini. Putem astfel să anticipăm un preţ de 2.300 – 2.500 lei la lansare.

UPDATE 1 august 2013: Samsung Galaxy S4 Zoom este disponibil în România la preţuri cuprinse între 2.100 – 2.400, în funcţie de magazinul care îl comercializează. 

De la stanga la dreapta: Galaxy S4, S4 Mini si S4 Active

De la stanga la dreapta: Galaxy S4, S4 Mini si S4 Active

Concluzii

Prin lansarea a patru telefoane cu prefixul S4, Samsung încearcă să profite de puterea flagship-ului său şi să atragă şi alţi utilizatori, întrucât aceste modele se adresează unor segmente diferite de public chiar dacă împart acelaşi nume.

Samsung Galaxy S4 este adresat utilizatorilor care vor să aibă unul dintre cele mai puternice telefoane mobile ale momentului şi să utilizeze funcţiile software inedite ale acestuia, în timp ce Samsung Galaxy S4 Mini îşi propune să-i cucerească pe cei cu un buget mai mic care vor însă un design asemănător cu S4.

Producătorul sud-coreean s-a gândit însă şi la utilizatorii care vor să folosească telefonul în vacanţele de la mare şi pentru aceştia a creat Samsung Galaxy S4 Active, rezistent la apă şi praf.

În schimb, pasionaţii de fotografie îşi pot îndrepta atenţia spre Samsung Galaxy S4 Zoom, care îmbină un telefon mobil cu o cameră foto compactă prin prisma zoom-ului optic de 10x.

Samsung a acoperit practic aproape toate segmentele de piaţă cu modele de S4, însă nu este exclus ca în viitorul apropiat să avem parte de o nouă surpriză materializată printr-un al cincilea smartphone S4.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri