GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Review ASUS ZenFone 5Z: un vârf de gamă elegant și puternic, cu preț mai accesibil

Testat pe data de 2 iulie 2018
Pe scurt: ASUS ZenFone 5Z este un telefon de top cu o carcasă elegantă și bine făcută, o platformă hardware foarte puternică și cameră foto duală bună, care este oferit la un preț atractiv.
Produs testat: ASUS ZenFone 5Z   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,25/5    Pret: 2400 Lei

ASUS ZenFone 5Z este o surpriză venită din partea cunoscutului producător taiwanez deoarece avem de-a face cu un vârf de gamă elegant, foarte puternic și dotat, deziderate care oricum au mai fost atinse și în trecut fără probleme, dar și pentru că prețul acestuia este acum mai atractiv decât în trecut, ceea ce-l face un competitor puternic pentru ofertele OnePlus sau Honor și mai accesibil decât modelele Samsung sau Huawei. 

Un producător cunoscut și apreciat de telefoane mobile în epoca în care Windows Mobile încă mai era o opțiune viabilă, ASUS a dispărut acum vreo zece ani de pe piață. Prima generație de telefoane ZenFone, apărută în 2014,  a marcat reîntoarcerea companiei ASUS, dar a avut o disponibilitate cam limitată și nici nu prea a impresionat din punct de vedere tehnologic. Începând cu cea de-a două generație ZenFone, ASUS și-a diversificat și îmbunătățit oferta, iar generația ZenFone 3 a marcat intrarea în liga producătorilor de telefoane atractive din toate punctele de vedere. 

Din păcate pentru producător, nu toate deciziile luate în ultimii patru ani au fost grozave, iar acest lucru a afectat în mod clar creșterea cotei de piață. Dacă toți producătorii mai dau rateu din când în când atunci când aleg un design, niște materiale de construcție, platforma hardware sau ecranul, ASUS a mai ratat și la capitolul preț. Poate că prețul a fost justificat în cazul modelelor scumpe, însă atunci când produsele se bat la specificații și preț cu ofertele rivalilor mult mai puternici și mai faimoși precum Samsung, Huawei, LG sau HTC, este destul de greu să trezești interesul publicului. 

Cea de-a cincea generație a familiei ZenFone pare decisă să rezolve această ultimă problemă. Este drept, și unii producători ceva mai accesibil precum Huawei au ridicat între timp prețurile, însă noul vârf de gamă Zenfone 5Z este în mod indiscutabil mai ieftin decât ofertele de vârf ale rivalilor dar și mai ieftin decât ofertele anterioare ASUS, ceea ce-l pune într-o poziție bună deoarece se poate lupta și cu producători cunoscuți pentru raportul bun între preț și performanță precum OnePlus sau Honor (o marcă cu cost redus Huawei). 

Specificații ASUS ZenFone 5Z

  • Ecran: 6,2″, 2246 x 1080 px, IPS, Gorilla Glass 2.5D 
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 845,  4 x 2,8 GHz Kryo 385, 4 x 1,8 GHz Kryo 385 
  • Memorie: 6 GB 
  • Memorie internă:  64 GB, slot MicroSD 
  • Cameră foto: 12 MP, PDAF, OIS, 4K + 8 MP, superangular, FHD, frontal 8 MP 
  • Conectivitate: 2G, 3G, 4G, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2×2, Bluetooth 5.0 
  • Sistem de operare: Android 8.0, ZenUI 5 
  • Acumulator: 3300 mAh, nedetașabilă 
  • Dimensiuni: 153 x 75,6 x 7,7 mm 
  • Greutate: 165 grame 
  • Altele: Dual SIM, încărcare rapidă, senzor amprentă, NFC, radio FM, USB 2.0 Type-C 

Ce ne-a plăcut 

La fel ca mulți alți producători de telefoane, ASUS a adoptat omniprezentul design bazat pe metal și sticlă și nu pare dispusă să renunțe la el. Asemănător în oarecare măsură cu generația anterioară, ZenFone 5Z aduce însă o serie de îmbunătățiri care-l fac mai atractiv. 

Telefonul este construit în jurul unei rame metalice continue cu profil curbat și lățime constantă. Aceasta este întreruptă în patru locuri de elementele izolatoare care separă antenele și este decorată suplimentar cu margini teșite tăiate drept, însă toate aceste elemente sunt colorate în aceeași nuanță cu materialul metalic de bază și sunt destul de greu de remarcat atât timp cât lumina este mai slabă. 

asus-zenfone-5z_01

Ambele fețe sunt acoperite cu suprafețe plate fabricate din Gorilla Glass. La fel ca în cazul generației anterioare, ASUS nu a îngropat complet aceste suprafețe de sticlă în rama care le încadrează, ci a preferat să le facă puțin ieșite în afară și să le rotunjească marginile. Astfel, compania a putut pune la punct un telefon care pare mai îngust decât este în realitate, un truc care funcționează bine deoarece rama este mai îngustă și lasă o impresie vizuală și tactilă superioară chiar dacă grosimea totală a carcasei este una obișnuită de aproape opt milimetri. 

asus-zenfone-5z_02

Spatele telefonului este perfect plat, cu excepția notabilă a ansamblului obiectivelor camerelor foto, care are o înălțime de circa un milimetru, și a senzorului de amprente, care este îngropat cam cu tot atât. Sub suprafața de sticlă este gravat bine cunoscutul element de design Zenfone, cercurile concentrice ale acestuia având centrul sub senzorul pentru amprente. Din păcate, carcasa lucioasă este o capcană sigură pentru praf și amprente, însă ne-am cam obișnuit cu asta de când sticla a devenit un material la modă.

Acum circa un an, compania Essential a lui Andy Rubin a fost prima care a decupat o zonă a ecranului pentru a ascunde acolo camera foto frontală și senzorul de proximitate, iar dacă decizia poate fi criticată, măcar putem să le acordăm credit pentru originalitate. Câteva luni mai târziu, Apple a lansat iPhone X și a prezentat caracteristicul “breton”, și în acest caz putând fi găsită o scuză solidă: ecranul are margini înguste pe toate laturile, iar camera foto frontală, Face ID, difuzorul și senzorii trebuiau să fie implementate undeva.  

asus-zenfone-5z_05

Din păcate, la fel ca Huawei, și ASUS este una dintre companiile care a căzut în capcana imitării unui design fără a avea însă și o justificare solidă. Este adevărat, spre deosebire de Huawei, ASUS a micșorat foarte mult buza inferioară a ecranului, însă aceasta a rămas suficient de mare pentru a putea fi replicată simetric în partea de sus pentru a găzdui camera foto și restul de senzori, așa cum am văzut de pildă la Galaxy S8 și S9. 

asus-zenfone-5z_07

Trecând peste acest aspect discutabil și disputabil, ASUS a reușit să facă un telefon foarte arătos. Marginile ecranului sunt înguste, chiar și buza de jos fiind în mod vădit micșorată la minimum, iar spațiul rămas este fructificat din plin de ecranul cu colțuri rotunjite. Acest ecran este încadrat pe trei laturi de o margine cu dimensiune constantă, iar protuberanța din partea de sus este suficient de mică pentru a nu deranja prea mult. În acest mic spațiu, ASUS a înghesuit camera foto, difuzorul și senzorii frontali, eliberând astfel restul carcasei de toate aceste elemente suplimentare și oferind astfel o parte frontală pe care ecranul o acoperă aproape în totalitate. 

asus-zenfone-5z_09

Și micile detalii care fac diferența sunt la înălțime. Butoanele metalice sunt mici și discrete, dar totodată ușor de nimerit și ferme la apăsare, tăvița pentru SIM-uri și MicroSD este extrem de discretă, iar perforațiile microfoanelor, difuzorului, conectorului Type-C și conectorului audio de 3,5 mm sunt centrate pe axa de simetrie a carcasei. 

asus-zenfone-5z_10

Privind în ansamblu, chiar dacă nu aduce ceva cu adevărat nou în materie de design, carcasa lui ZenFone 5Z este ireproșabilă din aproape toate punctele de vedere deoarece este rigidă, elegantă și bine finisată. În plus, alegerea unui ecran îngust a permis reducerea și mai semnificativă a lățimii, ZenFone 5Z fiind extrem de ușor de ținut și utilizat cu o singură mână în ciuda diagonalei mari a ecranului, iar materialele lucioase au o priză în mână mai bună decât ne-am fi așteptat.

O altă tendință la modă, ecranul cu raport 2:1 sau apropiat de aceasta nu putea scăpa atenției inginerilor ASUS. În cazul de față avem de-a face cu un ecran cu diagonală de 6,2″, raport de aspect de 18,7: 9 și rezoluție de 2246 x 1080 pixeli. 

Ecranul IPS ales de ASUS este unul superior, acesta oferind o acoperire de 100% pentru spectrul DCI-P3 și de 96% pentru spectrul NTSC. Cu excepția temperaturii, care este puțin mai rece decât mi-ar fi plăcut, ecranul strălucește la toate capitolele și oferă culori puternice și naturale, luminozitate foarte ridicată, contrast bun și un nivel de negru suficient de profund. 

ASUS a completat acest ecran cu câteva profiluri prestabilite și opțiunea pentru ajustarea manuală a saturației și culorilor. Acest sistem de calibrare beneficiază în plus de serviciul unui senzor RGB, care ajustează culorile în funcție de parametrii luminii ambientale. În final, ecranul este ajustat de un strat protector cu lizibilitate bună în lumina solară și tratament oleofobic eficient. 

Rezoluția FullHD+ permite atingerea unei densități de 402 ppi. Inferioară ofertelor rivale care folosesc panouri WQHD sau similare, această rezoluție este mai mult decât suficientă ca să ofere o lizibilitate perfectă chiar și în cazul elementelor grafice fine sau a textului mic. În plus, fiind vorba și de un ecran IPS, rezoluția reală nu este trasă în jos de vreo matrice PenTile. 

asus-zenfone-5z_06

Despre utilitatea ecranelor cu raport de aspect 2:1 am mai vorbit, LG și Samsung fiind primele companii care au făcut acest pas cu telefoanele LG G6 și Samsung Galaxy S8. Fără a ne repeta, vom menționa că raportul 2:1 oferă un câmp vizual mai larg pentru aplicațiile VR, un compromis mai bun între raportul 16:9 specific HDTV și cel 2,39:1 specific filmelor de cinema și permite creșterea dimensiunilor ecranului fără a face telefonul prea lat. Punctele negative ar fi vizualizarea cam enervantă în cazul paginilor Web, cărților digitale sau oricare alt tip de conținut gândit mai degrabă pentru raportul de aspect 4:3, precum și eventualele compatibilități șubrede cu aplicațiile care folosesc o interfață neredimensionabilă. 

asus-zenfone-5z_12

Unul dintre punctele de atracție majore ale acestui telefon este platforma hardware construită în jurul puternicei soluții integrate Qualcomm Snapdragon 845. Folosind patru nuclee Kryo 385 tactate la 2,8 GHz și patru nuclee Kryo 385 tactate la 1,8 GHz, dar și un nou procesor grafic Adreno 630, procesorul Qualcomm poate fi considerat în acest moment cea mai puternică soluție hardware disponibilă pe platforma Android. Întrecut doar în procesarea pe un singur nucleu de către Samsung Exynos 9810 (cunoscut de la Galaxy S9 și S9+), Snapdragon 845 strălucește însă la toate celelalte capitole, iar în unele cazuri, precum procesarea grafică, se depărtează semnificativ de ofertele rivale.

Printre algoritmii software ASUS care fac abuz de sintagma AI se numără și AI Boost, care promite (și oferă în general) o îmbunătățire ușoară de 3 – 5 procente a rezultatelor obținute în testele de performanță. Deoarece nu este prea clar ce fac aceștia, am preferat să facem testele „pe curat”, deci cu AI Boost oprit, și să obține rezultate care oferă o imagine mai bună a performanțelor în modul standard de utilizare.

Fabricat într-un proces de litografiere pe 10 nm, procesorul nu a disipat prea multă căldură și nici nu a dat semne evidente de reducere a frecvențelor de lucru din cauza căldurii. Configurația de top este completată de o memorie RAM generoasă cu o capacitate de 6 GB și o memorie internă UFS 2.1 foarte rapidă cu o capacitate de 64 GB, iar producătorul oferă și configurații mai scumpe, dar cu disponibilitate limitată, care urcă la 8 GB de memorie RAM și 256 GB de memorie internă. 

Așa cum era de așteptat, restul configurației oferă cam tot ce este mai bun în acest moment: un pachet aproape complet de senzori, din care lipsește doar senzorul de presiune, interfață wireless 802.11ac Dual Stream și Bluetooth 5.0.  

Bateria nedetașabilă cu o capacitate de 3300 mAh a oferit o autonomie mulțumitoare, dacă ținem cont și de platforma extrem de puternică și gurmandă. În condiții normale de lucru, care implică utilizarea pentru un timp de ecran zilnic de circa 5 ore, activarea conexiunilor Wi-Fi și 4G câte 8 ore pe zi și folosirea sincronizărilor push pentru mail, Facebook, Twitter și altele, telefonul a reușit să ofere în medie circa 38 de ore de autonomie. Atingerea a două zile de libertate este posibilă la limită, dacă ținem cont că optimizarea pentru stand-by este foarte bună, însă ne-am fi dorit o baterie puțin mai mare care să ne ducă undeva către 48 de ore. 

ASUS a cochetat cu camerele foto duale atât în implementarea secundară cu zoom cât și cea cu obiectiv superangular. ZenFone 5Z face parte din această ultimă categorie, fiind deci recomandat amatorilor de peisagistică sau arhitectură care au nevoie de un obiectiv cu un unghi de cuprindere mai larg. 

asus-zenfone-5z_03

Camera principală este construită în jurul unui senzor Sony Exmor RS IMX363, un produs recenta lansat care are dimensiuni de 1/2,55″, pixeli mari de 1,4 μm, rezoluție de 12 MP și focalizare cu detecție de contrast și de fază. Acest senzor este completat de un obiectiv cu diafragmă largă F/1.8 și un sistem de stabilizare optică cu patru axe. Camera secundară este bazată pe un senzor necunoscut cu rezoluție de 8 MP și dimensiuni mici de 1/4″, probabil un Sony Exmor RS IMX134, și este ajutat de un obiectiv cu diafragmă F/2.0 și o distanță focală echivalentă de 12 mm, ceea ce-i permite să ofere un unghi de deschidere de 120 de grade. 

Camera principală folosește un senzor bun dublat de un obiectiv competent și reușește să ofere o captură foto de bună calitate. ZenFone 5Z nu reușește chiar să egaleze camerele foto de top de la Samsung și Huawei, însă reușește să impresioneze cu culorile plăcute, contrastul puternic, expunerea corectă și nivelul bun de detalii. Din păcate, algoritmii „inteligenți” reușesc să strice unele cadre prin alegerea unui filtru de sharpen prea agresiv, care distruge detaliile fine, și a unui HDR care devine uneori mult prea vizibil, deranjant și artificial.

Folosind un senzor mai mic și mai slab, camera secundară superangulară nu stă atât de bine la capitolul detalii și nici nu este ajutată de un HDR într-un singur pas care să o susțină în situațiile cu contrast foarte mare. Ținând cont de faptul că toate obiectivele superangulare stau întotdeauna mai slab la capitolul claritate, nu putem cere totuși prea mult de la un simplu telefon mobil, iar amatorii de arhitectură sau peisaje vor avea un instrument destul de competent.

Ajutată de stabilizarea optică pe patru axe, captura foto în lumină slabă a camerei principale este bună. După cum se observă, aceasta oferă detalii bune și culori corecte în majoritatea situațiilor, doar captura în întuneric deplin la lumina Lunii putând fi totuși ceva mai stabilă.

Nedispunând de stabilizare optică, ci doar o asistență din partea giroscopului, și folosind un senzor mic cu pixeli mici, camera ultrawide nu se descurcă prea grozav. În lumina artificială slabă, aceasta se descurcă onorabil, însă toate celelalte scenarii scot la iveală zgomotul de fond foarte mare care face imaginile aproape inutilizabile.

Captura video are cam aceiași parametri buni remarcați la camera foto principală și, deoarece nu se aplică anapoda filtre de sharpen sau HDR, reușește să impresioneze mai mult la capitolul detalii. Din păcate nu se poate face comutarea între cele două camere în timpul filmării, ASUS ratând ocazia de a oferi un mod suplimentar interesant de lucru. Sunetul capturat de cele trei microfoane este și el bun, tot ce ne-am putea dori aici fiind o separație stereo puțin mai puternică și o atenuare mai eficientă a zgomotelor vântului.

Aplicația Camera este simplă, oferind direct doar opțiunile de bază și ascunzând în spatele a două meniuri laterale modurile suplimentare de lucru și filtrele în timp real. Aplicația oferă  salvare video în format GIF, timelapse, înregistrare în slow motion și, evident, opțiunile Beauty care ascund imperfecțiunile din poze cu prețul procesării prea puternice a imaginii. Amatorii de calitate vor găsi un modul Manual în care au control asupra sensibilități ISO, timpului de expunere, balansului de alb, compensării expunerii și tipului de focalizare, un instrument util atunci când vreți să aveți control asupra fișierului final.

Interfața software ZenUI a celor de la ASUS nu prea a impresionat deoarece era aglomerată și urât. Abia de la versiunea 4.0 am văzut o îmbunătățire serioasă, iar actuala versiune 5.0 instalată pe ZenFone 5Z merge mai departe și intră în rândul interfețelor moderne de calitate.                             

ZenUI 5.0 preia multe dintre caracteristicile interfeței Android standard pe care am văzut-o evoluând de la Lollipop încoace: pictograme clare, spații albe aerisite, transparențe în multe locuri și animații mai bune. ASUS a completat acest design cu propriile îmbunătățiri, cum ar fi suportul pentru pachete de pictograme sau gesturi, însă apropierea de codul Android de bază rămâne clară și vizibilă.

ASUS nu a uitat însă să includă și o paletă bogată de opțiuni de particularizare care fac experiența în utilizare mai bună. Utilizatorii au la dispoziție opțiuni bogate pentru modificarea Home Screen, un sistem de control prin gesturi, utilizarea a două sesiuni separate pentru o singură aplicație pentru a elimina limitările unor produse care permit o singură autentificare, interfață simplificată Easy Mode, One Hand Mode sau Kids Mode și altele. 

Interfața mai permite ascunderea completă a „bretonului” ecranului cu o bară neagră, permite consultarea rapidă Notification Area cu ajutorul senzorului de amprentă, oferă o listă de aplicații recomandate în App Drawer și include și emojiuri animate la modă. Alte opțiuni clasice Android 8.0 au fost preluate sau ușor îmbunătățire, pe această listă intrând suportul pentru lucrul în fereastră, Blue Light filter, opțiuni rapide pentru notificări sau comutarea rapidă între notificări. 

Numărul de aplicații preinstalate a fost redus, o altă îmbunătățire bine venită. ASUS a preferat să elimine balastul inutil și să încorporeze alte aplicații sub forma unor secțiuni suplimentare în panoul Settings, pe lista celor din urmă intrând de exemplu Page Maker, un manager de scurtături și conținut Web, opțiuni pentru transmiterea facilă de mesaje SOS cu sau fără localizare sau o opțiune de gaming cu streaming prin YouTube sau Twitch. 

Performanțele interfeței sunt bune, însă la o așa platformă hardware ar fi fost culmea să fie altfel. ASUS mai are însă de lucru la unele mici detalii: culorile pictogramelor implicite sunt cam tari și cam copilăroase, marginea îngustă a ecranului cere un algoritm de Touch Rejection pentru eliminarea atingerilor accidentate iar Notification Area se deschide complet în mod implicit (nu în doi pași) deși gestul de control făcut pe senzorul de amprente este implementat corect. 

Partea de telefonie este foarte bună. Cele trei microfoane au o fidelitate ridicată și oferă o atenuare a zgomotului de fundal suficient de eficientă, deși uneori cam agresivă, iar casca are un nivel sonor ridicat și o fidelitate foarte bună. Difuzorul principal este zgomotos, șansa de a rata vreun apel fiind destul de mică, și este secondat de un mic LED pentru semnalizare, din păcate lipsit de opțiuni software pentru particularizare. 

asus-zenfone-5z_08

Acest difuzorul principal este combinat cu casca telefonică pentru a oferi un sunet stereofonic, o implementare pe care mulți producători o preferă deoarece este mai ieftină și mai compactă decât cea cu două difuzoare dedicate. Casca telefonică și difuzorul principal funcționează ca un sistem mono cu tweeter și woofer atunci când telefonul este ținut vertical sau ca un sistem stereo atunci când acesta este ținut orizontal, accelerometrul fiind folosit în acest ultim caz pentru orientarea corectă a canalelor stâng și drept. 

Deoarece cele două difuzoare au dimensiuni și caracteristici audio diferite, sunetul stereo are o spațializare cam ciudată, însă sistemul este în mod clar superior unei implementări mono. Puterea acestui sistem este ridicată iar calitatea redării este neașteptat de bună, mai ales dacă se alege un profil de egalizare Audio Wizard care amplifică puțin înaltele cam anemice și le echilibrează astfel cu basul surprinzător de plăcut și clar. 

asus-zenfone-5z_11

Ce nu ne-a plăcut 

Prima critică pe care o putem aduce terminalului vizează designul. Creațiile originale apar arareori într-un domeniu în care funcționalitatea și ergonomia converg către o formă unică, însă în cazul de față putem lăsa libere criticile deoarece ZenFone 5Z seamănă pur și simplu prea mult cu iPhone X. Începând cu „bretonul” ecranului sau cu raportul dintre lățimea ramei și lățimea totală și terminând cu forma și poziționarea obiectivelor camerelor foto, ZenFone 5Z este neplăcut de asemănător cu creația Apple. Este regretabil că ASUS s-a lăsat momită de această tendință, în special în condițiile în care inginerii lor au arătat că pot pune la punct lucruri deosebite, cum ar fi de pildă prima carcasă metalică fără antene vizibile. 

Cea de-a două critică pe care o putem aduce carcasei este poziționarea destul de neinspirată a senzorului pentru amprente. Îngropat într-o adâncitură de circa un milimetru, cam prea lucios și având o dimensiune cam mică, acest senzor este greu de nimerit din prima și uneori necesită o apăsare mai fermă pentru declanșare în ciuda faptului că modulul hardware este în mod clar unul bun și are o rezoluție suficient de mare pentru a putea fi folosit chiar și pentru gesturi swipe pentru controlul rapid al panoului pentru notificări.

asus-zenfone-5z_04

În final, și lista de dotări hardware cuprinde câteva nemulțumiri. O noutate acum doi – trei ani, protecția la praf și apă a devenit între timp suficient de banală pentru a apărea și pe telefoanelor din gama inferioară-medie. Este adevărat, ZenFone 5Z oferă o configurație de top la un preț bun, iar optimizarea costurilor aduce uneori și sacrificii, însă nu cred că o protecție IP67 ar fi ridicat nota de plată chiar atât de sus. La această deficiență se adaugă și procesarea foto agresivă despre care am vorbit deja și lipsa suportului USB 3.0. 

Preț și disponibilitate 

Oferit la un preț de 2400 de lei, ZenFone 5Z este vizibil mai ieftin decât vârfurile de gamă anterioare lansate de ASUS. Producătorul se poziționează astfel într-o categorie nouă, telefonul concurând astfel cu modelele puternice de vârf destinate celor care urmăresc cel mai bun raport între preț și performanță. De aceea, ZenFone 5Z concurează cu produse precum Honor 10 sau OnePlus 6, fiind în mod vizibil mult mai ieftin decât Galaxy S9+ sau Huawei P20 Pro.

Pentru prețuri și stocuri actualizate puteți intra aici sau aici.

În cazul în care vă plac toate caracteristicile telefonului, însă vreți să plătiți ceva mai puțin, puteți opta pentru modelul ZenFone 5 de bază. Acesta oferă doar 4 GB de memorie RAM și un procesor Snapdragon 636, însă este identic la toate celelalte capitole și are un preț de 2000 de lei.

Concluzii

ASUS a reușit să se repoziționeze pe piață și să ne ofere un telefon elegant, bine construit, foarte puternic și dotat la un preț atractiv, ZenFone 5Z fiind o opțiune interesantă pentru cei care vor un produs bun și mai accesibil. Telefonul are unele mici neajunsuri, o parte din ele fiind scuzate de categoria de preț în care se încadrează, însă este indiscutabil tras puțin în jos de procesarea foto agresivă care penalizează prestația camerei duale și de designul nu tocmai original.

Trăgând linie însă, Zenfone-ul 5Z este un telefon cu un foarte bun raport dotări/preț, astfel că primește recomandarea noastră și este un produs de urmărit în a doua parte a lui 2018.

Pro:

  • platformă hardware foarte puternică
  • ecran IPS bun
  • autonomie rezonabilă
  • carcasă elegantă bine construită
  • cameră foto duală bună
  • preț atractiv

Contra:

  • design lipsit de originalitate
  • senzor de amprente amplasat cam prost
  • lipsa protecției IP67 și a conectivității USB 3.0
  • procesare foto prea agresivă

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri