GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Huawei Mate 10 și Mate 10 Pro: poze, specificații și prețuri

Autor: Echipa Giz.ro

Huawei Mate 10 și Huawei Mate 10 Pro sunt noile phablet-uri de top ale producătorului chinez, care se alătură astfel lui Huawei Mate 10 Lite, lansat cu puțin timp înainte.

Huawei a cunoscut o ascensiune puternică în Europa în ultima perioadă, iar în prezent producătorul chinez este pe locul 2 la vânzări în România, după liderul Samsung.

Așa cum probabil știi, în gama de telefoane Huawei există deja o serie de top cu o rudă ceva mai accesibilă. Huawei P10 și Huawei P10 Lite sunt două smartphone-uri apreciate pentru performanțe și, respectiv, raportul calitate preț, însă chinezii au în portofoliu și gama Mate dedicată terminalelor cu ecran de 6 inch.

Huawei Mate 10 și Huawei Mate 10 Pro sunt cele mai proaspetele phableturi din această gamă, care aduc noutăți inclusiv de natură tehnică comparativ cu predecesorii lor. În plus, pe piață a fost deja prezentat și Huawei Mate 10 Lite, care oferă dotări de nivel mediu al un preț competitiv.

Update: Am testat pe larg Huawei-ul Mate 10 Pro, iar impresiile detaliate le găsiți în acest articol.

Specificații Huawei Mate 10 Pro

  • ecran AMOLED de 6.0 inch cu rezoluție 1080 x 2160 pixeli
  • chipset Hisilicon Kirin 970 cu procesor octa-core, 4 GB RAM
  • 64 GB sau 128 GB memorie internă
  • cameră foto duală 20 MP + 12 MP
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi
  • sistem de operare Android Oreo 8.0 cu EMUI 8.0
  • 154.2 x 74.5 x 7.9 mm, 178 grame
  • Funcții importante la Huawei Mate 10 Pro

Update: Am testat amânunțit noul Huawei Mate 10 Pro, iar impresiile pe larg le găsiți în acest articol.

Huawei Mate 10 Pro urmează trendul telefoanelor lipsite aproape complet de margini pe partea frontală. În plus, nu numai că ecranul AMOLED cu diagonala de 6 inch ocupă 81% din suprafața părții frontală, dar acesta adoptă și formatul 18:9 disponibil și pe LG G6 și foarte apropiat de cel de pe Samsung Galaxy S8. Deloc surprinzător, ecranul suportul standardul HDR pentru clipuri video.

Adoptarea acestui ecran a împiedicat Huawei să păstreze butonul clasic de Android cu rol de cititor de amprentă sub display, însă acesta este plasat acum pe partea din spate, sub modulul camerei foto, și are dimensiuni generoase. Interesant este că cele două camere foto de pe spate nu au un modul dedicat, ci par să fie indepedente, design pe care Huawei îl numește “signature stripe”. Acest lucru contribuie la un design elegant pentru spatele realizat din sticlă, însă chiar și așa modelul nu suportă încărcare wireless.

Singurele butoanele fizice ale telefonului sunt cele de volum și de Power, ambele poziționate pe laterala dreaptă. De altfel, lipsește inclusiv jack de 3.5 mm pentru căști, la fel ca în cazul lui iPhone 8, iar protecția IP67 pentru praf și apă nu poate fi considerată răspunzătoare.

Din punct de vedere hardware, Mate 10 Pro utilizează noul chipset proprietar Kirin 790 care beneficiază de 8 nuclee: 4 procesoare Cortex A73 tactate la 2.4 GHz și 4 procesoare Cortex A53 tactate la 1.8 GHz, acestea fiind acompaniate de chipul grafic Mali-G72 MP12. O altă asemănare cu iPhone 8 este includerea în chipset a unei unități responsabile exclusiv cu funcții asociate inteligenței artificiale. Cu ajutorul acestui Neural Processing Unit (NPU), software-ul va învăța modul în care se comportă utilizatorul pentru a oferi diverse funcții personalizate. Telefonul mizează pe 4 GB RAM și 64 GB de memorie internă, însă există și o versiune cu 6 GB RAM și 128 GB.

Camera foto cu optică Leica este alcătuită din doi senzori: unul alb-negru de 20 MP și unul color 12 MP, iar acesta din urmă beneficiază și de stabilitate optică a imaginii. În plus, camera are o apertură f/1.6, la fel de bună ca cea disponibilă pe LG V30, iar acest lucru ar trebui să aibă ca efect realizarea unor fotografii mai bune în condiții de iluminare scăzută. Și aici intervine unitatea NPU, capabilă să recunoască, de exemplu, mâncarea sau plantele din imagini pentru a adapta setările automată în funcție de tipul de scenă. Camera frontală de 8 MP ar trebui să fie suficient de performantă pentru selfie-uri.

Din punct de vedere software, telefonul vine echipat din fabrică cu Android 8.0 Oreo, peste care Huawei a inclus interfața proprietară EMUI 8.0.

Unul dintre cele mai atractive aspecte la noul Mate 10 Pro este acumulatorul Li-Ion cu o capacitate de 4.000 mAh, care promite de asemenea o încărcare de 58% în numai 30 de minute.

Specificații Huawei Mate 10

  • ecran AMOLED de 5.9 inch cu rezoluție 1440 x 2560 pixeli
  • chipset Hisilicon Kirin 970 cu procesor octa-core, 4 GB RAM
  • 64 GB memorie internă
  • cameră foto duală 20 MP + 12 MP
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi
  • sistem de operare Android Oreo 8.0 cu EMUI 8.0
  • 150.5 x 77.8 x 8.2 mm, 186 grame

Funcții importante la Huawei Mate 10

Chiar dacă Huawei Mate 10 are numeroase puncte comune cu Mate 10 Pro, există și diferențe vizibile cu ochiul liber. Cele mai importante se referă la design, întrucât Mate 10 integrează un ecran AMOLED cu formatul tradițional 16:9 și, implicit, cu o rezoluție de 1440 x 2560 pixeli, însă acesta beneficiază și de suport pentru standardul HDR.

De asemenea, Mate 10 include butonul clasic Android sub ecran, dar și jack-ul audio de 3.5 mm pentru căști și slotul hibrid pentru carduri microSD. Spatele este similar cu cel întâlnit în cazul lui Mate 10 Pro, cu o excepție notabilă: senzorul de amprente lipsește întrucât este disponibil pe partea din față și este integrat în butonul clasic de sub ecran.

În rest, platforma hardware, modulul camerei foto și chiar și bateria de 4.000 mAh sunt similare cu cele menționate în cazul lui Mate 10 Pro.

Le cumpărăm sau nu?

Huawei Mate 10 și Huawei Mate 10 Pro sunt două phableturi care au potențialul de a stârni interesul celor care apreciază telefoane cu ecran mare. Poate că chipsetul proprietar Kirin nu este chiar la fel de performant ca Snapdragon 835 sau Exynos 8895, însă este suficient de puternic pentru un astfel de dispozitiv.

În plus, producătorul chinez a crescut mult și în privința calității construcției și a designului, iar prețurile sensibil mai accesibile vor contribui de asemenea la vânzări. Totuși, concurența se anunță puternică, întrucât Samsng Galaxy S8 Plus și iPhone X sunt modele atractive, cu mențiunea că ultimul va avea o disponibilitate mai redusă în faza inițială.

Preț Huawei Mate 10 și Huawei Mate 10 Pro

Huawei Mate 10 va fi disponibil în Europa de la finalul lunii octombrie și va avea un preț recomandat de 700 de euro, astfel că în România ne putem aștepta la costuri de circa 3.200 de lei. După lansare, poți vedea preturile exacte și culorile disponibile în această pagină.

Între timp, Juawei Mate 10 Pro va fi lansat în magazine la jumătatea lunii noiembrie, iar prețul este de 800 de euro, echivalentul a aproximativ 3.700 de lei. Prețurile și culorile disponibile vor fi disponibile pe aceasta pagină.

Concluzii

Chiar dacă intră pe o piață cu concurență majoră, Huawei Mate 10 și Mate 10 Pro au de partea lor suficiente avantaje pentru a stârni interesul clienților, mai ales din persectiva prețurilor.

În cazul în care ești interesat de un telefon cu ecran mare, există șanse să-ți îndrepți atenția spre unul dintre cele două phableturi sau preferi mai degrabă să te orientezi spre alte modele?

3 comentarii

  1. Cirstea Daniel

    26 ianuarie 2018 la 03:21

    Huawei Mate 10 Pro nu se poate cumpara din Romania pentru simplul motiv ca niciun comerciant și nicio rețea de telefonie mobila nu îl au.

    • Echipa Giz.ro

      26 ianuarie 2018 la 09:17

      Cred ca faci o confuzie cu un alt model. Mate 10 Pro este disponibil la cele mai importante magazine online din Romania.

  2. N

    26 aprilie 2018 la 18:23

    Pentru mine, Huawei este unul dintre cele mai slabe telefoane in soft. Pot compara Mate 10 Pro cu Lg G3 si pot spune ca Huqwei este mult inferior din punct de vedere al optiunilor telefonului. Softul este o copie nereusita a iphonului cu care nu poti face nimic. Ca sa nu mai spun ca a aparut si o eroare a cititorului de amprenta si trebuie sa ating de 10-15 ori ca sa o recunoasca. Eee…e o panarama de telefon. Decat sa bage bani in reclame, mai degraba ar baga bani in tehnologie.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri