GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Samsung Galaxy S6 Edge Plus review – aproape de perfecţiune

Testat pe data de 5 octombrie 2015
Pe scurt: Samsung Galaxy S6 Edge Plus este un telefon de 5.7” care iese în evidenţă prin designul inedit cu ecran curbat pe margini şi camera foto excelentă, dar şi datorită performanţelor de top şi a absenţei unui defect major.
Produs testat: Samsung Galaxy S6 Edge Plus   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4.5/5    Pret: 3600 Lei

În prima parte a acestui an, Samsung a fost luată prin surprindere de popularitatea ridicată a modelului Galaxy S6 Edge, comparativ cu clasicul Galaxy S6, astfel că a adoptat o strategie diferită pentru segmentul phableturilor.

Chiar dacă seria Galaxy Note a fost alocată întotdeauna segmentului phablet-urilor, cel puţin pentru moment producătorul sud-coreean a exclus Europa de pe lista zonele în care Note 5 este disponibil la vânzare.

În schimb, europenii şi, implicit, românii au primit Samsung Galaxy S6 Edge, un model similar cu S6 Edge şi Note 5 la platforma hardware, dar cu ecran curbat pe ambele margini şi fără stylus.

A făcut Samsung un pariu riscant? După aproape două săptămâni de utilizare pot să spun că, oricât de riscant a fost, pariul a fost câştigat. Curbarea ecranului pe margini este o găselniţă inedită pentru a introduce o noutate de design care, în anumite limite, este şi practică în utilizarea de zi cu zi.

Disclaimer: Am testat Samsung Galaxy S6 Edge Plus în cadrul programului Orange Smartphone Tester.

Galaxy S6 Edge Plus are un design atractiv

Galaxy S6 Edge Plus are un design atractiv

Ce este Samsung Galaxy S6 Edge Plus?

Samsung Galaxy S6 Edge Plus este un phablet cu diagonala de 5.7”, care iese în evidenţă prin curbarea ecranului pe cele două părţi laterale. Beneficiază de o platformă hardware de vârf pentru performanţe de top.

Specificaţii tehnice Samsung Galaxy S6 Edge Plus

Iată principalele caracteristici tehnice ale noului phablet de la Samsung:

Samsung Galaxy S6 Edge Plus
EcranSuperAMOLED, 5.7”, QHD
ChipsetExynos 7420
Procesorquad-core Cortex A53 si A57
GraficaMali-T760MP8
Memoria RAM4 GB
Memorie interna32 GB
Conectivitate4G, Wi-Fi
Camera foto16 MP, video 4K
SoftwareAndroid 5.1.1 Lollipop
AcumulatorLi-Ion 3000 mAh
Dimensiuni154.4 x 75.8 x 6.9 mm
Greutate153 grame

Ce ne-a plăcut

Totul. De fapt, aproape totul. Recunosc că, în prima zi de utilizare, designul telefonului nu m-a atras în mod deosebit. Totuşi, cu cât l-am folosit mai mult, cu atât mi-a plăcut mai mult. Cu alte cuvinte, am avut nevoie de o scurtă perioadă de acomodare pentru a mă obişnui cu forma sa înainte de a-mi câştiga admiraţia.

Telefonul este bine construit: are sticlă pe faţă şi pe spate, iar ramele care le îmbină sunt metalice. Curbura ecranului pe părţile laterale adăugă un element de originalitate şi asigură un aspect estetic plăcut şi inedit. Pe partea frontală există celebrul buton de Home care integrează şi un cititor de amprentă uşor de utilizat, rapid, şi care generează rareori erori la deblocarea telefonului.

Pe laterale au fost amplasate butonul de pornire (dreapta) şi cele de volum (stânga). Acestea sunt subţiri, dar solide, iar apăsarea lor este fermă, element care sugerează o bună rezistenţă în timp. Difuzorul, al cărui design este inspirat de pe iPhone-uri, este poziţionat în partea dreapta-jos, lângă portul microUSB şi jack-ul pentru căşti.

Pe partea din spate a fost amplasat senzorul camerei foto, acompaniat de LED flash, dar şi un senzor pentru monitorizarea bătăilor inimii.

Amplasarea porturilor la Galaxy S6 Edge Plus

Amplasarea porturilor la Galaxy S6 Edge Plus

Fără îndoială, diminensiunile mari nu îl recomandă oricărui tip de utilizator. Şi totuşi, datorită curburii ecranului, Galaxy S6 Edge Plus se simte foarte bine în mână, asta şi pentru că greutatea sa este de 153 de grame, una decentă pentru un astfel de dispozitiv. De fapt, am simţit că Edge Plus este mai uşor de manevrat decât un telefon din seria Note, deşi ambele au diagonală de 5.7”, chiar dacă şi aici ai nevoie de ambele mâini pentru a accesa anumite zone ale display-ului.

Slotul pentru SIM este amplasat in partea superioara

Slotul pentru SIM este amplasat în partea superioară

Samsung continuă să-şi respecte imaginea şi oferă pe S6 Edge Plus un ecran SuperAMOLED căruia nu i se poate reproşa practic nimic. Rezoluţia QHD 2560×1440 pixeli oferă o densitate de 518 pixeli per inch raportată la diagonala de 5.7”, mai mult decât suficientă pentru a nu observa pixelii în nicio situaţie.

Culorile sunt uşor suprasaturate chiar şi în modul default Adaptive display, însă poţi opta din setări şi pentru nuanţele AMOLED cinema (pentru filme), AMOLED photo şi Basic, însă ultimele două sunt nepotrivite, cel puţin pentru gusturile mele. Reprezentarea culorilor este fidelă, iar unghiurile de vizualizare sunt excelente (ceva de aşteptat, mai ales că ecranul este curbat în margini).

Ecranul curbat al lui S6 Edge Plus arata spectaculos

Ecranul curbat al lui S6 Edge Plus arată spectaculos

Pentru platforma hardware, Samsung a optat pentru chipsetul proprietar Exynos 7420 echipat cu procesor quad-core Cortex A53 de 1.5 GHz şi procesor quad-core Cortex A57 de 2.1 GHz, grafică Mali-T760MP8 şi 4 GB RAM. Vorbim despre un chipset disponibil inclusiv pe Samsung Galaxy S6 Edge, versiunea mai mică a lui Edge Plus, şi Samsung Galaxy S6.

Cred că este de la sine înţeles că, prin prisma acestor specificaţii, telefonul oferă o navigare cursivă indiferent de operaţiunile efectuate: este fluent în meniuri, în aplicaţii, în jocuri sau în programe multimedia.

Ecranul de mari dimensiuni permite o experienţă de lucru superioară atât la navigarea în browser pe internet, cât mai ales la vizionarea unor clipuri video sau în cadrul unor jocuri. Printre altele, m-am uitat fără probleme la filme Full HD şi HD în format MKV, WMV sau AVI, iar jocuri recente precum Need For Speed: No Limits sau Asphalt 8: Airborne funcţionează ireproşabil. În aceste cazuri, sistemul audio oferă un sunet puternic şi clar, chiar şi aproape de volumul maxim.

Există spaţiu suficient pentru jocuri: telefonul vine cu cel puţin 32 GB de memorie internă, care ar trebui să fie suficientă în cele mai multe cazuri.

Pentru pasionaţii de statistici, iată şi rezultatele pe care le-am obţinut în cele mai populare programe de benchmark:

Bun. Am văzut performanţele, dar până la urmă ce face acel ecran curbat?

Impresia mea iniţială a fost că vorbim strict de o idee inedită pentru design şi că, în practică, funcţiile ecranului Edge nu sunt atât de interesante. Totuşi, după ce te joci un pic prin setările “Edge screen”, lucrurile se schimbă în bine. În primul rând, printr-un swipe din marginea din dreaptă spre stânga accesezi două meniuri de scurtături: unul pentru contacte şi altul pentru aplicaţii, ambele afişate sub forma unor icon-uri circulare. Este o metodă practică de a accesa rapid alte aplicaţii sau de a suna pe cineva apropiat fără să ieşi din aplicaţia curentă. Merită însă să atrag atenţia că aceste meniuri rapid ar putea fi implementate şi pe telefoane cu ecran standard.

O altă funcţie utilă este ceea ce Samsung numeşte “Information stream”. Aici poţi seta ca pe curbura dreaptă sau stânga a ecranului să se afişeze anumite informaţii inclusiv atunci când ecranul este oprit. Astfel, când ai ecranul oprit, dai un swipe sus-jos-sus pe curbura ecranului şi îţi sunt afişate, iniţial, vremea, ora şi nivelul de încărcare a bateriei. Mai departe, cu swipe-uri succesive din dreaptă spre stânga ecranului curbat, primeşti informaţii rapide despre apelurile ratate şi mesajele necitite, numărul de paşi contorizaţi de S Health, evoluţia bursei sau ştiri preluate din Yahoo News.

Telefonul vine cu sistemul de operare Android 5.1.1 Lollipop care în mod cert va fi actualizat la Android 6.0 Marsmallow. Evident, terminalul foloseşte interfaţa proprietară TouchWiz, însă de data aceasta ai posibilitatea de a selecta dintr-o varietate de teme, disponibile după logarea într-un cont Samsung.

Spre deosebire de alte telefoane Samsung de top lansate în ultimii ani, S6 Edge Plus are ceva mai puţine aplicaţii preinstalate, însă chiar şi aşa există 319 aplicaţii şi servicii active pe telefon la pornirea iniţială. Multe dintre ele pot fi dezactivate, însă altele nu pot fi oprite. Samsung a păstrat şi propriul magazin de aplicaţii Galaxy Apps, care include şi câteva aplicaţii exclusive. Printre ele se numără şi Kick, o aplicaţie de fotbal care foloseşte informaţii preluate de la Opta Sports pentru a afişa o serie de statistici interesante despre meciuri, dar şi ştiri preluate de pe site-ul Goal.com.

Nu lipseşte nici Galaxy Gifts, un pachet de aplicaţii premium oferite gratuit pentru care în mod normal ar trebui să plăteşti. Printre ele se numără 6 luni de abonament la revista Economist şi publicaţia New York Times, 3 luni de abonament la Deezer sau un voucher de 15% reducere la contractarea unui serviciu de turism prin TripAdvisor.

Întrucât telefonul testat de noi este oferit de Orange, acesta include şi o serie de aplicaţii proprietare ale operatorului: Orange Antivirus este o versiune personalizată de Bitdefender, Orange Cloud este aplicaţia de stocare în cloud a operatorului, Fotbal Info este o aplicaţie cu ştiri şi rezultate din Liga 1, Orange Travel poate fi utilă în roaming, iar Orange Film te ajută să profiţi de promoţia pentru filme la cinema. My Network oferă o funcţie interesantă: îţi poate permite să setezi telefonul să se conecteze la reţeaua 4G în cazul în care aceasta este mai rapidă decât o conexiune Wi-Fi.

Aşa cum te poţi aştepta, conectivitatea este una completă: Wi-Fi AC, Bluetooth 4.2, GPS şi NFC. Telefonul suportă viteze 3G de până la 42 Mbps şi 4G de până la 300 Mbps, iar cei de la Orange ne-au oferit în pachet şi o cartelă SIM cu date. Viteza conexiunii 4G variază de la o zonă a Bucureştiului la alta, dar în general este foarte bună. Ce înseamnă asta într-un caz concret? Îţi spun doar atât: am descărcat cei peste 700 MB ai lui Need For Speed: No Limits în numai un minut şi 40 de secunde în zona Drumul Taberei.

Camera foto este unul dintre principalele avantaje ale telefonului, datorită calităţii foarte bune a fotografiilor realizate. Senzorul de 16 MP, care în format 4:3 realizează poze de maxim 12 MP, reuşeşte să redea fidel culorile, iar luminozitatea este bună. Iată câteva exemple:

Fotografiile macro au de asemenea o claritate spectaculoasă şi un nivel ridicat de detaliu:

Una dintre surprizele plăcute este funcţia HDR: nu numai că această funcţie îmbunătăţeşte calitatea imaginilor, dar acestea sunt realizate la fel de rapid că pozele obişnuite. Cu alte cuvinte, poţi folosi permanent funcţia HDR pentru o calitate şi mai bună a fotografiilor.

Poza realizata fara HDR (stanga) si cu HDR (dreapta)

Poză realizată fără HDR (stânga) şi cu HDR (dreapta)

Nu lipseşte nici funcţia de Panorama, deja o prezenţă obişnuită pe camerele foto ale smartphone-urilor:

Panorama realizata cu Galaxy S6 Edge Plus

Panorama realizată cu Galaxy S6 Edge Plus

Există şi funcţia Selective Focus, care îţi permite focalizarea unui obiect aflat în imediata apropiere a senzorului. Din păcate, este destul de greu să realizezi o astfel de fotografie (cred că am reuşit la la 5-a încercare), dar rezultatul este bun:

Poza realizata cu functia Selective focus

Poză realizată cu funcţia Selective focus

Probabil însă că cel mai mult îţi vor plăcea fotografiile realizate pe timp de noapte. În cazul acestora am fost surprins de nivelul redus de zgomot şi, cu unele mici excepţii inerente, de redarea corectă a paletelor de culori, inclusiv în prezenţa unui obiect luminos într-o anumită parte a cadrului:

Telefonul înregistrează în format 4K, însă noi îţi recomandăm să foloseşti mai degrabă rezoluţia Full HD, suficient de bună pentru astfel de clipuri filmate cu telefonul.

Nu numai calitatea fotografiilor este ridicată, ci şi cea a aplicaţiei cu care le realizezi. Aplicaţia porneşte rapid şi poate fi activată inclusiv cu un dublu-tap pe butonul de home, iar meniul este simplificat la maxim: setările pentru rezoluţie, LED Flash, HDR şi efecte sunt accesibile uşor din partea superioară a ecranului, fără să fie nevoie de alte tapuri, iar modurile de fotografiere sunt de asemenea simple: există doar Selective focus şi Panorama, iar multe altele, integrate anterior direct în aplicaţie şi mai puţin utile, pot fi descărcate separat. Există şi un mod Pro care îţi permite să controlezi nivelul de alb, ISO şi alte setări.

Fotografiile realizate cu S6 Edge Plus au o calitate foarte buna

Fotografiile realizate cu S6 Edge Plus au o calitate foarte buna

Telefonul foloseşte un acumulator Li-Ion cu capacitatea de 3.000 de mAh care nu poate fi înlocuit. Acesta oferă o autonomie rezonabilă. Astfel, cu ecranul aprins între 3 ore şi jumătate şi 4 ore, cu conexiunile Wi-Fi şi 4G active în permanenţă, cu 20-30 de minute de convorbiri şi o utilizare obişnuită bazată pe browsing, câteva filmuleţe pe Youtube şi 10-20 de minute de jocuri,bateria de va ţine circa o zi. Dacă nu foloseşti telefonul intensiv, mizezi mai mult pe 3G şi nu te joci, este posibil ca autonomia să ajungă la circa o zi şi jumătate, chiar şi două zile.

Acumulatorul beneficiază de funcţia fast charge şi se încarcă de la 10% la 100% în aproximativ o oră şi 10 minute.

Buitonul de Home include un cititor de amprente

Butonul de Home include un cititor de amprente

Ce scârţâie

Samsung Galaxy S6 Edge Plus nu are niciun defect major. Punct.

Totuşi, fiecare dintre noi este subiectiv atunci când vine vorba despre gadgeturi. Eu unul nu sunt fanul sticlei pe partea din spate a telefonului: lăsa senzaţia de fragilitate, atrage foarte uşor amprentele şi joacă şi nedoritul efect de oglindă.

În plus, oricât de mult mi-a plăcut ecranul Edge, am remarcat că telefonul este destul de incomod de apucat de pe birou atunci când este poziţionat normal, pe partea din spate. Asta se întâmplă pentru că lateralele sunt foarte subţiri, înclinate, şi alunecă uşor din mâini când încerci să prinzi dispozitivul în mână.

Atunci când eşti în browser şi citeşti articole, s-ar putea ca înclinarea textelor pe părţile laterale să nu-ţi placă. Mie mi-a plăcut efectul, însă mulţi prieteni nu au apreciat asta. Chestie de gusturi.

Spatele lui S6 Edge Plus seamana cu o oglinda care atrage amprente

Spatele lui S6 Edge Plus seamana cu o oglinda care atrage amprente

Mai sunt şi alte mici probleme: App Drawer-ul nu rămâne setat pe afişarea aplicaţiilor în ordine alfabetică, iar unele aplicaţii se opresc cu un mesaj de eroare, inclusiv Kick, dezvoltată special de Samsung.

De asemenea, toate aplicaţiile Orange au un design neactualizat la cerinţele estetice impuse de Android 5+, iar Orange Cloud a generat o notificare care a rămas blocată în centrul de notificări, fără posibilitatea de a o elimina.

Preţ Samsung Galaxy S6 Edge Plus şi disponibilitate

Samsung Galaxy S6 Edge Plus este disponibil în magazinele din România pentru aproximativ 3.600 lei.

La Orange, telefonul poate fi achiziţionat la un preţ mai bun în cazul în care optezi pentru un abonament. Astfel, dacă alegi un abonament Orange Pro 16 de 16 EUR/lună cu minute şi SMS-uri naţionale nelimitate şi 2 GB de internet, S6 Edge Plus costă 685 EUR, echivalentul a circa 3.100 lei. Pentru un abonament Orange Me 30 de 30 de EUR/lună cu 4.5 GB de internet preţul scade la 589 EUR, echivalentul a circa 2.650 lei.

Lista completă de preţuri pentru S6 Edge Plus, în funcţie de abonamentul preferat, o găseşti aici.

Samsung solicita un pret piperat pentru S6 Edge Plus

Samsung solicită un preţ piperat pentru S6 Edge Plus

Concluzii

Samsung Galaxy S6 Edge Plus este unul dintre cele mai bune telefoane lansate în ultima perioadă. Cu un design atractiv şi elegant, un ecran de calitate, performanţe de top în orice aplicaţie sau joc, şi o cameră foto excelentă, S6 Edge Plus oferă o experienţă frumoasă de lucru şi nu are niciun defect major.

Asta, desigur, dacă nu luăm în calcul preţul ridicat, care face ca S6 Edge Plus să fie cu numai 100 lei mai ieftin decât un iPhone 6 Plus.

Dacă îţi place foarte mult S6 Edge Plus, dar nu vrei să dai atâţia bani pe un telefon şi/sau îl consideri prea mare, te poţi orienta spre “fratele” său mai mic, Samsung Galaxy S6 Edge, care costă între 2.900 – 3.100 lei şi care oferă acelaşi design şi aceleaşi specificaţii tehnice (ok, are 3 GB RAM în loc de 4, dar…), într-o diagonală de 5.1”.

Pro

  • design inedit
  • cameră foto excelentă
  • performanţe de top

Contra

  • preţ piperat

1 comentariu

  1. Daniel

    26 octombrie 2015 la 12:15

    Sincer sa fiu nu o sa folosesti niciodata la maxim acele performante. Nu cred ca faci overclocking la 4GB de ram sau procesorul folosit intens, indiferent ce o sa faci cu el. Iar majoritatea dintre noi sa fim seriosi, vom face cateva poze cu el si raspunde la email, navigatie, social media. Iar pentru cateva detalii simple de genul pretul de 3.600 de lei este exagerat. Strict pararea mea.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri