GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Samsung Galaxy Note 8 review: etalon de performanță

Testat pe data de 21 septembrie 2017
Pe scurt: Samsung Galaxy Note 8 este un smartphone premium cu performanțe de top. Camera foto duală și stylus-ul integrat nu justifica însă neapărat prețul ridicat comparativ cu Galaxy S8+.
Produs testat: Samsung Galaxy Note 8   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4.5/5    Pret: 4500 Lei

3 ani au trecut de când fanii europeni ai phableturilor au avut parte oficial de un terminal din seria Note de la Samsung. După lansarea lui Note 4 din 2014, sud-coreenii nu au comercializat Note 5 pe Bătrânul Continent, iar trecerea directă la Note 7 s-a dovedit în cele din urmă un fiasco din cauza problemelor cu bateria.

Pe lângă larga disponibilitate în Europa, Samsung Galaxy Note 8 promite să fie scutit de orice defecțiuni de natură hardware și să reprezinte în sfârșit un terminal demn de luat în seamă de cei care preferă phableturile, fie ele și cu stylus.

Totuși, există două motive principale pentru care potențialul lui Note 8 ar putea fi afectat chiar de sud-coreeni: pe de o parte, phabletul este foarte asemănător ca design și specificații cu Samsung Galaxy S8+, iar pe de altă parte este semnificativ mai scump decât acesta din urmă.

Principalele avantaje ale lui Note 8 comparativ cu S8+ sunt stylus-ul cu o utilitate discutabilă și camera foto duală. Sunt însă aceste două caracteristici suficiente pentru a asigura succesul lui Note 8? Aflăm împreună din acest review.

Specificații tehnice Samsung Galaxy Note 8

  • ecran: 6.3 inch, S-AMOLED, 2960 x 1440 pixeli, Gorilla Glass 5
  • procesor: Exynos 9 Octa 8895, 4x M2 Mongoose, 4x ARM Cortex-A53, Mali-G71 MP20
  • memorie: 6 GB RAM
  • memorie internă: 64 GB, MicroSD (maximum 256 GB)
  • cameră foto: dual 12 MP, PDAF, F/1.7, OIS, înregistrare UHD, frontal 8 MP, F/1.7
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0
  • sistem de operare: Android 7.1.1 Nougat
  • acumulator: Li-Ion de 3.300 mAh, nedetașabilă
  • dimensiuni: 162.5 x 74.8 x 8.6 mm
  • greutate: 195 grame
  • altele: USB 3.1 Type-C, senzor amprentă, scanner iris, scanner puls, NFC, încărcare rapidă

Ce ne-a plăcut

La prima vedere, Note 8 este aproape identic cu Galaxy S8+. Principala diferență la nivel de design este dată de marginile ceva mai colțuroase, comparativ cu cele rotunjite ale “fratelui” său. În rest, vorbim despre utilizarea acelorași materiale de calitate și de un ecran care ocupă peste 83% din partea frontală. La fel ca și în cazul seriei S, butonul clasic de sub ecran a dispărut și a fost înlocuit cu clasicele taste virtuale la care apelează practic toți ceilalți mari producători de telefoane cu Android.

Spatele este de asemenea acoperit cu sticlă protejată de Gorilla Glass 5, iar părțile laterale sunt metalice. Cel puțin în cazul versiunii de test Midnight Black, alegerea culorilor este foarte inspirată, întrucât întregul telefon este negru și are o nuanță mai închisă decât în cazul lui Galaxy S7. În plus, calitatea exemplară a construcției face ca telefonul să fie cu adevărat unibody: chiar și atunci când îl pipăi pe toate părțile, este greu să sesizezi când treci de ecran și ajungi pe spate. Deloc surprinzător, telefonul este rezistent la apă și praf în limitele generoase ale standardului IP68.

Butonul de Power a rămas pe dreapta, iar cele de volum au fost unificate și rămân pe stânga, acolo unde se află și butonul special pentru asistentul Bixby, care mai nou poate fi dezactivat, dar nu și personalizat pentru o altă aplicație. Poate cu ocazia unui update viitor.

În ciuda dimensiunilor generoase și a sticlei de pe spate, phabletul are o aderență decentă și stă bine în mână, însă cei cu palme mici l-ar putea considera incomod. Stylus-ul, sau S-Pen-ul, așa cum este el numit oficial, este integrat ca de obicei în partea dreaptă și are un mecanism eficient de scoatere, printr-o simplă apăsare pe acesta. În plus, în cazul în care pleci cu telefonul fără el, vei primi o notificare pe ecran că stylus-ul nu se află prin preajma ta.

Dacă în trecut telefoanele dual-SIM reprezentau o raritate în rândul producătorilor A-list, lucrurile s-au schimbat atât de mult încât, pe piața din Europa, Note 8 este disponibil doar în varianta dual-SIM hibrid, cu un slot pentru nano-SIM și încă un slot în care poți integra fie o altă cartelă nano-SIM, fie un card de memorie microSD.

 

Despre ecran avem de asemenea numai cuvinte de laudă. Samsung a implementat un display SuperAMOLED cu diagonală de 6.3 inch, adică cu numai 0.1 inch mai mare decât cel prezent pe S8+. În rest, ecranul este practic identic cu cel de pe S8+: are rezoluție maximă 2960 x 1440 pixeli, oferă o luminozitate ridicată, culori naturale, contrast puternic și unghiuri bune de vizualizare. Există suport inclusiv pentru redarea conținutul HDR de pe platforme de streaming precum Netflix prin intermediul soluției Mobile HDR Premium oferite de UHD Alliance. Toate aceste calități sunt cu atât mai bine evidențiate cu cât ecranul are dimensiuni mari, element care reprezintă un avantaj din acest punct de vedere.

Desigur, nu lipsesc nici celelalte elemente disponibile pe seria S8: există funcție de filtrare a luminii albastre, utilă când folosești telefonul într-o cameră întunecată, întrucât oferă o protecție superioară pentru ochi. La rândul ei, funcția Always On Display permite inclusiv afișarea unei imagini pe fundal sau numele piesei pe care o asculți. Noutățile sunt interesante, însă “costă” circa 1% din baterie pe oră.

De asemenea, ecranul are același format 18.5:9, unul mai puțin adecvat clipurilor FullHD de pe Youtube. Nu în ultimul rând, rezoluția ecranului poate fi schimbată. Astfel, poți încerca așa-numita rezoluție Full HD+ de 2.220×1080 pixeli și chiar HD+ de 1.480×720 pixeli. Dacă în cazul rezoluției Full HD+ diferențele comparativ cu rezoluția standard sunt aproape insesizabile, nu îți recomand să setezi rezoluția HD+, întrucât aceasta va afișa imagini și texte destul de pixelate.

Din punct de vedere hardware, Galaxy S8+ este echipat cu un chipset proprietar Exynos 9 Octa 8895 cu procesor quad-core M2 Mongoose cu frecvența de 2.3 GHz și un procesor quad-core ARM Cortex-A53 de 1.7 GHz, la care se adaugă grafica Mali-G71 MP20 și 4 GB RAM. Vorbim despre un chipset disponibil în versiunea europeană a telefonului care oferă performanțe mai mult sau mai puțin egale cu cele ale chipsetului Snapdragon 835, noul vârf de gamă al celor de la Qualcomm, iar rezultatele sunt pe măsură.

La acest capitol nu sunt prea multe aspecte de menționat, întrucât performanțele din utilizarea de zi cu zi sunt conform așteptărilor: telefonul rulează fluent prin meniuri, prin lista de aplicații recente, în aplicații, jocuri sau la redarea fișierelor multimedia. Iată și rezultatele obținute în diverse programe de benchmark:

La capitolul multimedia o contribuție importantă o au și căștile incluse în pachet. Vorbim despre căști in-ear AKG, unul dintre brandurile Harman, compania achiziționată recent de Samsung. Acestea stau bine în urechi și au un cablu realizat din material textil, iar calitatea sunetului este foarte bună, poate și datorită izolării mai bune a zgomotelor ambientale.

Versinea de bază oferă 64 GB memorie, însă poți opta și pentru versiunile de 128 GB și 256 GB, iar la nevoie poți apela și la un card microSD cu capacitatea de până la 256 GB.

Interfața grafică Grace UX este de asemenea împrumutată de la seria S, care a introdus schimbări pozitive comparativ cu vechiul și puțin apreciatul TouchWiz de pe defunctul Note 7. Partea bună este că software-ul seamănă acum mai mult cu designul clasic al Androidului, întrucât fundalurile meniurilor sunt albe, iar fonturile sunt mai lizibile. Una dintre noutățile majore pentru un utilizator clasic de Samsung este integrarea în ecran a tastelor pentru home, back și aplicații recente, așa cum procedează toți ceilalți producători de telefoane cu Android, iar tasta home suportă acum și funcția 3D Touch. De exemplu, poți porni ecranul printr-un tap prelungit în locul în care știi că este tasta home, chiar dacă aceasta nu este vizibilă. În plus, tastele pentru back și aplicații recente pot fi schimbate între ele.

Meniul de setări continuă să fie unul aglomerat, însă funcția de căutare își face treaba foarte bine, iar Samsung a introdus și câteva sugestii mai mult sau mai puțin utile. În mod default, Samsung a preluat modelul altor producători și a ascuns butonul prin care poți accesa lista completă a aplicațiilor instalate pe telefon. Practic, sud-coreenii au copiat modelul întâlnit pe telefoanele Pixel și Moto G5, prin care accesul la lista aplicațiilor se face printr-un swipe de sus în jos sau de jos în sus pe homescreen. Dacă ești utilizator fidel de Samsung, s-ar putea ca acest mod de acces să-ți creeze confuzii, însă poți oricând să reintroduci butonul dedicat din setări.

Și pentru că a venit vorba despre aplicații, poate cea mai surprinzătoare decizie luată de Samsung este că, la prima pornire a telefonului, poți să alegi aplicațiile proprietare pe care să le instalezi. Cele de la Google sunt obligatorii (iar aici este vina celor de la Google, nu a sud-coreeniilor), însă pe cele dezvoltate de Samsung le poți debifa cu ușurință. Ceea ce sunt sigur că vor face cei mai mulți dintre voi.

Inevitabil, lucrurile nu stau la fel de bine în cazul clipurilor video. Întrucât sunt realizate preponderent în format Full HD sau 4K, acestea nu se văd pe tot ecranul în aplicațiile video, indiferent că vorbim despre rularea unui MKW sau a unui clip pe Youtube. Desigur, există opțiunea de scalare pentru a mări imaginea pe tot ecranului, însă în acest caz vei pierde din conținutul din părțile de sus și de jos.

Note 8 include și o funcție interesantă numită Dual Messenger care, așa cum sugerează și numele, permite accesarea simultană a doua conturi de pe rețele sociale precum Facebook, Facebook Messenger și WhatsApp. Opțiunea este utilă în special dacă ai un cont personal și unul de muncă de pe care trebuie să postezi.

Stylus-ul integrat este unul dintre cele două elemente care diferențiază puternic Note 8 de S8+. Acesta permite diverse funcții interesante și poate fi folosit inclusiv la browsing și la afișarea unor overlayere în aplicații precum galeria foto sau calendar. În plus, în momentul în care scoți stylus-ul din aparat, apare un meniu software cu opțiuni amplasate semicircular unde poți accesa rapid diverse funcții și aplicații, inclusiv pentru a lua rapid notițe sau pentru a face un screenshot. Printre aplicații se numără și Live Messages, care transformă desenul într-un GIF animat.

Utilitatea stylusului este însă discutabilă. La început am fost curios să testez funcțiile acestuia, însă am realizat rapid că aproape niciuna nu este atât de spectaculoasă sau utilă încât să o folosesc cu regularitate. Spun aproape niciuna pentru că există și o funcție interesată: dacă scoți stylusul când telefonul are ecranul închis, poți lua notițe direct pe acesta. Funcția este utilă când vrei să notezi rapid ceva fără să deblochezi telefonul și să deschizi o aplicație. Prea puțin însă pentru ca Samsung să mă convingă să cumpăr un telefon cu stylus.

Asistentul vocal Bixby este disponibil acum și în limba engleză și îl poți utiliza pentru a afla rapid informații de bază, cum ar fi cele despre cum este vremea în București. Totuși, cel puțin în acest stadiu de dezvoltare, Bixby nu aduce nimic cu adevărat în plus comparativ cu serviciul similar oferit de Google, iar utilitatea reală este mai degrabă discutabilă.

Celălalt element care diferențiază Note 8 de S8+, și anume camera foto, are într-adevăr un avantaj. Aceasta este de tip dual camera, astfel că există două camere principale pe partea din spate. Prima dintre ele este cea clasică, cu care suntem deja obișnuiți de la Galaxy S7 încoace: 12 MP, stabilizare optică, F1.7. A doua are tot 12 MP și stabilizare optică, însă beneficiază de F2.4 și zoom optic 2x.

Aplicația pentru cameră este bine realizată, simplă și intuitivă, iar funcția Flash este prezentă permanent la îndemână. Dacă vrei neapărat, poți folosi modul Pro pentru a schimba manual numeroase setări și pentru a descărca diverse moduri de fotografiere, însă pentru utilizatorii obișnuiți interfața clasică este mai mult decât suficientă.

Calitatea fotografiilor este în cea mai mare parte ireproșabilă: culorile sunt naturale, iar nivelul de detalii este impresionant, în timp ce focusul este rapid și permite o realizare instantanee a fotografiilor.

În mod misterios, interfața nu mai oferă acces rapid la activarea, dezactivarea sau poziționarea pe Auto a funcției HDR, așa cum am întâlnit pe S8+. Îți recomand să o setezi pe Auto din setări, întrucât software-ul interpretează foarte bine scena, astfel că știe când să activeze singur HDR-ul. În plus, o fotografie HDR se realizează la fel de repede ca una clasică.

Iată și câteva poze macro:

La prima vedere, zoom-ul optic 2x oferit de cel de-al doilea senzor nu reprezintă ceva spectaculos. În practică lucrurile stau complet diferit: această funcție îți permite să încadrezi mai bine un subiect aflat la depărtare cu păstrarea unui nivel similar de calitate. Astfel, o fotografie realizată cu zoom optic 2x va avea un nivel mai ridicat de detalii, fără apariția zgomotelor. Iar partea și mai bună este că funcția se activează simplu printr-un tap pe interfața camerei.

Pe timp de noapte, rezultatele sunt la fel de bune ca urmare a focalizării rapide. Senzorul surprinde bine inclusiv detaliile fine, iar sursele de lumină nu au acel efect deranjant de blooming întâlnit de regulă în cazul smartphone-urilor. Cu alte cuvinte, poți face fără probleme poze de calitate pe timp de noapte.

Iată și un clip video Full HD realizat cu Samsung Galaxy Note 8:

Galaxy Note 8 este echipat cu un acumulator Li-Ion de 3.300 mAh, unul mai mic decât cel care a fost disponibil pentru Note (3.500 mAh). Micșorarea acumulatorului are drept cauză precauția celor de la Samsung, însă acest aspect nu afectează în mod real autonomia.

Astfel, telefonul rezistă fără probleme până la finalul unei zile obișnuite de lucru care presupune o conexiune permanentă la internet (4G și/sau Wi-Fi), notificări active pentru aplicațiile de social media, browsing în Google Chrome, vizionarea unor clipuri pe Youtube sau câteva minute de jocuri. În cazul în care nu folosești telefonul intensiv, poți cu ușurință să obții o autonomie de o zi și jumătate.

Ce scârțâie

De regulă, defectele smartphone-urilor ies rapid în evidență în cadrul unui test intensiv, însă nu este și cazul lui Galaxy Note 8. Telefonul nu are niciun defect major, iar elementele mai puțin plăcute pentru mine pot fi irelevante pentru alți utilizatori.

Mă refer în primul rând la dimensiunile prea mari, întrucât telefonul este greu de folosit cu o singură mână. Chiar dacă telefonul are o priză bună în mâna datorită lățimii mici, degetele mele nu pot accesa treimea superioară a ecranului, adică nici primele două rânduri de aplicații de pe homescreen, nici meniul de notificări. Iar acest lucru reprezintă un impediment în special dacă obișnuiești să butonezi smartphone-ul în drum spre birou sau dacă ai de transportat un bagaj în cealaltă mână. În plus, la cele 195 de grame ale sale, phabletul este destul de greu, chiar și pentru un dispozitiv cu acest dimensiuni.

Lungimea mare și eliminarea butonului de home au forțat Samsung să amplaseze senzorul de amprentă lângă camera foto. Pe lângă faptul că vei atinge accidental lentila și o vei murdări, funcția de amprentă este dificil de utilizat dacă folosești telefonul cu o singură mână, întrucât nu poți poziționa degetul corect peste senzor. Sigur, există alternativele reprezentate de Face Recognition și detectarea irisului, însă cel puțin deocamdată niciuna nu funcționează bine în toate situațiile.

Preț Samsung Galaxy Note 8 și disponibilitate

Samsung Galaxy Note 8 este deja disponibil pe piața din România și costă 4.500 de lei în versiunea cu 64 GB de memorie internă. Astfel, Note 8 devine cel mai scump dispozitiv mobil din istoria companiei sud-coreean.

Prețul este însă nejustificat de mare dacă luăm în calcul faptul că un Samsung Galaxy S8+ costă 3.400 de lei, iar singurele avantaje oferite de Note 8 sunt stylus-ul și camera foto duală, în condițiile în care S8+ oferă oricum o cameră foto performantă. Prin urmare, dacă îți place Galaxy Note 8, dar consideri că are un preț prea mare pentru buzunarul tău, îți recomand să alegi S8+.

De asemenea, dacă îți place Note 8, dar este un dispozitiv prea mare pentru gusturile tale, poți alege un Samsung Galaxy S8, care oferă practic același design și aceleași funcții ca și S8+ într-un format mai compact. În plus, S8 costă doar 3.000 de lei, semnificativ mai puțin decât Note 8.

Concluzii

Galaxy Note 8 este unul dintre cele mai bune phableturi de pe piață, arată foarte bine, este plăcut la atingere și beneficiază de o construcție premium ireproșabilă.

Datorită platformei hardware puternice, performanțele sunt la înălțime indiferent de activitățile pe care vrei să le desfășori, iar camera foto oferă de asemenea fotografii de bună calitate, în timp ce autonomia de cel puțin o zi va fi pe placul celor mai mulți utilizatori.

Dacă ignorăm micile detalii neplăcute enumerate mai sus, principala piedică în decizia de achiziție este, fără îndoială, prețul ridicat, care se apropie de cel al unor ultrabook-uri performante. Aici însă rămâne la latitudinea ta să decizi dacă merită să investești 4.500 de lei într-un telefon. Dacă nu, există alternative mai ieftine, dar la fel de bune, chiar în portofoliul Samsung.

Pro

  • construcție premium
  • ecran de calitate
  • performanțe de top
  • camera foto excelentă

Contra

  • dimensiuni mari
  • preț ridicat

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri