GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Sony Xperia Z5, Z5 Compact şi Z5 Premium – tripleta japoneză

Autor: Echipa Giz.ro

Sony Xperia Z5, Xperia X5 Compact şi Xperia Z5 Premium sunt telefoanele de top ale producătorului japonez, care se adresează unei game diversificate de utilizatori în funcţie de preferinţele pentru diagonala ecranului.

Una dintre principalele critici aduse în permanenţă producătorilor de telefoane este diversitatea limitată a telefoanelor de top în ceea ce priveşte diagonala şi specificaţiile hardware.

Dacă Samsung, HTC şi Apple au optat pentru lansarea unor telefoane mai puternice cu diagonală mai mare, Sony încearcă să împace inclusiv utilizatorii care au nevoie de un terminal compact, dar cu specificaţii de vârf.

Acesta este motivul pentru care noua gamă de top a producătorului nipon include nu mai puţin de trei modele de telefoane care împart o bună parte dintre caracteristicile tehnice, dar care vin cu diferenţe în privinţa ecranelor.

Sony Xperia Z5, Z5 Compact si Z5 Premium

Sony Xperia Z5, Z5 Compact si Z5 Premium

Gama Sony Xperia Z5 – specificaţii comune:

  • chipset Qualcomm Snapdragon 810
  • procesor quad-core Cortex A53 de 1.5 GHz şi quad-core Cortex A57 de 2 GHz
  • 2 GB / 3 GB RAM
  • minim 32 GB memorie internă
  • cameră foto de 23 MP cu înregistrare video 4K
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi
  • sistem de operare Android 5.1.1 Lollipop

Funcţii importante

Deloc surprinzător, Sony a adoptat un design unitar pentru cele trei modele, în special pentru că spatele a rămas din sticlă, însă există câteva diferenţe: Z5 şi Z5 Compact au o ramă din aluminiu, în timp ce Z5 Premium are o ramă confecţionată din oţel. Sticla de pe spate are acum un aspect “îngheţat” care cel puţin teoretic ar trebui să ţină departe murdăria şi amprentele. Butonul de Power a fost redesenat şi include cititor de amprente. Z5 Premium vine şi într-o versiune de culoare Chrome al cărui spate reflectă mediul înconjurător şi joacă astfel rol de oglindă.

Spatele este tot din sticla, dar rezista mai bine la praf si apa

Spatele este tot din sticla, dar rezista mai bine la praf si apa

În funcţie de diagonala ecranului, cele trei telefoane au dimensiuni diferite: Z5 măsoară 146x72x7.3 mm şi cântăreşte 154 grame, Z5 Compact are 127x65x8.9 mm şi 138 de grame, iar Z5 Premium are 154.4×75.8×7.8 mm şi 180 de grame.

Toate cele 3 terminale sunt rezistente la apă şi praf datorită certificării IP68 (rezistă până la 30 de minute la o adâncime a apei de cel mult 1.5 metri).

Ecranul este un IPS Triluminos, dar este principalul element care diferenţiază cele 3 smartphone-uri. Z5 beneficiază de un display cu diagonală de 5.2” şi rezoluţie Full HD, în timp ce Z5 Compact mizează pe un ecran de 4.6” cu rezoluţie HD. Din acest punct de vedere, ambele rezoluţii sunt potrivite pentru diagonală pe care o reprezintă.

În schimb, Z5 Premium iese în evidenţă prin faptul că este primul smartphone cu display 4K (rezoluţie 3840×2160 pixeli). Chiar dacă diagonala este mai mare, de 5.5”, densitatea de 806 pixeli per inch este mult prea mare pentru un smartphone. De altfel, inclusiv rezoluţia QHD (2560×1440 pixeli) este considerată prea mare, iar rezoluţia 4K are de patru ori mai mulţi pixeli decât una Full HD. Fără îndoială, vorbim doar despre un truc de marketing fără un avantaj real pentru utilizatori şi cu dezavantajul unui consum mai ridicat de energie.

Sony Xperia Z5 Premium, primul smartphone cu ecran 4K

Sony Xperia Z5 Premium, primul smartphone cu ecran 4K

Toate cele 3 telefoane au o platformă hardware comună concentrată în jurul unui chipset Qualcomm Snapdragon 810, alcătuit din procesor quad-core Cortex A53 de 1.5 GHz şi quad-core Cortex A57 de 2 GHz şi grafică Adreno 430. Desigur, Snapdragon 810 este chipsetul refuzat de Samsung din cauza supraîncălzirii şi acelaşi care echipează şi HTC One M9, însă vorbim de o versiune îmbunătăţită care ar trebui să elimine cel puţin parţial această problemă.

Z5 şi Z5 Premium au la bord 3 GB RAM, în timp ce Z5 Compact se mulţumeşte cu numai 2 GB RAM, însă toate cele trei beneficiază de memorie internă de 32 GB cu posibilitate de extindere cu carduri microSD de până la 200 GB.

Aşa cum era de aşteptat, conectivitatea este una complet şi include Wi-Fi ac, 3G, 4G cu viteze de până la 300 Mbps sau NFC.

De departe, principală noutate a noii game de vârf comparativ cu generaţia precedentă este camera foto. Senzorul Exmor RS de ½.3” are 23 MP şi apertura f/2.0, iar focusul este foarte rapid: doar 0.03 secunde. Desigur, camera poate înregistra clipuri video în format 4K, iar interfaţa aplicaţiei a fost simplificată şi îmbunătăţită.

https://www.youtube.com/watch?v=OGqfFQdSbIw

Toate telefoanele au acumulator care nu poate fi înlocuit de utilizator, iar capacitatea acestuia diferă în funcţie de model. Campion este Z5 Premium cu o baterie de 3430 mAh, în timp ce Z5 mizează pe una de 2900 mAh. Cea mai mică este bateria lui Z5 Cmpact, care ajunge la 2700 mAh. Cel mai probabil, autonomia se va învârti în jurul unei zile, aşa cum se întâmplă cu cele mai multe telefoane de top de pe piaţă.

Le cumpărăm sau nu?

Dintre cele trei telefoane, Z5 Compact are cele mai mari şanse de succes, întrucât este unul dintre puţinele smartphone-uri cu diagonală mai mică de 5” care beneficiază de o platformă hardware de top, similară cu cea a “fratelui” său mai mare. Prin urmare, acesta va fi probabil preferatul celor care caut un telefon puternic, dar mai uşor de manevrat.

Lucrurile sunt mai complicate în cazul lui Z5 şi Z5 Premium, întrucât concurenţa este semnificativ mai puternică, mai ales aproape fiecare producător are câte două modele cu diagonale asemănătoare în portofoliu. Camera foto îmbunătăţită şi designul cu rama din aluminiu sau oţel pot reprezenta avantaje în fata rivalilor, însă în rest caracteristicile sunt în bună măsură similare.

Xperia Z5, telefonul de mijloc al gamei de top de la Sony

Xperia Z5, telefonul de mijloc al gamei de top de la Sony

Preţ Z5, Z5 Compact şi Z5 Premium şi disponibilitate

Z5 şi Z5 Compact vor fi disponibile pe piaţa începând cu luna octombrie 2015, în timp ce Z5 Premium va apărea în magazine începând din noiembrie.

Din păcate, Sony nu a oferit niciun fel de detalii cu privire la preţul de comercializare pentru cele trei telefoane. Dacă luăm în calcul preţurile predecesorilor şi ale rivalilor din momentul lansării, putem anticipa că Z5 va costa undeva între 3.000 – 3.200 lei şi că Z5 Premium va fi disponibil pentru 3.300 – 3.500 lei. Z5 Compact are un statut aparte, întrucât este unul dintre puţinele telefoane de top cu ecran de 4.6”, astfel că preţul va fi probabil apropiat de cel al lui Z5: 2.600 – 2.800 lei.

Video Sony Xperia Z5, Z5 Compact, Z5 Premium:

https://www.youtube.com/watch?v=PG2JLelx5qA

Concluzii

Sony şi-a actualizat seria de telefoane de top Xperia Z cu trei modele foarte asemănătoare ca design, dar totuşi cu suficiente diferenţe pentru a se adresa unei varietăţi de utilizatori cu pretenţii.

Fiecare telefon are practic targetul său: Z5 pentru cei care s-au obişnuit deja cu ecran de 5-5.2”, Z5 Premium pentru cei care preferă un phablet pentru a înlocui şi tableta şi Z5 Compact pentru cei interesaţi de un telefon mai uşor de manevrat şi de ţinut în buzunar.

Tu ce părere ai despre noile telefoane din gama Sony Xperia? Dacă ar trebui să alegi, pe care dintre cele trei le-au cumpăra şi care sunt motivele pentru care ai face asta în detrimentul rivalilor de la Samsung, HTC sau Apple?

26 comentarii

  1. gica

    7 septembrie 2015 la 11:59

    Daca nu li se sparg geamurile fara nici un motiv , cum se intampla la Z3 , oricare dintre ele ar fi foarte bun

    • marcu d

      12 septembrie 2015 la 16:36

      Ai avut tu o asemenea experienta sau … zici asa doar pentru ca nu iti permiti sa ti-l cumperi?

      • Bogdan

        13 februarie 2016 la 21:27

        Exact asa am pățit eu la z5 :)

    • Nik

      13 noiembrie 2016 la 13:11

      am de 2,5 ani Z2 si de 2 ani Z3, dar nu am avut nici cea mai mica problema .
      Oare sunt norocos? :)

  2. Marian

    10 septembrie 2015 la 21:54

    @gica: Cum adica „li se sparg geamurile fara niciun motiv” ? Detii un astfel de aparat (Xperia Z3) sau vorbesti din auzite ? Eu detin un astfel de aparat (Xperia Z3C), il folosesc fara husa de protectie sau bumper si nu mi s-a spart geamul. Sa fi nimerit eu un aparat cu sticla mai rezistenta ? In general, este bine sa vorbesti din experiente proprii si nu din „carti” !

    • Nicol

      6 iunie 2017 la 11:08

      Mie mi sa spart ecranul dar din vina mea , nu cred ca se poate sparge un ecran fara sa il scapi sau alte incidente…am pus alt ecran si merge super nu am avut probleme, acum am un sony z5 premium, foarte multumita, la un pret convenabil, nu optez pt tele scumpe care de fapt in mare parte sunt la fel,mici detalii le diferentiaza si marca ..

  3. gica

    11 septembrie 2015 la 13:54

    L-as alege ( daca as sti ) pe cel la care nu-i crapa ecranul fara motiv ca la Z3

    • Marian

      15 septembrie 2015 la 21:50

      @gica: Dupa nume si comment cam pari „gica contra” nu „gigi contra” ! Ti s-a intamplat tie sau vorbesti din auzite ? Nu de alta dar noi, posesorii de Xperia Z3, nu ni s-a crapar ecranul !

  4. Marius

    17 noiembrie 2015 la 11:56

    Am și eu Z5 compact și se încinge nu tine bateria o dezamăgire uneori când filmez în 4k se oprește camera automat și zice ca sa încălzit,după o ora de utilizare la performanta maxima mai am mai puțin de 40 la suta baterie.

    • Cris

      28 noiembrie 2015 la 22:48

      Si eu am Z5 compact dupa ce am avut z3 compact, samsung s5,s6. Mai bun decat toate, iar la capitolul baterie le bate de departe pe toate.

  5. Adina

    1 decembrie 2015 la 13:10

    Eu am un Z1 compact si sunt foarte multumita, cazut pe scari, scapat in cafea, uitat cu lanterna pornita si merge f bine. Predecesorul lui a fost un S3, al cauit baterie nu tinea mai mukt de o zi, puteai sa tragi un pui de somn pana intra pe o pagina sau intr-o aplicatie. Asa ca urmatorul meu telefon va fi Z5 compact

  6. andrei

    5 decembrie 2015 la 13:59

    Z5 sau Z5 compact ? trecend de la iph 6 la sony
    dpdv al dimensiunilor… voi ce ati alege?

    • andrei

      6 aprilie 2016 la 15:04

      Z5

  7. grigore antonio

    10 ianuarie 2016 la 17:18

    totusi nu e mare diferenta intre sony xperia z5 sau zperia z5 compact

  8. Arriaga

    10 ianuarie 2016 la 17:28

    Eu am un telefon xperia z3 si nam avut probleme cu el dinpotriva sticla de pe spatele telefonului e foarte rezistenta la fel si ecranul de pe fata telefonului e foarte rezistenta

    • Prundaru Vasile

      8 februarie 2016 la 20:54

      vasile si eu am z3 compact as multumit de el cu o problema la suportul casti audio se antrerupe conexiunea…

    • Nicol

      6 iunie 2017 la 11:12

      Mie mia scapat pe jos z3 si sa spart ecranul, nici un telefon nu poate fi din fier , exclus, se intampla deci…

  9. Pedro

    15 februarie 2016 la 16:07

    Eu am Sony experia Z5 premium și sunt foarte multumit de el este un telefon foarte bun și ușor de utilizat

    • Maria

      23 aprilie 2016 la 17:47

      spune te rog daca se incalzeste ,am in plan sa-l achizitionez dar as vrea sa aflu mai multe despre el .Multumesc anticipat

    • andrei

      13 decembrie 2016 la 22:14

      mi-am cumparat si eu un z5 premium in februarie si de 2 sapt ii stricat, l-am trimis la service-return in garantie si dupa doua zile ma anunta ca telefonu l-au scos din garantie si nu il repara… vor sa le dau 2166 lei pentru reparatie ''placa de baza si carcasa''

  10. Pedro

    15 februarie 2016 la 16:13

    Am avut z3 dar are probleme grave.se încălzea repede nu mai vedeam pe display trebuia sa îl închid de mai multe ori și sa îl aprind ca sa pot sa intru în meniu dar când îl blocam la fel nu mai vedeam pe display asa ca am renunțat la el.

  11. cristi jurca

    17 februarie 2016 la 15:30

    Din puncutul meu de vedere are o camera foto-video performanta'4k' insa este singurul lucru pe care-l avantajeaza, dar procesorl sau are o performanta mult prea scazuta scazuta, ce lasa de dorit. Iar pretul sau este mult prea ridicat din cauza procesorului .

  12. Claudiu

    24 aprilie 2016 la 17:10

    Dețin un Sony z5 și nu sunt mulțumit. Era mai ok z2 care l-am avut. Bateria tine la z5 în jur de 14 ore (butonat normal, net pornit non stop, vb foarte putin),iese din aplicații, se blochează singur, răspunde la comenzi cu întârziere, mai multe… Poate android 6.0.1 rezolva aceste probleme când o sa apară. Cumpărat din Spania

  13. Ion

    4 iunie 2016 la 18:38

    De la Nokia (model destul de performant) am trecut pe sony pentru că nu vroiam să fiu ca toți cocalarii -posesor de aifon.
    Prima dată am avut un z3. Frate-miu și-a luat apoi z3+ (tot ăla doar ca un pic mai comod de ținut în mînă)
    Eu pe al meu z3 l-am accidentat la muncă( era în buzunarul de la spate, am căzut pe el. S-a spart sticla de pe spate dar a funcționat încă juma de an foarte bine.. Între timp a adunat lovituri și căzătur și a început a face figuri..se închidea display-ul -trebuie sa zic că telefonu era cam îndoit-curbat… L-am dus la reparat da nu prea a reușit nenea sa-l readucă la condiția din fabrică..deși merge bine.

    M-am hotărît să trec la următorul nivel
    Z5 premium…-extraordinar de deștept telefon. Bie, meniul acelaș, dar ultima versiune de android e bună de tot.
    Telefonul-mișcă foarte bine ca și modelele precedente de altfel.
    Bateria ține cam la fel ca modelele precedente (depinde ce faci și cu el)
    Se încălzește relativ repede ca si toate modelele sony, deși la z5 au incercat ceva idei mai radicale…nu prea eu reușit să-l țină rece…probabil se încinge mai greu..dar tot se incălzește

  14. Dinu

    11 august 2016 la 15:31

    Am și eu un sony z5 codat pe softbank japonia îmi spune cineva unde pot decoda acest telefon

  15. Art Hur

    5 iulie 2018 la 11:43

    Sunt posesorul unui Sony Xperia Z5 și pot sa spun ca după un an de zile de la achiziționarea lui sunt foarte mulțumit! L-am scăpat de două ori pe beton,la serviciu 8-}, din fericire, pt mine, a rămas intact. După ce filmez timp de aproximativ 25-30 minute se supraincalzeste destul de mult dar nu am avut probleme din acest motiv. După părerea mea, este un dispozitiv care ma mulțumește!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri