GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Top 10 programe pentru calculator – obligatorii!

Autor: Andrei Girbea

Ti-ai cumparat un PC, computer, calculator, spune-i cum vrei. Vrei sa afli ce programe de calculator trebuie sa instalezi de la inceput, ca sa mearga totul struna? Atunci citeste cu atentie acest articol.

Pentru fiecare dintre voi cerintele de la calculator ar putea fi diferite, dar am sa incerc sa fac o lista cu cele mai importante softuri si programe pentru calculator de care are nevoie oricine vrea sa-si foloseasca in conditii optime computerul personal.

Primul soft de care ai nevoie pe calculator este, bineinteles, sistemul de operare, dar aici, am ales sa ma refer la cei care isi instaleaza o versiune de Windows XP, Vista sau Windows 7/8, deoarece ei sunt majoritari. Rog fanii Linux sa nu se supere, voi reveni cu un articol dedicat si lor, legat de programele ce ar trebui sa si le instaleze.

1. Antivirus

In niciun caz nu este recomandat sa incepi browsing-ul pe internet fara un antivirus, unul dintre programele de calculator obligatorii atunci cand va conectati la Internet. Aici ti-am povestit despre cei mai buni antivirusi gratuiti si cum ii poti instala foarte simplu.

Personal, folosesc Avast, care nu m-a lasat balta de doi ani incoace. Il descarci de aici. Vrei sa dai un ban in speranta ca primesti mai mult? Am vorbit si de cei mai buni antivirusi platiti aici asa ca stii ce ai de facut. As recomanda BitDefender sau Kaspersky. Nu de alta, dar mai in toate topurile sunt pe primele locuri.

Antivirusul nu trebuie sa lipseasca de pe un calculator cu Windows

Antivirusul nu trebuie sa lipseasca de pe un calculator cu Windows

2. Arhivator/dezarhivator

Este extrem de util pentru ca unele kit-uri vin arhivate si nu vrei sa stai sa te uiti la ele ca broasca la inundatie. Cel mai celebru si eficient (parerea mea) program calculator de acest tip este WinRAR, iar despre „dansul” am vorbit pe indelete aici. Daca nu ai chef sa mai treci prin pledoaria mea, poti downloada acest program de pe site-ul WinRAR.

WinRAR este unul dintre cele mai folosite arhivatoare

WinRAR este unul dintre cele mai folosite arhivatoare

3. Browser

Daca vrei peri albi si blocaje din 5 in 5 minute, poti ramane cu Internet Explorer-ul care vine instalat in Windows. Cel putin pentru cateva saptamani se va comporta onorabil, dar nu e o scuza sa nu vrei ceva mai bun. Asta se traduce prin programe pentru PC precum Chrome, Firefox sau Opera. Chrome poate fi descarcat gratuit de aici, Firefox de aici, iar Opera de aici.

Chrome a devenit cel mai popular browser

Chrome a devenit cel mai popular browser

4. Drive virtual

Ti-a dat un amic niste kit-uri sub forma de imagine pe un stick USB? Poti vedea continutul imaginii si instala cu WinRAR (pentru ca o imagine este in sinea ei o arhiva), dar o forma mult mai eleganta de utilizare pe viitor ar fi sa instalezi un program de calculator care creaza un drive optic virtual. Cel mai popular si eficient din toate timpurile este Daemon Tools, iar despre el am vorbit le larg aici. Nu este musai sa citesti despre el daca va cunoasteti deja, asa ca il poti descarca de aici.

Daemon Tools simuleaza o unitate optica

Daemon Tools simuleaza o unitate optica

5. Soft de inscriptionare CD/DVD/Blu-ray

Personal cred ca vremea CD-urilor si DVD-urilor a cam trecut, in sensul ca nu prea mai stiu oameni care fac back-up-uri pe discurile optice amintite. Majoritatea utilizatorilor transfera date pe stick-uri de memorie care au ajuns la capacitati de stocare impresionante sau pe hard disk-uri portabile.

Este insa o intreaga nebunie sa faci un stick USB bootabil (pentru a instala un sistem de operare) asa ca tot CD-ul si DVD-ul sunt caile mai usoare pentru misiunea asta. Cum inscriptionezi un disc? Cel mai popular program pentru asta este Nero, iar despre cea mai noua versiune am vorbit si noi aici. Versiunea descarcabila costa 80 de euro.

Scrierea CD/DVD-urilor este sinonima cu Nero

Scrierea CD/DVD-urilor este sinonima cu Nero

6. Multimedia

In mod sigur vei vrea sa asculti muzica sau sa te uiti la un film pe computer. Aici vei gasi o lista cu cele mai bune programe de vazut filme.  Cel putin acasa, PC-ul este o statie de entertainment (ca sa nu zic distractie care ar fi fost un motto de post de radio). Pentru muzica, toata lumea care a avut de-a face cu un computer pana acum stie ca exista Winamp. Este intr-adevar cel mai popular, dar exista si alternative, unele ceva mai reusite.

Am vorbit despre asta aici. Eu unul, dupa ce am scris materialul cu pricina am ramas cu playerul AIMP care poate fi descarcat gratuit de pe site-ul din paranteza (http://www.aimp.ru/). Nu te speria ca vezi scris in ruseste. In dreapta sus poti alege limba, asa ca treci pe engleza (EN).

Pentru filme, de ani de zile folosesc BS.Player, iar subiectul a fost si el tratat pe larg aici. Desi interfata nu este de secol XXI, softul este extrem de usor de folosit, iar lucrul cu diacriticele este chiar o joaca de copil.

WinAMP ramane popular pentru ascultarea MP3-urilor

WinAMP ramane popular pentru ascultarea MP3-urilor

7. Suita office

Alte programe utile pentru PC sunt cele pentru vizualizarea si editarea documentelor Word si Excel. Sigur, Microsoft Office este de departe cel mai bun program de acest tip, insa pretul acestuia este foarte ridicat. De aceea, noi iti recomandam cu incredere OpenOffice, care isi face foarte bine treaba pentru un utilizator obisnuit, chiar daca la inceput vei avea nevoie de o scurta perioada de acomodare cu interfata si optiunile sale. Am scris un articol si despre suite office online.

OpenOffice, o alternativa viabila pentru Microsoft Office

OpenOffice, o alternativa viabila pentru Microsoft Office

8. Stocare fisiere in cloud

Alte programe de instalat pe calculator sunt cele care iti permit sa pui fisiere in cloud nu neaparat pentru backup, ci pentru a le putea accesa cu usurinta si pe de alte calculatoare sau chiar de pe telefoane si tablete. Cel mai popular program pentru cloud este, fara indoiala, Dropbox, pe care personal il folosesc zilnic. Totusi, exista si variante precum SkyDrive, un program Microsoft care are avantajul ca iti ofera 7 GB de spatiu in loc de cei 2 GB ai Dropboxului. Aici gasesti mai multe programe pentru stocarea fisierelor in cloud.

Dropbox, un utilizar util pentru sincronizarea fisierelor

Dropbox, un utilizar util pentru sincronizarea fisierelor

9. Editare poze

Pozele facute in vacante pot fi vazute usor cu programul preinstalat pe Windows, dar ce faci cand vrei sa tai pozele pentru a ocupa mai putin spatiu sau pentru a elimina anumite persoane din peisaj? Poti apela la programe gratuite pentru poze precum Irfan View, care este foarte usor de utilizat, sau te poti indrepta spre programe online de editare. Cea mai buna (si mai scumpa) solutie este, evident, Adobe Photoshop.

Photoshop este cel mai popular program de editare pentru poze

Photoshop este cel mai popular program de editare pentru poze

10. Torrente

Clientii de DC++ au disparut de mult din preferintele utilizatorilor, iar torrentele reprezinta metoda favorita pentru a descarca fisiere de pe internet. Unul dintre cele mai bune programe pentru calculator de acest tip este uTorrent, insa daca din diverse motiove nu iti place poti folosi orice alt program din aceasta lista. In plus, daca nu esti familiar cu torrentele poti citi acest articol introductiv.

uTorrent, un utilitar folosit pentru descarcarea torrentelor

uTorrent, un utilitar folosit pentru descarcarea torrentelor

Concluzii

Cam astea au fost sugestiile mele pentru un incepator in ale computerului. Toate aceste programe de calculator sunt aproape obligatorii pentru o buna utilizare a PC-ului.

Sigur, e posibil sa mai ai nevoie si de alte programe, pentru ca exista multe softuri pe care le instalezi treptat, dar programele pentru calculator prezentate aici le-am considerat de prim moment, ele instalandu-se imediat dupa instalarea sistemului de operare.

Mi-a scapat ceva? Spune-mi in comentarii!

190 comentarii

  1. Oana

    30 ianuarie 2015 la 15:01

    De ce nu pot citi fisierele de pe stick ?:((

    • M.AUREL

      4 februarie 2015 la 23:02

      Oana

      iti spun din experienta mea ca probabil ai virus pe stick !

      Trebuie devirusat , salvate fisierele si sters tot de pe stick .

    • Vlad

      25 martie 2015 la 20:37

      Daca tot ce aveai s-a transformat intr-o multime de dosare si fisiere care au ca denumire litere si caractere alandala atunci nu mai poti recupera ce aveai pe stick, iar pentru a-l mai putea folosi trebuie reformatat.

  2. Robert

    3 februarie 2015 la 21:48

    Imi spune careva va rog ce am nevoie ca sa imi pot descarca minecraft ca am java de 32bit si winrar dar tot nu ma lasa sa il deschid ce sa fac imi spuneti va rog? :'(

    • zallam

      13 martie 2016 la 23:13

      vezi in ce format e fiserul exemplu: minecraft.7zip atunci descarci de pe net 7zip sau alte programe asemanatoare gen poweriso,magicISO,universal extractor(UniExtract),WinZip Self-Extractor. pt a vedea formatul(file.exe.zip.rar.iso.cab) foloseste TOTALCMD sau scoatel de pe net.

  3. Ionut

    4 februarie 2015 la 11:26

    Am si eu problema destul de grava pentru mine. Folosesc toate programele de editare foto/video de la Adobe de ceva timp. De curand mi-ai reinstalat Win. si apoi am vrut sa reinstalez si Photoshop CS5, doar ca in momentul cand incepe instalarea imi cere CD-ul cu Photoshop-ul pentru a continua. Tin sa mentionez ca l-am instalat de nenumarate ori si nu doar aceasta versiune, dar niciodata nu am patit ca acum. Ma poate ajuta cineva ? ( Am un Win Profesional Xp SP3 – Intel Pentium D CPU 3.00GHZ, 2.0GB RAM, ATI Radeon HD 2600 PRO )

  4. Camelia

    22 februarie 2015 la 15:34

    Cand vreau sa vad un video sau un film de ex,mi se blocheaza sau merge in socuri,ce program ar trebui sa instalez sau ce ar trebui sa fac ca sa rezolv?

    • Stefan

      9 august 2016 la 09:55

      Cel mai probabil,e vina calculatorului,poate e invechit,incet,ar trebui sa te duci la cineva si sa iti spuna cum sta calculatorul tau.Alta problema ar fi driverele care nu au fost actualizate,programul pe care vezi filmele trebuie si el actualizat,la fel si sistemul de operare.

  5. Ionut

    21 martie 2015 la 12:17

    Cum instalez jocuri cu winrar?

  6. hard

    15 mai 2015 la 11:09

    Este un articol excelent si contine informatii de baza, intotdeauna binevenite.

  7. David

    2 decembrie 2015 la 12:49

    Bitcomet e mult mai bun decat Utorent

  8. florete

    24 ianuarie 2016 la 10:43

    ccleaner

  9. george

    12 martie 2016 la 13:46

    Salut am si eu cateva probleme.Imi apar niste erori de la windous si system shutdoun etc.si inca ceva am vrut sa instalez java si mi sa mai instalat si alt program (ceva in chineza) si numele este scris cu cuburi(patraturi)si in programe nu il am dar el este activ pe desktop.Ce sa fac ?AJUTOR ,PLSSSSSSS.PS. am windous sp 2 ,sa fie de la windous prea vechi?

    • Daniel Popescu

      13 martie 2016 la 08:49

      Cel mai probabil te-ai ales cu un virus. Foloseste un antivirus pentru a vedea care este problema.

    • BrokeDD

      22 octombrie 2018 la 09:24

      da este de la windous-ul prea vechi

  10. maria

    27 martie 2016 la 21:39

    ce programa imi trebueca sa scot de pe scribd

  11. NICOLAI

    16 mai 2016 la 13:21

    Nu-mi funtioneaza USB 3.0[2]SI USB[2].CE POT FACE?

  12. Paul

    20 iunie 2016 la 21:05

    Am desfacut laptop-ul si am scos ram-ul ,dupa care am bagat la loc in slot si cand lam pornit am avut o surpriza,lucreaza foarte greu cu teperaturi foarte mari la cpu,am schimbat pasta termoconductoare,l-am curatat ,dar tot la fel lucreaza si temperaturile sunt la fel mari,ati putea sa ma sfatuiti cu ceva,specific am instalat si sistemul de operare din nou si nici o inbunatatire.

  13. Delia

    19 septembrie 2016 la 16:23

    Buna ziua.
    Am nevoie de un program care imi permite sa caut fisiere in tot calculatorul. am avut un astfel de program/aplicatie, dar a fost sters in momentul in care s-a stricat calculatorul.
    Va rog sa ma ajutati!

    multumesc!

  14. Sandu Voinea

    9 ianuarie 2017 la 21:10

    Foate util si interesant pt. incepatori. Multumiri celui care l-a conceput si postat.

  15. Cosmin

    12 ianuarie 2017 la 16:22

    1.antivirusul nu e necesar daca nu intrati pe siteuri porno sau download de pe torent.
    2.Eu folosesc programe de la ashamphoo gen office si burning pe care le am cu licenta.Si nero 7 il am cu licenta.
    3 Un player video foarte bun e sm player eu folosesc varianta portabila si nu e nevoie sa o instalati pe hard.
    4Arhivator merge f bine si cel din windows de ce sa mai instalez alt program.
    5 Player audio nu am o preferinta dar tot asa sunt programe portabile ,nu instalez winamp care ocupa si memorie…si jocurilw nu trebuie sa lipseasca cu licenta sau fara de torent…

  16. elena

    7 martie 2017 la 14:11

    multumesc

  17. Irina

    8 noiembrie 2017 la 15:53

    Am sters vocea de pe laptop.ce pun in loc

  18. Danut Urda

    21 mai 2018 la 17:51

    Foarte folositor tutorialul. Multumesc mult pentru ajutor!!!

  19. Axinescu Ligia

    21 decembrie 2023 la 09:40

    Mi se pare foarte util unprogram de conversie pdf in word.
    Eu nu reusesc deloc sa fac conversia cu link-urile de pe net nici macar cu cele care spun ca sunt gratuite.. Oare de ce?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri