GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Allview P9 Energy mini review – smartphone decent cu autonomie de 2 zile

Testat pe data de 14 noiembrie 2016
Pe scurt: Allview P9 Energy este un smartphone de 5 inch cu autonomie reală de 2 zile care iese în evidenţă şi prin construcţia de calitate şi performanţele decente.
Produs testat: Allview P9 Energy mini   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 950 Lei

Autonomia redusă este una dintre principalele nemulţumiri ale utilizatorului clasic de smartphone, iar bateriile cu capacităţi generoase se găsesc de regulă pe telefoane de top şi phableturi care necesită multă energie, astfel că în final încărcătorul este folosit zilnic.

Cel de la Allview oferă o gamă dedicată pentru telefoane cu baterie mare. Reunite sub brandul Energy, telefoanele din acest segment au de regulă baterii de peste 4.000 mAh şi promit o autonomie de cel puţin două zile chiar şi în regim intens de utilizare.

Este şi cazul lui Allview P9 Energy mini, un smartphone cu diagonala de 5 inch despre care producătorul afirmă că poate ajunge la o autonomie de 3 zile dacă nu îl foloseşti prea mult. Pe parcursul a circa două săptămâni de teste, am încercat să vedem dacă promisiunile Allview sunt confirmate de realitate, dar şi să analizăm cât de bun este telefonul ca performanţe, iar ce am aflat poți afla din rândurile următoare.

 

Allview P9 Energy mini iese in evidenta prin autonomia ridicata

Allview P9 Energy mini iese in evidenta prin autonomia ridicata

Specificaţii tehnice Allview P9 Energy mini

Iată principalele caracteristici tehnice ale lui Allview P9 Energy mini:

Allview P9 Energy mini
EcranIPS, 5 inch, HD
ChipsetMediaTek MT6737
Procesorquad-core Cortex A53, 1.1 GHz
GraficaMali-T720MP2
Memoria RAM3 GB
Memorie interna16 GB
Conectivitate4G, Wi-Fi
Camera foto13 MP, video 1080p
SoftwareAndroid 6.0 Marshmallow
AcumulatorLi-Ion 4000 mAh
Dimensiuni144 x 71 x 9.9 mm
Greutate181 grame

Ce ne-a plăcut

Pentru un telefon cu un preţ mai mic de 1.000 de lei, P9 Energy mini m-a surprins plăcut prin calitatea construcţiei. Partea frontală este dominată de ecranul cu diagonala de 5 inch peste care a fost aplicată din fabrică o folie de protecţie, în timp ce în partea de jos a acestuia există cele 3 taste capacitative specifice Androidului: multitasking, home şi back.

Tastele de volum şi power sunt amplasate pe laterala dreaptă, jack-ul de căşti este poziţionat sus, în timp ce portul microUSB pentru încărcarea telefonului este în partea dreapta-jos, sub tasta de back.

allview-p9-energy-mini-vedere-de-jos

Carcasa este realizată dintr-un plastic de bună calitate care, prin prisma construcţiei şi finisării, lăsa senzaţia unui telefon metalic. Marginile carcasei spate sunt rotunjite într-un mod mai agresiv decât în cazul lui Samsung Galaxy S7, element care asigură o bună aderenţă în mâini. În plus, carcasa nu atrage prea mult amprentele şi murdăria. Chiar dacă la prima vedere pare un telefon unibody, carcasa este detaşabilă pentru a permite scoaterea bateriei.

Ecranul IPS cu diagonală de 5 inch oferă rezoluţie HD (1280×72 pixeli), una decentă pentru acest segment de preţ, în timp ce caracteristicile acestuia sunt în mare parte pozitive: culorile sunt naturale, fără să exceleze printr-un negru profund ca în cazul display-urilor AMOLED, contrastul este potrivit, iar unghiurile de vizualizare sunt bune.

Interesant este că ecranul este de tip 2.5D, fiind uşor înclinat pe margini, însă efectul este mai puţin vizibil decât în cazul altor telefoane precum Galaxy S7. Tot aici merită să menţionez că ecranul este protejat cu sticlă Dragontrail Glass realizată de japonezii de la Asahi şi este mai puţin eficientă decât Gorilla Glass, fiind utilizată preponderent pe telefoanele ieftine.

Ecranul IPS este decent, dar nu impresioneaza prin luminozitate

Ecranul IPS este decent, dar nu impresioneaza prin luminozitate

Din punct de vedere hardware, Allview P9 Energy mini nu impresionează decât parţial pe hârtie. Telefonul este echipat cu un chipset Mediatek MT6737, dar nu-ţi face griji dacă aceste cifre nu-ţi spun nimic: vorbim despre un chipset cu procesor quad-core ARM Cortex A53 cu frecvenţa de 1.1 GHz. Acelaşi procesor este disponibil, de exemplu, şi în mult mai popularul chipset Qualcomm Snapdragon 410, cu diferenţa că în acest caz frecvenţa este ceva mai mare şi ajunge la 1.4 GHz. Chipul grafic este ARM Mali-T720 M2, în timp ce memoria ajunge la 3 GB RAM, mai mult decât generoasă pentru acest segment. Memoria internă este de 16 GB şi poate fi extinsă cu carduri microSD.

Procesorul relativ modest combinat cu o cantitate mare de memorie RAM face ca telefonul să aibă performanţe decente în utilizarea de zi cu zi. Aplicaţiile simple se lansează rapid, cele mai pretenţioase au nevoie de un scurt moment de încărcare, însă în general pot spune că telefonul este fluent.

P9 Energy mini este un companion multimedia potrivit, întrucât muzica şi filmele sunt redate în mod corespunzător. Sfatul meu este să foloseşti aplicaţii third-party din Google Play Store, în special pentru filme (VLC Media Player este alegerea mea), întrucât acestea oferă mai multe opţiuni de personalizare. Telefonul a rulat în mod fluent clipuri diverse precum MKV, AVI sau WMV în format HD, însă unele clipuri Full HD au rulat sacadat indiferent de playerul folosit, semn că ocazional chipsetul îşi arată limitele.

Smartphone-ul poate fi utilizat şi pentru jocuri, în special pentru cele mai puţin solicitante din punct de vedere tehnic (Subway Surfers), însă nu te aştepta ca titluri precum Need For Speed: No Limits sau Asphalt 8 să ruleze permanent fără niciun fel de probleme.

Sunetul este generat prin difuzorul amplasat în partea de jos a carcasei spate, iar acesta este decent. La volum ridicat se distorsionează destul de puternic, iar bass-ul nu prea îşi face simţită prezenţa, însă dacă asculţi muzică sau te uiţi la filme cu un volum obişnuit vei avea parte de o audiţie plăcută.

Difuzorul isi face treaba destul de bine

Difuzorul isi face treaba destul de bine

Iată şi câteva rezultate obţinute în diverse programe de benchmark, cu menţiunea că telefonul nu se comportă atât de rău precum sugerează screenshot-urile de mai jos:

Cu ceva timp în urmă, platforma software oferită de Allview era unul dintre principalele puncte negative pe care le menţionăm în review-uri. Lucrurile s-au schimbat însă destul de mult în ultima vreme, iar P9 Energy a ajuns să folosească o interfaţă proprietară mai curată şi cu mai puţin bloatware.

Vorbim astfel despre un Android 6.0 Marshmallow mai puţin personalizat, cu un ultim update de securitate în august 2016, asupra căruia Allview a intervenit mai puţin. Telefonul are propriile teme şi vine cu launcher-ul Carefree preinstalat, întrucât acesta este launcherul default folosit de Gionee, partenerul hardware al celor de la Allview.

Meniul de setări este simplificat şi permite căutarea rapidă a funcţiilor, în timp ce numărul aplicaţiilor preinstalate este scăzut: vorbim în principal de suita Microsoft Office plus alte câteva exemple precum Bitdefender, File Explorer sau Trip Plan. În orice caz, bloatware-ul este semnificativ mai puţin prezent decât în cazul smartphone-urilor Asus sau a telefoanelor Samsung.

Pentru mine, cel mai atractiv aspect al pachetului software propus de Allview este reprezentat de gesturi. Astfel, nu numai că ecranul poate fi aprins şi stins prin dublu-tap, dar există o serie de gesturi prin care poţi lansa aplicaţii şi funcţii chiar şi cu ecranul stins. Astfel, trebuie doar să setezi un gest care reprezintă forma unei litere a alfabetului pentru a deschide orice aplicaţie instalată pe telefon, pentru a apela o anumită persoană din agendă, pentru a deschide centrul de notificări sau pentru a porni lanterna.

Camera foto are 13 MP şi beneficiază de o aplicaţie intuitivă şi uşor de folosit. Fotografiile sunt realizate repede, mai ales că pe timp de zi şi autofocusul este rapid. Rezultatele sunt decente pentru acest segment, întrucât pozele sunt clare şi au o gamă variată de culori, însă pe de altă parte cele mai multe fotografii au o luminozitate destul de scăzută şi un grad de saturaţie destul de accentuat.

Funcţia HDR este şi ea prezentă şi aduce schimbări importante comparativ cu o fotografie normală. În schimb, unele poze HDR sunt salvate destul de greu pe telefon.

allview-p9-energy-mini-hdr

Pe timp de noapte lucrurile se prezintă neaşteptat de bine, întrucât zgomotul şi efectul de blooming sunt destul de reduse.

Nu în ultimul rând, camera foto este capabilă să înregistreze clipuri video în format Full HD:

Aşa cum spuneam, principalul punct de atracţie al telefonului ar trebui să fie acumulatorul cu capacitatea de 4.000 mAh. Acesta îşi face bine treaba şi oferă într-adevăr o autonomie de aproximativ 2 zile în cazul unei utilizări obişnuite, care include 20-30 de minute de convorbiri, o conexiune permanentă la internet (Wi-Fi sau 4G) şi utilizarea cu regularitate a unor aplicaţii precum Chrome, GMail, Facebook sau WhatsApp.

Această autonomie este însă posibilă şi datorită procesorului tactat la numai 1.1 GHz, precum şi a numărului relativ mic de aplicaţii bloatware preinstalate, care face ca memoria RAM să nu fie suprasolicitată.

Dacă vrei să storci şi mai multă energie din telefon, poţi apela la funcţia Power Saving Mode, care limitează accesul aplicaţiilor la internet şi foloseşte o temă neagră. Dacă vrei să duci totul la extrem poţi folosi şi funcţia Extreme Power Saving Mode, prin care vei putea utiliza doar 4 funcţii: telefonie, mesaje, contacte şi ceas. Toate celelalte funcţii ale telefonului vor fi dezactivate.

Ce scârţâie

Utilizarea unui acumulator de 4.000 mAh vine cu un preţ destul de scump plătit în privinţa utilizării de zi cu zi: P9 Energy mini cântăreşte 181 de grame, cu 30-40 de grame mai mult decât telefoane similare ca dimensiuni, în timp ce grosimea sa este de 9.9 mm.

În plus, în ciuda construcţiei de calitate, carcasa spate scârţâie destul de des când este apăsată ceva mai tare şi este foarte greu de detaşat: există o fantă în partea dreapta-jos care trebuie apăsată cu putere, dar procedeul este complicat. Partea bună e că vei avea nevoie destul de rar să scoţi bateria sau să înlocuieşti cartela SIM.

Capacul este destul de greu de scos

Capacul este destul de greu de scos

Ecranul vine din fabrică cu o folie de protecţie, însă aceasta este mai mică decât display-ul, element care deranjează atât vizual, cât şi la atingere. În plus, este posibil ca aceasta folie să aibă un efect negativ şi asupra luminozităţii, mai mică decât în cazul multor altor telefoane.

Folia de protectie nu este tocmai inspirata

Folia de protectie nu este tocmai inspirata

Tastele capacitive nu sunt luminate, astfel că noaptea este destul de dificil să intuieşti poziţia lor, mai ales că sunt relativ mici, în timp ce software-ul nu este lipsit de unele lacune prezente de ani de zile pe telefoane Allview. De exemplu, intrarea în App Drawer se face prin apăsarea unei iconiţe de mici dimensuni amplasată între scurtăturile a doua aplicaţii din partea dreaptă a ecranului. Mi s-a întâmplat frecvent să accesez una dintre cele două aplicaţii şi îmi este greu să înţeleg de ce Allview nu implementează un sistem mai intuitiv.

Tastele capacitive nu sunt iluminate

Tastele capacitive nu sunt iluminate

Pe de altă parte, scurtăturile pentru funcţii prezente de regulă în meniul de notificări sunt poziţionate în cadrul unui menu dedicat activat printr-un swipe de jos în sus, după modelul implementat de Apple pe iPhone, dar atipic pentru un utilizator obişnuit cu Android.

O curiozitate şi în privinţa aplicaţiei Youtube: aceasta mi-a permis să văd clipuri cel mult la rezoluţie HD, întrucât nu am avut opţiunea de a alege formatul Full HD şi cu atât mai puţin 4K.

Preţ Allview P9 Energy mini şi disponibilitate

Allview P9 Energy mini este deja disponibil pentru un preţ recomandat de 950 de lei. Acesta intră însă în probabil cel mai disputat segment de telefoane de pe piaţă, unde concurenţa este foarte puternică. Prin urmare, P9 Energy mini este atractiv în special dacă pui accentul pe autonomie, însă în caz contrar ai o ofertă bogată la dispoziţie.

Printre cei mai mari rivali se numără Lenovo Moto G4, care în opinia noastră este cel mai bun telefon de 1.000 de lei, dar şi produse precum Samsung Galaxy J5 2016, Huawei P9 Lite sau, de ce nu, Xiaomi Redmi Note 3 Pro.

Allview P9 Energy mini este un telefon atractiv daca vrei autonomie mare

Allview P9 Energy mini este un telefon atractiv daca vrei autonomie mare

Concluzii

Allview P9 Energy mini este un telefon accesibil cu numeroase avantaje, cel mai important fiind autonomia generoasă pe care o oferă. Pe lângă asta primeşti un telefon cu o construcţie de calitate, un ecran decent şi performanţe hardware OK.

Evident, există şi defecte mai mici sau mai mari, însă principalul obstacol în calea succesului este concurenţa puternică din acest segment de preţ.

Pro

  • autonomie ridicată
  • construcţie de calitate
  • performanţe decente

Contra

  • dimensiuni şi greutate mari
  • mici lacune software
Constructia de calitate este unul dintre atuurile telefonului

Constructia de calitate este unul dintre atuurile telefonului

Concurs [INCHEIAT]

Telefonul Allview P9 Energy mini pe care l-am avut la test poate fi al tău dacă participi la concursul nostru.

Citeşte review-ul, postează un comentariu la acest articol răspunzând la întrebarea de mai jos (detaliile le găseşti în articol) şi poţi câştiga telefonul Allview P9 Energy mini pe care l-am testat.

Iată cele trei cerinţe:

1. Răspunde în comentarii la întrebarea: Ce funcţii rămân disponibile pentru utilizator la activarea opţiunii Extreme Power Saving Mode pentru baterie? Răspunsul îl găsești în articol, în secțiunea cu părțile ce ne plac ale acestui telefon.
2. Dă un like pe Facebook paginii Allview
3. Dă un like pe Facebook și paginii de Giz.ro

Succes!

Update 01.12.2016 – Concursul s-a încheiat. Câştigătorul telefonului Allview P9 Energy este Larisa Casangiu. Câștigătoarea a fost contactată pe adresa de email înscrisă în concurs și are la dispozitie 3 zile calendaristice pentru a confirma datele folosite la înscrierea în concurs.

Update 02.12.2016 – Câștigatoarea concursului a fost confirmată cu succes. Premiul va porni către ea, prin curier, în zilele următoare.

Regulamentul concursului:

1. La concursul “Câştigă un Allview P9 Energy mini cu Giz.ro”, denumit în continuare “concurs”, poate participa orice persoană cu domiciliul stabil în România ce a îndeplinit vârsta de 14 ani şi posedă o carte de indentitate, cu excepţia membrilor echipei Giz, a angajaţilor Visual Fan şi a rudelor acestora.
2. Concursul se desfăşoară în perioada 15-30 Noiembrie 2016;
3. Pentru a fi înscris în concurs, un participant trebuie să publice un comentariu la recenzia telefonului Allview P9 Energy mini în care să răspundă la cerinţele concursului, disponibile mai sus.
4. Participantul trebuie să se semneze in comentariu cu numele și prenumele real din cartea de identitate şi să folosească o adresă validă de email, pentru a putea fi contactat în cazul în care va câştiga.
5. Un participant se poate înscrie la concurs o singură dată. În cazul în care un participant se înscrie de mai multe ori, acesta va fi eliminat din concurs.
6. Comentariile vor fi afişate pe site doar după încheierea concursului, pentru a evita copierea răspunsurilor de către alţi participanţi. Nu publicaţi un comentariu de mai multe ori!
7. Reprezentanţii Giz îşi rezervă dreptul de a şterge fără niciun fel de explicaţie orice comentariu considerat jignitor, vulgar sau care atacă demnitatea umană.
8. Câştigătorul concursului va fi stabilit de reprezentanţii Giz prin tragere la sorţi, urmând apoi să se verifice dacă câștigătorul a dat like paginilor de Facebook Giz şi Allview. În cazul în care nu a dat, se reia procesul până când se extrage un câștigător valid.
9. Premiul concursului este telefonul mobil Allview P9 Energy mini în valoare de 950 de lei testat în cadrul acestui articol. Câştigătorul concursului nu are dreptul de a solicita schimbarea premiului sau contravaloarea acestuia. Telefonul NU este nou/sigilat (deoarece a fost testat), dar este în perfectă stare de funcţionare şi conţine toate accesoriile disponibile în pachet.
10. Câştigătorul concursului va fi anunţat în data de 5 Decembrie 2016, iar numele acestuia va fi publicat în cadrul acestui articol, la începutul secţiunii Concurs.
11. Câştigătorul concursului va fi contactat pe email de un reprezentant Giz în cel mult 3 zile calendaristice de la data extragerii.
12. Câştigătorul trebuie să confirme câştigarea premiului în cel mult 3 zile calendaristice de la data primirii mailului şi să transmită reprezentanţilor Giz următoarele date: nume complet, adresa completă, număr de telefon şi o copie-poză a Cărţii de Identitate care să demonstreze că aceste informaţii sunt valabile.
13. În cazul în care câştigătorul nu confirmă premiul în cel mult 3 zile calendaristice, reprezentanţii Giz vor alege un nou câştigător dintre ceilalţi participanţi la concurs.
14. Premiul va fi livrat câştigătorului prin curier. Livrarea se efectuaza doar pe teritoriul României, iar costurile de transport sunt asigurate de Giz.
15. Reprezentanţii Giz nu îşi asumă răspunderea dacă premiul nu este livrat câştigătorului din motive independente de voinţa lor, cum ar fi, dar fără să excludă alte situaţii, furnizarea unor date de identificare false, incorecte sau incomplete.

110 comentarii

  1. Raicu Elena-Loredana

    24 noiembrie 2016 la 15:30

    Functiile telefonului care pot fi utilizate cand se selecteaza optiunea de Extreme Power Battery Saving sunt contactele(contacts), telefonia(phone), mesageria(messaging) si ceasul(clock).

  2. Luca Ionut Cristian

    26 noiembrie 2016 la 09:48

    Functiile ce raman disponibile pentru utilizator la activarea optiunii Extreme Power Saving Mode sunt – telefonie, mesaje, contacte si ceas.

  3. Sulyok Sandor

    26 noiembrie 2016 la 13:37

    In funcţia Extreme Power Saving Mode se poate utiliza 4 funcţii: telefonie, mesaje, contacte şi ceas.

  4. Cristea Iliuta

    26 noiembrie 2016 la 17:40

    Cele 4 functii disponibile la activarea optiunii Extreme Power Saving Mode pt.baterie sunt:telefonie,mesaje,contacte si ceas.

  5. Mituletu Daniela Madalina

    26 noiembrie 2016 la 21:51

    Daca activezi optiunea Extreme Power Saving Mode, vei putea utiliza doar 4 funcţii: telefonie, mesaje, contacte şi ceas. Toate celelalte funcţii ale telefonului vor fi dezactivate.

  6. Mituletu Gina

    26 noiembrie 2016 la 21:52

    Daca activezi optiunea Extreme Power Saving Mode, vei putea utiliza doar 4 funcţii: telefonie, mesaje, contacte şi ceas. Toate celelalte funcţii ale telefonului vor fi dezactivate.

  7. Mituletu Iulica

    26 noiembrie 2016 la 21:52

    Daca activezi optiunea Extreme Power Saving Mode, vei putea utiliza doar 4 funcţii: telefonie, mesaje, contacte şi ceas. Toate celelalte funcţii ale telefonului vor fi dezactivate.

  8. andras janos

    27 noiembrie 2016 la 17:46

    4 funcţii: telefonie, mesaje, contacte şi ceas raman active la activarea opţiunii Extreme Power Saving Mode pentru baterie

  9. Vrabiuta Ioan

    30 noiembrie 2016 la 08:25

    In Extreme Power Saving Mode raman disponibile functiile: telefonie, mesaje, contacte şi ceas.

  10. Herbel Mihai

    1 decembrie 2016 la 12:52

    Allview p9 energy mini daca este pus in functia Extreme power saving mode utilizatorul mai poate folosi doar telefonia, mesajele, contactele si ceasul.
    Este un telefon care intro utilizare normala are o autonomie de 2 zile iar la pretul de 950 ofera performante decente

  11. Iulian 70

    24 ianuarie 2017 la 13:36

    Cu tot respectul, insa este un telefon PRAF! Percuteaza atat de greu,incat si cand am scris acest comment a trebuit sa ma corectez de 4,5 ori.Nu este deloc fluent,cel putin la scris…trebuie sa apesi de 3 ori pe tasta"a" sa- ti preia comanda! Si nu cred ca este de vina doar folia de protectie…

    • Echipa Giz.ro

      31 ianuarie 2017 la 13:40

      Eu nu am avut astfel de probleme cu exemplarul primit la test.

  12. gheorghe

    2 martie 2017 la 12:42

    Se poate folosi pe ambele simuri cartele digii ?

  13. Popa A

    5 martie 2017 la 08:32

    Are slot card SD separat?

    • Echipa Giz.ro

      6 martie 2017 la 11:51

      Da, slotul de card microSD este separat de cele doua sloturi pentru cartele SIM. Astfel, poti folosi simultan doua SIM-uri si card de memorie microSD.

  14. Vlad Cosmin

    9 martie 2017 la 11:46

    este un telefon bine gandit cu design placut, bateria tine destul de mult, in prima faza cand l-am primit m-am chinuit putin cu acel capac din spate deoarece nu gaseam acea fanta de deschidere, produsul in rest e foarte ok se misca bine il recomand cu incredere.

  15. claudia

    14 iunie 2017 la 07:16

    Buna ziua am si eu o problema cu telefonul si nu stiu ce anume trebuie sa fac , nu.mi arata agenda telefonului , adaug contact nou dar daca vreau sa vad detali cum ar fii numarul imi da pagina alba … daca ati avut aceasta problema va rog din suflet spunetu.mi si mie ce anume trebuie sa fac , inainte sa.l duc in garantie :) Va multumesc anticipat

  16. Aris

    5 august 2017 la 22:54

    Se incinge extrem de tare cand folosesti o aplicatie gps, gen waze, cu locatia activata. Dupa cca. 30 min apare avertizarea de sistem privind temperatura extrem de mare a acumulatorului. Sper sa crape inainte sa expire garantia :)

  17. Alina

    1 septembrie 2017 la 09:15

    Buna ziua!
    Este dual sim si nu functioneaza amebele in acelasi timp, sa fie oare problema ca sunt aceeasi retea (digi) ?? A mai intalnit cineva problema?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri