Allview X3 Soul Plus review – smartphone bun, cu preţ ușor nerealist
A trecut de ceva timp vremea în care compania braşoveana Visual Fan lansa doar telefoane ieftine sub brandul Allview, întrucât în ultima vreme a prezentat pe piaţă şi numeroase smartphone-uri cu specificaţii mai aproape de cele de top.
Ultimul pe listă este Allview X3 Soul Plus, care devine de altfel şi ultimul din bogata serie X3 Soul, care mai include şi modelele Lite, Xtreme, Pro sau Mini, adresate unor segmente diferite de utilizatori.
Aşa cum sugerează şi numele, în cazul lui X3 Soul Plus vorbim despre un phablet cu diagonală de 5.5 inch care iese în evidenţă prin formatul unibody şi construcţia metalică, dar şi prin designul foarte asemănător cu cel al modelelor Samsung din seria Galaxy A.
Chiar şi preţul este în aceeaşi zonă ca şi a celor solicitate de Samsung, însă cât de bine se descurca modelul Allview în utilizarea de zi cu zi veți afla din acest review.
Specificaţii tehnice Allview X3 Soul Plus
Iată principalele caracterisitici tehnice ale lui Allview X3 Soul Plus
Allview X3 Soul Plus | |
Ecran | IPS, 5.5 inch, FullHD |
Chipset | MediaTek Helio P10 |
Procesor | octa-core Cortex A53 |
Grafica | Mali T860-MP2 |
Memoria RAM | 4 GB |
Memorie interna | 32 GB |
Conectivitate | 4G, Wi-Fi |
Camera foto | 13 MP, video Full HD |
Software | Android 6.0 Marshmallow |
Acumulator | Li-Po 3130 mAh |
Dimensiuni | 153 x 75.3 x 7.6 mm |
Greutate | 175 grame |
Ce ne-a plăcut
Allview X3 Soul are un design elegant datorită formatului unibody. Partea frontală este dominată de ecranul cu diagonală de 5.5 inch, iar marginile acestuia sunt foarte înguste. În partea de jos se remarcă butonul de home în stilul celor implementate de Samsung, iar acesta include şi un cititor de amprente care în cea mai mare parte a timpului a funcţionat fără probleme.
Spatele are de asemenea un design simplu şi curat, singurele “intruziuni” fiind cele două benzi de culoare mai închisă din părţile de sus şi de jos, dar şi senzorul foto acompaniat de flash. Telefonul are o bandă albastră inestetică pe mijloc, însă aceasta este de fapt doar o folie de protecţie care fereşte marginile smartphone-ului de zgârieturi şi se îndepărtează uşor.
Pe părţile laterale regăsim sloturile pentru cartele. Interesant este că, la fel ca în cazul lui Huawei P9, X3 Soul Plus este un telefon dual-SIM hibrid, întrucât slotul pentru al doilea SIM este împărţit “frăţeşte” cu slotul pentru cardul microSD. Cu alte cuvinte, dacă foloseşti două SIM-uri nu vei mai putea folosi card microSD, iar dacă foloseşti card microSD nu vei putea utiliza cel de-al doilea SIM.
Trecând peste acest aspect, merită menţionat că portul USB pentru încărcarea telefonului este reversibil. Astfel, cablul de încărcare poate fi introdus pe orice parte, o facilitate oferită în prezent de numai câteva telefoane de top. Totuşi, reţine că vorbim despre un port USB 2.0, nu unul 3.0.
Ecranul IPS este de tip 2.5D, ceea ce înseamnă că marginile sale sunt uşor curbate. În condiţiile în care şi marginile telefonului sunt foarte înguste, acest tip de ecran asigură o stabilitate mai bună a telefonului în mână, aspect important mai ales datorită dimensiunilor generoase.
Protejat cu Gorilla Glass 3, display-ul oferă o rezoluţie Full HD suficient de bună pentru majoritatea utilizatorilor. De altfel, ecranul este de bună calitate şi la celelalte caracteristici ale sale, inclusiv luminozitate, contrast sau unghiuri de vizualizare.
În cazul platformei hardware, telefonul Allview nu aduce surprize majore, întrucât este propulsat de chipsetul octa-core Mediatek MT6755 Helio P10, unul dintre cele mai performante ale companiei taiwaneze. Acesta include 4 procesoare Cortex A53 cu frecvenţa de 1.8 GHz şi alte 4 procesoare Cortex A53 tactate la 1.0 GHz, pentru momentele în care telefonul nu are nevoie de o putere de procesare prea mare. Grafica este asigurată de un chip Mali-T860MP2, iar mixul de performanţă este completat de 4 GB RAM.
Aceasta combinaţie de componente face ca telefonul să obţină performanţe bune în utilizarea de zi cu zi. Chiar dacă testele de benchmark sugerează altceva (vezi rezultatele ataşate mai jos), în practică smartphone-ul s-a desurcat bine. Jocurile rulează fluent, inclusiv cele populare şi solicitante precum Real Racing 3 sau Need For Speed, în timp ce filmeze oferă o experienţă multimedia plăcută, atât în format 720p, cât şi în format Full HD. La acest capitol, singura problemă a fost legată de faptul că player-ul video integrat nu oferă suport pentru coloana audio în format AC3, motiv pentru care trebuie să apelezi la alte aplicaţii din Google Play Store (recomand VLC Media Player).
Şi pentru că a venit vorba despre sunet, cele două dufuzoare care flanchează portul USB oferă o audiţie decentă şi clară chiar şi la volum mai ridicat, însă sunetele înalte nu se disting prea bine. Memoria internă este de 32 GB, însă dacă aceasta nu este suficientă poţi apela oricând la un card microSD, cu condiţia să nu foloseşti doua SIM-uri simulan.
În final, iată şi rezultatele obţinute în testele de benchmark:
Conectivitatea este şi ea la înălţime. Telefonul are 4G de categoria 6, cu viteze de download de până la 300 Mbps, însă cel mai important aspect este compatibilitatea cu banda de frecvenţă de 2600 MHz de tip TDD (Time-Division Duplexing), în aşa-numita bandă 38, care este utilizată de operatorul Digi Mobil. Astfel, Allview X3 Soul Plus se numără printre telefoanele care pot fi utilizate în reţeaua Digi Mobil. Pe lângă 4G, telefonul oferă suport şi pentru 3G, Wi-Fi, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, dar şi radio FM.
Din punct de vedere software, telefonul mizează pe sistemul de operare Android 6.0 Marshmallow şi, la fel ca în cazul oricăror altor produse sub marca Allview, interfaţa acestuia a fost personalizată pentru a fi mai bine adaptată utilizatorilor români. De altfel, în ultima perioadă software-ul disponibil pe terminale Allview s-a îmbunătăţit semnificativ, atât din punct de vedere al interfeţei, cât şi a funcţiilor încorporate.
În plus, numărul aplicaţiilor preinstalate este limitat, iar multe dintre ele sunt chiar utile: antivirusul Bitdefender, managerul de fişiere File Explorer, aplicaţia de notiţe Notes, lanterna Torch sau selectorul de teme Theme Park. Pe lângă acestea există, desigur, suita interminabilă de aplicaţii Google, disponibilă pe orice smartphone cu Android.
Un aspect interesant este personalizarea sistemului de operare din punct de vedere al opţiunilor disponibile. De exemplu, aplicaţiile proaspăt instalate sunt marcate în App Drawer prin eticheta New, iar gesturile inteligente, reunite în meniul Smart Gestures, sunt uşor de utilizat. La acest ultim capitol am remarcat numeroase gesturi simple pentru răspunderea la apeluri sau întreruperea alarmei prin întoarcerea telefonului, precum şi posibilitatea de a aprinde şi stinge ecranul prin double-tap. Există şi gesturi pe care le poţi face fără atingerea ecranului, cum ar fi derularea fotografiilor în galerie prin simpla trecere cu mâna pe deasupra display-ului.
Telefonul beneficiază şi de un aşa-numit buton suspendat care permite accesarea rapidă a funcţiei de stingere a ecranului şi de afişare a Homescreen-ului. Totuşi, în practică, utilitatea acestuia este destul de scăzută. Dacă nu îl foloseşti îl poţi ascunde în centrul de notificări sau îl poţi dezactiva cu totul.
Telefonul include şi acces rapid la cele mai populare setări printr-un swipe de jos în sus, interfaţa fiind foarte asemănătoare cu cea disponibilă pe iPhone-uri. Aici poţi activa rapid o conexiune de date sau Wi-Fi, să setezi alarma sau să pui telefonul pe vibraţii.
Pe de altă parte, poţi schimba ordinea tastelor capacititive de sub ecran pentru a le avea ca pe telefoanele Samsung sau ca pe cele din gama Nexus.
Aceste funcţii există de ceva timp, însă Allview a introdus recent şi alte noutăţi, disponibile inclusiv pe X3 Soul Plus. Astfel, există un aşa-numit Guest Mode, care îţi permite să dai telefonul unui prieten fără ca acesta să aibă acces la lista de apeluri, mesaje sau fotografii. De asemenea, poţi alege modul în care sunt afişate notificările pe lock screen, în funcţie de cantitatea de informaţii care poate apărea pe ecran.
Chiar dacă telefonul nu are ecran de tip Edge, X3 Soul Plus include o funcţie software de acest tip numită chiar Edge Bar. Printr-un swipe spre stânga sau dreapta ai acces la o serie de scurtături pentru accesarea rapidă a unor aplicaţii precum Camera, GMail, Youtube sau playerul de muzică.
În cadrul departamentului foto, X3 Soul Plus mizează pe un senzor Sony IMX 258 de 13 MP care oferă fotografii decente, fără însă să impresioneze. Calitatea fotografiilor este una de nivel mediu, în special în cazul pozelor cu iluminare medie şi uniformă, iar principalele probleme le-am remarcat atunci când sursa de lumină este foarte puternică şi provine doar dintr-o anumită zonă a cadrului.
Rezultate mai bune am remarcat cu funcţia HDR, care are avantajul că nu necesită un timp semnificativ mai mare pentru a salva imaginile. Prin urmare, sfatul meu este să foloseşti cât mai des HDR-ul pentru a obţine poze de o calitate mai bună.
Iată și câteva fotografii realizate pe timp de noapte:
Camera foto înregistrează clipuri în format Full HD, iar mai jos ai un exemplu elocvent:
Telefonul mizează pe un acumulator de 3.130 mAh, unul de dimensiuni potrivite care îşi face treaba decent. În cazul unei utilizări normale, care implică o conexiune permanentă la internet, nagivare pe Facebook şi în browser şi jocuri ocazionale, vei putea ajunge cu uşurinţă seara acasă fără să-ţi faci griji în privinţa bateriei. În plus, dacă îl foloseşti intensiv, poţi apela la funcţiile de economisire a bateriei.
Ce scârţâie
În ciuda faptului că are o construcţie metalică, X3 Soul Plus nu este chiar atât de fin la atingere. De fapt, carcasa spate este destul de aspră la atingere, iar părţile laterale sunt prea ascuţite. Nu te tai în ele, dar induc o stare de uşor disconfort. În plus, chiar şi pentru un telefon de 5.5 inch, Soul Plus este destul de greu la cele 175 de grame ale sale.
Atunci când repornesti telefonul vei observa că, spre finalul procesului de boot, apare mesajul Android is starting apps, pe care de regulă îl observam doar în cazul unui update de soft.
De asemenea, unele funcţii software sunt complet neintuitive. De exemplu, eliminarea unei aplicaţii de pe homescreen este complicată: apeşi pe icon până apar opţiunile Delete şi Uninstall, retragi degetul de pe ecran şi apoi faci tap pe una dintre opţiuni. Nu poţi şterge aplicaţii de pe homescreen prin drag&drop, mutarea acestora pe alt ecran este complicată, iar la widgeturi este chiar şi mai complicat.
Un alt aspect negativ este că tastele capacitive pentru back şi multitasking nu se aprind. Uneori este deranjant inclusiv pe timp de zi, iar seara am avut deseori probleme să apăs butonul în zonă care trebuie pentru a prelua acţiunea dorită.
Nu în ultimul rând, sunetele înalte generate de cele două difuzoare nu sunt foarte bine redate.
Preţ Allview X3 Soul Plus şi disponibilitate
Allview X3 Soul Plus este deja disponibil pe piaţa din România şi costă circa 1.600 lei. Există o singură variantă, cea cu 32 GB de memorie internă.
Chiar dacă este un telefon de bună calitate şi funcţionează bine în aplicaţii şi jocuri, preţul este un pic cam mare pentru ceea ce oferă, în special dacă ne raportăm la construcţie şi camera foto. Unul dintre principalii rivali de pe piaţă este Samsung Galaxy A7 (2016), care costă, în funcţie de culoare, 1.700 – 2.000 lei, dar care oferă un ecran SuperAMOLED de 5.5 inch, chipset Exynos 7580 Octa de nivel mediu, 3 GB RAM, 16 GB pentru stocarea datelor şi o cameră foto de 13 MP.
În plus, tot în această zonă de preţ şi diagonală a ecranului vei găsi modele atractive precum LG G4 (1.550 lei), Sony Xperia Z3+ (1.650 lei), Huawei P8 (1.550 lei) sau HTC E9 Plus (1.650 lei). Sunt mai vechi decât X3 Soul Plus, dar cel puţin la fel de performante.
Pe de altă parte, preţurile pentru telefoane Allview tind să scadă destul de repede, la numai câteva luni de la lansare. Tocmai de aceea, dacă îţi place X3 Soul Plus şi vrei să cumperi unul, cel mai bine ar fi să aştepţi perioada sărbătorilor de iarnă 2016-2017, când modelul ar putea costa cu 300-400 lei mai puţin.
Concluzii
Allview X3 Soul Plus completează gama X3 şi oferă o experienţă plăcută de lucru pe un ecran generos de bună calitate, iar performanţele sunt de asemenea potrivite pentru acest segment. Există inevitabil mici defecte, iar unele dintre ele pot fi foarte deranjante pentru anumiţi utilizatori şi mai puţin importante pentru alţii.
Cert este că noul produs intră într-un segment foarte aglomerat de phableturi unde este dificil să te remarci dacă nu aduci nimic nou. Cel puţin pentru moment, principala problemă a lui X3 Soul Plus pare să fie preţul asemănător cu cel al altor smartphone-uri oferite de producători consacraţi precum Samsung, LG, Sony sau HTC.
Pro
- ecran de calitate
- performanțe bune
- autonomie decentă
Contra
- mici scăpări la design
- preț piperat
Marko
23 noiembrie 2016 la 19:50
Pot sa spun ca Allview x3 soul plus este un dispozitiv destul de bun la bani asta in comparatie cu altele care la pretul asta nici pe jumatatea lui nu este, haideti sa nu mai ridicam samsung-ul in slavi ca doar stiti ca trei sferturi din pretul oferit de samsung pe un anumit dispoziitiv e firma la fel ca si la iphone si un sfert costurile produsului esit dupa linia de asamblare. Deciin comparatie cu altele la pretul lui e destul de bun si mai performant. Il recomand cu incredere.
Lucy
8 martie 2017 la 14:05
Salut, acest X3 Soul Plus este chiar un produs reusit , androidul 6.0 ruleaza foarte bine , procesorul cu cel grafic se descurca foarte bine in jocuri, bateria tine foarte bine , in concluzie un produs destul de ok cu pret echilibrat si corect.
Teddy Teodor
10 martie 2017 la 15:29
Un produs excelent, ecran mare 5,5 full hd , procesor octacore si 4gb ram super combinatie, androidul 6.0 ruleaza fluid alfel si jocurile . In concluzie produs ieftin si calitativ