GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Zenfone 4 și Zenfone 4 Pro: specificații, prețuri și păreri

Autor: Echipa Giz.ro

Gama Zenfone a celor de la Asus a ajuns la cea de-a patra generație, iar producătorul taiwanez a prezentat nu mai puțin de 6 modele dedicate unei game largi de utilizatori.

Cel puțin teoretic, modelul de referință al noii game este Asus Zenfone 4, întrucât acesta se bucură de cea mai mare promovare din partea producătorului.

Cel mai probabil, această decizie a fost luată ca urmare a faptului că Zenfone 4 este modelul cu un raport preț-performanță echilibrat, însă în practică adevăratul flagship poartă numele Asus Zenfone 4 Pro.

Acesta din urmă este de departe cel mai bine echipat din noua gama Zenfone, în special din punct de vedere hardware, dar și din punct de vedere al construcției.

Asus Zenfone 4 Pro

Specificații Asus Zenfone 4 Pro

  • ecran: 5.5 inch, 1920 x 1080 pixeli, AMOLED, Gorilla Glass
  • procesor: Qualcomm Snapdragon 835, Adreno 540
  • memorie: 6 GB RAM
  • memorie internă: 64 GB, extensibilă
  • cameră foto duală: 12 MP, frontală 13 MP
  • conectivitate: 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, bluetooth 4.0
  • sistem de operare: Android 7.1.1 cu ZenUI
  • acumulator: 3.600 mAh, nedetașabil
  • dimensiuni: 156.9 x 75.6 x 7.6 mm
  • greutate: 175 grame
  • altele: Dual SIM

Funcții importante la Asus Zenfone 4 Pro

Asus Zenfone 4 Pro nu aduce schimbări majore de design comparativ cu predecesorii săi: vorbim despre un design unibody cu o parte frontală dominată de ecran și un buton de home amplasat central sub display, așa cum se întâmplă în cazul unor numeroase modele de telefoane Samsung.

Spatele terminalului este lucios și, cu excepția logo-ul Asus poziționat central, se remarcă doar modulul camerei foto, amplasat oarecum neinspirat în colțul din stânga-sus. Terminalul are o grosime de 7.6 milimetri, însă greutatea este destul de ridicată: 175 de grame.

În cazul ecranului, Asus a optat pentru un AMOLED cu diagonala de 5.5 inch și rezoluție Full HD. Știm că aproape toți producătorii majori lansează în prezent flagship-uri cu rezoluție QHD sau derivate ale acesteia, însă în practică rezoluția Full HD este mai mult decât suficientă inclusiv în cazul unor telefoane cu ecran mare.

Platforma hardware este una de top, întrucât taiwanezii au optat pentru chipsetul Snapdragon 835, cel mai puternic din portofoliul Qualcomm și unul dintre cele mai performante ale momentului. Chipset-ul are în componență două procesoare quad-core: Kyro de 2.45 GHz și, respectiv, 1.9 GHz, în timp ce de partea grafică se ocupă un chip Adreno 540. Memoria este una foarte generoasă, întrucât Zenfone 4 Pro beneficiază de 6 GB RAM, în timp ce memoria internă este de 64 GB și poate fi extinsă cu carduri microSD de până la 256 GB.

La fel ca toți ceilalți producători, Asus pune de asemenea accent pe performanțele camerei foto. În cazul lui Zenfone 4 Pro avem de-a face cu un sistem dual camera cu doi senzori. Primul dintre ei este folosit pentru realizarea propriu-zisă a fotografiilor și are 12 MP și stabilizare optică a imaginii, în timp ce al doilea are 16 MP și este utilizat pentru a oferi un zoom optic de 2x, ceea ce teoretic îți va permite să realizezi fotografii cu o calitate superioară. Și acest senzor beneficiază de stabilizare optică a imaginii.

Camera foto este capabilă să înregistreze clipuri video în format 4K, în timp ce camera frontală pentru selfie-uri are 8 MP.

Dimensiunea mare a ecranului a permis celor de la Asus să integreze un acumulator Li-Ion cu o capacitate generoasă de 3.600 mAh, una rar întâlnită chiar și în cazul concurenților direcți mai puternici. La fel ca și în cazul acestora, bateria nu este detașabilă, însă cel puțin ar trebui să-ți ofere o autonomie de măcar o zi, poate o zi și jumătate, în cazul unei utilizări obișnuite.

Din punct de vedere software, Zenfone 4 Pro este echipat cu Android 7.1.1 Nougat, peste care Asus a implementat interfața proprietară ZenUI, una destul de puțin intuitivă și plină de aplicații inutile. Să sperăm că ZenUI 4.0, despre care Asus spune că este în plin proces de dezvoltare, va sta ceva mai bine la acest capitol.

Spre deosebire de Zenfone 4 Pro, Zenfone 4 este ușor de recunoscut datorită cercurilor concentrice prezente pe spate, la fel ca în cazul gamei de laptopuri Zenbook. În schimb, platforma hardware este mai modestă, întrucât poți opta între chipseturile Snapdragon 630 și 660. În cazul camerei foto, cel de-al doilea senzor are rolul de a-ți permite să realizezi fotografii cu un unghi de deschidere mai mare, de 120 de grade.

Asus Zenfone 4 Selfie și Zenfone 4 Selfie Pro

A doua serie din gama Zenfone 4 este dedicată pasionaților de selfie-uri. Astfel, camera principală are 16 MP, în timp ce cameră secundară este duală și alcătuită dintr-un senzor de 24 MP și unul de 5 MP (în cazul lui Zenfone 4 Selfie Pro), respectiv dintr-un senzor de 20 MP și unul de 8 MP (în cazul lui Zenfone 4 Selfie). În rest, specificațiile sunt de nivel mediu, întrucât Zenfone 4 Selfie Pro mizează pe un chipset Snapdragon 625, în timp ce Zenfone 4 Selfie are un Snapdragon 430.

Asus Zenfone 4 Max și Zenfone 4 Max Pro

Cea de-a treia serie Zenfone 4 este adresată persoanelor care apreciază telefoanele cu baterie cât mai mare. Zenfone 4 Max are un acumulator de 4.100 mAh, în timp ce cel disponibil pe Zenfone 4 Max Pro are 5.000 mAh. Cele două telefoane pot fi cumpărate cu chipseturi Snapdragon 425 sau 430.

Îl cumpărăm sau nu?

Asus Zenfone 4 Pro este fără îndoială un smartphone de top atractiv. Chiar dacă nu se poate compara cu Galaxy S8, designul este unul modern, iar platforma hardware este una de vârf, mai ales că beneficiază de 6 GB RAM. În plus, acumulatorul are o capacitate generoasă, iar camera foto duală promite rezultate bune, care trebuie însă confirmate și în practică.

Concurența în segment este însă una foarte puternică. De la Samsung Galaxy S8 la HTC 11 și de la Huawei P10 la LG G6, toate vor o felie din segmentul de top. Practic, pentru a compensa cu brandurile puternice cu care concurează, Asus trebuie să vină cu un preț competitiv, așa cum se întâmplă de altfel și în cazul lui Nokia 8.

Asus Zenfone 4

Preț și disponibilitate

Din păcate, Asus nu a oferit informații detaliate despre disponibilitate și prețuri. De exemplu, data de lansare este învăluită în ceață, însă cel puțin știm că Asus Zenfone 4 Pro va costa circa 600 de dolari, echivalentul a aproximativ 510 euro, astfel că în România ne putem aștepta la un preț de circa 2.300 lei.

Între timp, Asus Zenfone 4 va costa 400 de dolari (340 de euro), adică aproximativ 1.500 de lei în România.

Concluzii

Prin noua serie Zenfone 4, Asus face un pas decisiv pentru a oferi un smartphone de top, atât din punct de vedere al designului și construcției, cât mai ales a platformei hardware și a ansamblului folosit pentru camera foto.

Prețul competitiv ar trebui să reprezinte un alt avantaj al modelului taiwanez în lupta cu modele semnificativ mai populare și consacrate, dar pentru care trebuie să plătești sume mai mari de bani.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri