GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

iPhone 7 sau Samsung Galaxy S7, LG G5, HTC 10 – care este mai bun?

Autor: Echipa Giz.ro

Prin lansarea noului iPhone 7, Apple se apropie semnificativ de concurenţa directă reprezentată de Samsung, LG sau HTC, ca urmare a unor îmbunătăţiri aparent minore pe care rivalii le aveau deja de unul sau chiar doi ani.

Prin urmare, lupta pentru supremaţie între cele două tabere ar trebui să fie acum şi mai intensă şi să determine producătorii de telefoane Android să vină cu noi inovaţii în 2017, lucru care nu poate fi decât benefic pentru utilizatorii finali.

Totuşi, decizia de a păstra designul neschimbat va contribui semnificativ la reticenţa unei părţi a utilizatorilor de a face upgrade la noul model, în special dacă au deja iPhone 6 sau iPhone 6S.

Cert este ca piaţa de smartphone-uri de top a devenit acum mai competitivă, ceea ce îngreunează misiunea de a alege ceea ce este cunoscut pe plan general drept cel mai bun telefon. Noi ne propunem doar să evidenţiem principalele atuuri ale fiecare telefon pentru ca ţie să-ţi fie mai uşor să iei decizia de achiziţie în cunoştinţă de cauză.

iphone7-galaxy-s7

Samsung Galaxy S7 si iPhone 7, cele mai apreciate telefoane ale momentului

Specificaţii tehnice

Iată principalele specificaţii tehnice ale celor 4 smartphone-uri de top:

HTC 10Galaxy S7LG G5iPhone 7
Ecran5.2″, QHD5.1″, QHD5.3″, QHD4.7”, 1334×750
ChipsetSnapdrag. 820Snapdrag. 820Snapdrag. 820Apple A10
Procesor2x quad-core2x quad-core2x quad-corequad-core
GraficaAdreno 530Adreno 530Adreno 530N/A
RAM4 GB4 GB4 GB2 GB
Memorie32 GB32 GB32 GB32 GB
Conectivitate4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi
Camera foto12 MP, UP12 MP16 + 8 MP, 4K12 MP, 4K
Acumulator3000 mAh3000 mAh2800 mAhN/A
OSAndroid 6.0Android 6.0Android 6.0iOS 10
Dimensiuni145.9×71.9×9142.4×69.6×7.9149.4×73.9×7.7138.3×67.1×7.1
Greutate161 grame152 grame143 grame138 grame

Funcţii importante

Toate cele patru smartphone-uri au o construcție solidă, conformă cu pretențiile pentru acest segment. HTC 10, iPhone 7 şi LG G5 au o construcţie metalică ce asigură eleganţă şi soliditate, în timp ce Samsung Galaxy S7 continuă reţeta cu o ramă metalică ce îmbină sticla pe ambele părţi ale telefonului. Desigur, sticla de pe spatele lui Galaxy S7 păstrează numeroase urme şi amprente, iar acest lucru avantajează celelalte trei telefoane.

LG G5 este însă singurul dintre cele patru telefoane care permite înlocuirea bateriei. Nu doar atât, dar telefonul sud-coreean are inclusiv caracter modular, întrucât spatele poate fi înlocuit cu un camera grip pentru pasionații de fotografii sau cu un accesoriu pentru sistemul audio, acestea fiind însă disponibile contra-cost.

Pe de altă parte, iPhone 7 i s-a alăturat acum lui Samsung Galaxy S7 şi este rezistent la apă şi praf. Standardul de protecţie este uşor în favoarea lui S7, care rezistă la adâncimi de 1.5 metri, comparativ cu adâncimea de 1 metru suportată de iPhone 7, însă în practică diferenţele sunt minore. HTC 10 şi şi LG G5 nu oferă niciun fel de protecţie de acest fel.

Din punct de vedere al dimensiunilor, iPhone 7 este, desigur, cel mai compact şi uşor, întrucât are şi cel mai mic ecran. La cei 149.4 x 73.9 x 7.7 mm ai săi, G5 are cel mai mare display şi este cu 0.7 cm mai lung decât Galaxy S7 şi cu peste 1 cm mai lung decât iPhone-ul, ceea ce l-ar putea face dificil de purtat în buzunar şi de utilizat de anumite persoane. HTC 10 este de asemenea destul de lung la cei aproape 146 mm, cel mai gros și câștigă nedoritul premiu de cel mai greu telefon din acest comparativ cu cele 161 de grame ale sale. Cel mai ușor este iPhone 7, întrucât acesta are cu 23 grame mai puțin.

Dacă ești în căutarea unui telefon cu dimensiuni mai mici, iPhone 7 este probabil cea mai bună alegere pentru tine, datorită ecranului cu diagonală de 4.7 inch. La polul opus, G5 plusează cu o diagonală de 5.3 inch care, foarte probabil, va fi considerată prea mare de o bună parte dintre utilizatori, însă calitatea display-ului este bună prin prisma panoului IPS cu rezoluţie QHD. Celelalte două telefoane sunt cumva la mijloc: Galaxy S7 are un display SuperAMOLED de 5.1 inch cu rezoluţie QHD, iar HTC 10 mizează pe un AMOLED de 5.2 inch cu aceeași rezoluție QHD.

iPhone 7 rămâne singurul telefon dintre cele 4 care beneficiază de funcţia 3D Touch (doar Huawei P9 Plus mai are o funcţie asemănătoare), însă Samsung şi LG au venit cu o opţiune care, cel puţin pe hârtie, este mai atractivă pentru utilizator: Always On permite afişarea în permanenţă a orei, datei şi a altor notificări (mailuri, apeluri, mesaje) chiar şi cu ecranul stins. Totuşi, această funcţie consuma o mare cantitate de energie, astfel că probabil o vei dezactiva după numai câteva zile de utilizare. La acest capitol, HTC 10 nu iese cu nimic special în evidență.

În privinţa platformelor hardware, iPhone 7 câştigă o bună parte din terenul pierdut anterior. Telefonul mizează pe un chipset Apple A10 Fusion cu procesor quad-core cuplat cu 2 GB RAM, iar două dintre nuclee rulează la o frecvenţă de 5 ori mai mică decât celelalte pentru a se ocupa de sarcinile minore. În schimb, toate cele trei smartphone-uri cu Android utilizează o platformă comună: Qualcomm Snapdragon 820 cu două procesoare quad-core şi 4 GB RAM.

Nu te lăsa însă păcălit de aparenta lipsă de strălucire a hardware-ului furnizat de Apple şi, mai ales, de cantitatea de două ori mai mică de memorie RAM. Chiar dacă pe hârtie telefoanele propuse de HTC, Samsung şi LG sunt cu mult peste platforma hardware a celor de la Apple, este cunoscut faptul că telefoanele iPhone au nevoie de mai puţine resurse pentru a rula eficient sistemul de operare. Prin urmare, este de aşteptat ca toate cele patru telefoane să ofere o experienţă de lucru asemănătoare.

Apple a recuperat terenul şi în privinţa memoriei interne. Poate că nu oferă (încă) slot microSD, însă iPhone 7 are 32 GB de memorie internă în varianta de bază, la fel ca şi celelalte 3 telefoane din acest comparativ.

La capitolul conectivitate, toate cele 4 telefoane oferă acum conexiuni 4G de categoria a 9-a, adică cu viteze de până la 450 Mbps. De asemenea, toate telefoanele suportă la nevoie conexiuni 3G de până la 42 Mbps şi conexiuni Wi-Fi 802.11 ac, pe lângă bluetooth 4.2 şi GPS cu sistem A-GPS şi suport pentru Glonass.

Probabil că cele mai mari diferențe între cele patru telefoane se remarcă la camera foto. Chiar dacă toate au stabilizare optică a imaginii, fiecare producător a optat pentru propria tehnologie. Astfel, iPhone 7 mizează pe un nou senzor de 12 MP, la fel ca şi noul senzor Britecell disponibil pe Galaxy S7 care oferă o calitate superioară a imaginilor în lumină scăzută. În schimb, LG G5 a optat pentru ceva mai deosebit: camera foto duală de 16 şi, respectiv, 8 MP permite realizarea unor cadre semnficativ mai largi, astfel că cei care fotografiază în special natura, clădiri înalte sau grupuri mari de oameni vor fi mulţumiţi.

Între timp, HTC a mizat pe ceva și mai interesant: un senzor UltraPixel de 12 MP, care ar trebui să ofere poze mai clare pe timp de noapte și semnificativ mai bine pe timp de zi comparativ cu predecesorii săi. Toate cele 4 telefoane sunt capabile să înregistreze clipuri video în format 4K, iar stabilizarea optică a imaginii ar trebui să contribuie la o calitate mai bună a acestora.

Autonomia este din nou un subiect plin de controverse printre utilizatori. Nu ştim încă oficial ce capacitate are bateria lui iPhone 7, ci doar că ar trebui să asigure o autonomie cu două ore mai mare decât iPhone 6S, în timp ce cea disponibilă pe G5 are 2.800 mAh, iar cele de pe HTC 10 și Galaxy S7 ajung la 3.000 mAh. În practică, pentru că sistemul de operare iOS este mai bine optimizat, autonomia celor patru smartphone-uri de top va fi în mare parte aceeaşi: o zi, poate un pic mai mult dacă nu foloseşti telefonul intensiv.

Sistemul de operare Android s-a maturizat mult în ultimii ani şi a ajuns la versiunea 6.0 Marshmallow, disponibilă pentru HTC 10, G5 şi SGS7. Fiecare producător are însă propria interfaţă proprietară pentru o experienţă diferită de lucru, de la HTC Sense 8 la TouchWiz și LG UX 5. În schimb, Apple dispune de propriul sistem de operare iOS 10.

Preţ şi disponibilitate

iPhone 7 va fi disponibil la vânzare în România începând din 16 septembrie, iar versiunea de bază de 32 GB va costa 760 de euro în Germania. Prin urmare, în Europa ne putem aştepta la un cost de 650-680 de euro, echivalentul a 3.400 – 3.500 lei pe piaţa din România.

Disponibile pe piaţă de câteva luni, celelalte 3 smartphone-uri cu Android beneficiază deja de mici reduceri de preţ, astfel că toate sunt mai ieftine decât iPhone 7. Samsung Galaxy S7 costă circa 2.700 lei, în timp ce LG G5 a scăzut deja sub 2.600 lei. În schimb, HTC 10 are în continuare un preţ destul de piperat, între 2.900 – 3.300 lei, în funcţie de culoare.

Samsung Galaxy S7, unul dintre cele mai bune smartphone-uri ale momentului

Concluzii

Aşa cum ai putut observa pe parcursul acestei comparaţii, diferenţele reale şi majore între cele 4 telefoane de top sunt foarte puţine. Fiecare producător are câteva avantaje principale pentru aproape fiecare tip de utilizator, dar şi numeroase puncte comune cu produsele concurenţei.

Prin urmare, aşa cum se întâmplă de obicei, este aproape imposibil să desemnăm un câştigător cert în cadrul acestui comparativ. În funcţie de propriile preferinţe pentru diagonala ecranului, sistemul de operare sau particularităţile camerei foto, vei avea probabil un telefon preferat.

Te invităm să ne spui în secţiunea de comentarii care dintre cele 4 telefoane te atrage cel mai mult şi care sunt argumentele tale pentru această decizie.

2 comentarii

  1. dragomir c

    15 septembrie 2016 la 18:37

    htc 10 nu merita pretul.restul sunt acceptabile.

    • Taz

      15 octombrie 2016 la 19:15

      In schimb HTC e cel mai optimizat dintre androizi….:)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri