GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Nexus 5X sau Samsung Galaxy S6, HTC One M9, Sony Xperia Z5 – ce să aleg?

Autor: Echipa Giz.ro

Segmentul telefoanelor de top cu sistemul de operare Android este foarte aglomerat: Nexus 5X, Samsung Galaxy S6, HTC One M9 şi Sony Xperia Z5 sunt printre cele mai populare astfel de terminale.

Fiecare dintre ele beneficiază de ecrane cu diagonale de aproximativ 5”, platforme hardware performante şi camere foto de calitate, astfel că funcţionează bine în cea mai mare parte a timpului.

Prin urmare, misiunea utilizatorului final de a alege un produs în detrimentul altor devine foarte dificilă. Preţul reprezintă în mod cert un criteriu important de selecţie, însă există şi alţi factori care contribuie la o decizie finală, cum ar fi designul sau personalizarea Androidului.

În acest articol îţi prezentam principalele caracteristici ale telefoanelor de top şi modul în care acestea încearcă să iasă în evidenţă pentru a atrage atenţia cumpărătorilor.

Cele patru smartphone-uri de top de 5"

Cele patru smartphone-uri de top de 5″

Specificaţii tehnice

Iată principalele caracteristici tehnice ale celor patru telefoane din această comparaţie:

Nexus 5XGalaxy S6HTC One M9Xperia Z5
Ecran5.2”, FHD5.1”, QHD5”, FHD5.2”, FullHD
ChipsetS808Exynos 740S810S810
ProcesorA53 si A57A53 si A57A53 si A57A53 si A57
GraficaAdreno 418Mali-T760MP8Adreno 430Adreno 430
RAM2 GB3 GB3 GB3 GB
Memorie16 GB32 GB32 GB32 GB
Conectivitate4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi
Camera foto12 MP, 4K16 MP, 4K20 MP, 4K23 MP, 4K
Acumulator2700 mAh2550 mAh2840 mAh2900 mAh
OSAndroid 6.0Android 5.1Android 5.1Android 5.1
Dimensiuni147×72.6×7.9143.4×70.5×6.8144.6×69.7×9.6146x72x7.3
Greutate136 grame138 grame157 grame154 grame

Funcţii importante

Materialele de construcţie sunt dintre cele mai diverse în rândul acestor telefoane. Nexus 5X foloseşte o carcasă din policarbonat, în timp ce HTC One M9 este realizat din aluminiu. În schimb, Samsung Galaxy S6 şi Sony Xperia Z5 au ales să realizeze carcasa spate din sticlă, ceea ce înseamnă o retenţie mai mare de amprente şi murdărie, dar şi o fragilitate sporită la utilizare. Toate au un format elegant, unibody, care pe de altă parte nu permite înlocuirea acumulatorului.

Din punct de vedere al dimensiunilor, cele patru sunt foarte asemănătoare, cu diferenţe mai mici de un milimetru, însă greutatea diferă destul de mult: dacă 5X şi S6 au sub 140 de grame, celelalte două trec cu uşurinţă de pragul de 150 de grame.

La ecran, diferenţele apar mai degrabă la tehnologiile folosite, întrucât diagonala este de 5” – 5.2”, iar trei dintre terminale au rezoluţie Full HD. Samsung a preferat să doteze SGS6 cu rezoluţie QHD, una care în practică este greu de diferenţiat comparativ cu Full HD. Prin urmare, produsul sud-coreean nu are neapărat un avantaj la acest capitol. SGS6 are un ecran SuperAMOLED potrivit pentru cei care preferă culori mai săturate, în timp ce One M9 şi Z5 mizează pe variaţiuni de LCD (SuperLCD3, respectiv IPS).

Nexus 5X este cel mai nou telefon de top

Din punct de vedere al platformelor hardware, diferenţele existente sunt mai degrabă minore. Galaxy S6 a renunţat la Qualcomm în favoarea unui chipset proprietar Exynos 7420 care utilizează aceleaşi procesoare ARM quad-core ca şi chipsetul Qualcomm Snapdragon 810 regăsit în interiorul lui M9 şi Xperia Z5, astfel că performanţele sunt asemănătoare, mai ales că toate trei au câte 3 GB RAM.

La prima vedere, Nexus 5X pare uşor defavorizat, întrucât mizează pe un chipset Qualcomm Snapdragon 808 şi pe “numai” 2 GB RAM. Cu toate acestea, vorbim despre o platormă hardware puternică, iar în practică diferenţele ar trebui să fie mai degrabă minore. Din păcate, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre capacitatea minimă de memorie: 5X oferă doar 16 GB în versiunea de bază, cantitate care începe să devină insuficientă pentru utilizatorii de top, mai ales că toate celelalte trei smartphone-uri încep de la 32 GB.

Conecitivitatea este la înălţime din partea tuturor producătorilor, cu Wi-Fi, 3G, 4G cu viteze de până la 300 Mbps, bluetooth, GPS cu Glonass şi NFC.

Camera foto a suferit schimbări importante în cazul a două dintre cele patru telefoane. În urma numeroaselor critici primite pentru One M7 şi One M8, HTC a renunţat la camera UltraPixel în favoarea unui senzor obişnuit de 20 MP, care nici el nu obţine însă performanţe adecvate acestui segment. Sony a introdus de asemenea modificări importante şi atacă piaţa cu un senzor de 23 MP, în timp ce Galaxy S6 foloseşte o cameră mai “pământeană” de 16 MP. Ca de obicei, Nexus stă cel mai modest la acest capitol, întrucât senzorul de pe 5X are 12.3 MP. În trecut, telefoanele lansate sub brandul Google au fost criticate pentru calitatea modestă a fotografiilor.

Sony Xperia Z5 are cel mai mare senzor: 23 MP

La nivel software, Nexus 5X este primul care foloseşte noul sistem de operare Android 6.0 Marshmallow, în timp ce restul folosesc pentru moment Android 5.x Lollipop, însă vor primi actualizarea la ultima versiune, mai devreme sau mai târziu.

Principalul avantaj al lui Nexus 5X la acest capitol este Androidul curat, fără interfeţe personalizate şi fără alte aplicaţii preinstalate, cu excepţia celor de la Google. Sony se apropie cel mai mult de această experienţă cu Z5, însă Galaxy S6 a personalizat puternic interfaţa prin TouchWiz, în timp ce HTC Sense “tronează” pe One M9, fiecare cu avantajele şi dezavantajele sale.

Galaxy S6 aduce cea mai mare diferenta de design

Autonomia rămâne şi în prezent una dintre principalele probleme, iar producătorii contribuie la aceasta prin preferinţa pentru o grosime cât mai mică în detrimentul unui acumulator mai mare.

Aşa se face că cei 2550 mAh ai lui Xperia Z5, cei 2700 mAh ai lui Nexus 5X şi cei aproximativ 2900 mAh ai lui SGS6 şi One 9 sunt suficienţi pentru a zi obişnuită de lucru şi, eventual, poate ceva mai mult, în funcţie de gradul de activitate.

Pe lângă cele patru telefoane, LG G4 ar putea fi inclus în aceeaşi categorie: are chipset Qualcomm Snapdragon 808, 3 GB RAM, 32 GB de memorie internă, cameră foto de 16 MP şi acumulator de 3.000 mAh. Elementul care îl diferenţiază cel mai mult este ecranul IPS cu diagonala de 5.5”, care îl plasează mai degrabă în lupta cu phableturile de 5.7” de la Samsung şi, eventual, cu iPhone 6S Plus.

HTC, primul mare producator care a mizat pe chipset Snapdragon 810

Preţ şi disponibilitate

Dintre cele patru smartphone-uri, doar două sunt deja disponibile pe piaţa din România. Samsung Galaxy S6 costă 2.600 lei, în timp ce HTC One poate fi achiziţionat de asemenea pentru 2.600 lei. Sony Xperia Z5 va apărea pe pieţele europene în luna octombrie 2015 pentru 3.000 – 3.200 lei, în timp ce Nexus 5 va fi disponibil, cel mai probabil, pentru 2.200 – 2.300 lei.

Astfel, din punct de vedere al costurilor, Nexus 5X va fi fără îndoială cea mai bună alegere, întrucât este mai ieftin decât toţi ceilalţi rivali, chiar dacă unii dintre ei au apărut cu circa 6 luni mai devreme.

Concluzii

Fanii telefoanelor de top au la dispoziţie numeroase alternative pentru a alege smartphone-ul potrivit, indiferent că preferă un dispozitiv realizat din sticlă, metal sau plastic.

Dacă platformele hardware sunt în mare parte similare, alegerea unui telefon în detrimentul celorlalte se va face preponderent în funcţie de design, funcţiile suplimentare (sau nu) aduse sistemului de operare Android sau a performanţelor camerei foto.

Nu în ultimul rând, preţul va avea un rol important în decizia finală, mai ales că la acest capitol diferenţele sunt în continuare foarte mari, atât pentru că gama Nexus vizează costuri mai mici, cât şi pentru că unele produse sunt deja pe piaţa de câteva luni.

2 comentarii

  1. Adi Pop

    30 septembrie 2015 la 22:36

    Ca si design mai tot timpul am fost atras de HTC insa displayul foarte colorat si sharp al Samsungului ma face mereu sa il cumpar. E drept ca, culorile nu sunt clee mai realiste insa imi place efectul.
    Dupa cum spune si concluzia, alegerea tine mai mult de preferinte personale decat de performantele aparatelor.

  2. andi ferdinand

    1 noiembrie 2015 la 07:13

    Am eu un samsung galaxy 6 luat cu 3000 lei acum cateva luni. Cred ca merita telefonul, insa, e prea scump. Si SG edge plus la 3500 actualmente e scump. Au numeroase dezavantaje ca spatele de sticla, bateria mica care desi daca o folosesti zilnic cateva ore, te tine la 1-2 zile pt navigare pe net si video clip sau film. cred ca un samsung galaxy 7 care ar arata ca edge+, cu o baterie de 5000-7000 mAp si un pret de 3500-4000 roni ar fi rentabil pe termen lung.:D

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri